ДОГРАМА но каква?

Както някои от вас знаят, аз от известно време се занимавам с дограми, по точно с продажбата им. Събрал съм матеряли от нета, които обясняват за дограмите това което искат да чуем ние потребителите, но ще допъня и това което се спестява. започвам с най масовата за момента.
 
PVC дограма.(профил)
 
Независимо от многообразието на синтетични материали с различни качества смесите на поливинилхлорида (PVC) с различни модификатори са се наложили като дограма. PVC се използва в модифицирана форма и в други сфери, където са необходими дълготрайни изкуствени материали с разнообразно техническо приложение. PVC не корозира, а като термопластичен материал при рециклиране запазва всичките си качества. Дограмата от PVC привлича с дълготрайността си и евтината си поддръжка. Освен масовия бял цвят се предлагат много други цветове и декорации, имитиращи дърво. По този начин могат да бъдат строени къщи с различни цветове на прозорците без необходимост от периодично боядисване и нанасяне на различни защитни лакове. Дограмата от PVC е издържлива на климатични промени, защитена е от UV-лъчение, цветовете са дълготрайни. Благодарение на многокамерната си конструкция, тя има отлични топло- и звукоизолиращи свойства и съответства на всички изисквания за модерна дограма. Могат да бъдат поставяни всички видове звукоизолиращи и термоизолиращи стъкла. Вградените в PVC-профилите стоманени усилвания осигуряват нужната здравина и спомагат за реализирането на всички възможни прозоречни конструкции.

PVC материала не е най-добрата пластмаса-изолатор, но е най компромисния матерял в съотношение цена качество. 
Почти всички pvc профили се внасят от турция, русия, румъния или други близки страни с евтина работна ръка. Това не бива да ви плаши! В глобалния пазар нее важно къде се произвежда, а как. От една страна е работната ръка но от друга е технологията т.е.  колкото е по ниска цената се прави толкова по голям компромис с матерялите, които се влагат в нея. По точно, за намаляване себестойноста на дограмата се намаляват стените на профила  и дебелината на заложения метален "прът",  което води до влошено качество на топлопреноса и намаляване якостните показатели на дограмата т.е. увисване,  изкривявяне и цепене. 

Изменението на цвета, в общия случей пожълтяване, е сигурен белег за спестени добавки с цел по ниска цена!  Но това не влошава характеристиката на топлопреноса!

Алуминиева дограма
Алуминият е многофункционален лек материал с минимален разход за поддръжка. Има дълъг живот, устойчив е на метеорологични условия и корозия, може лесно да се формова и да се преработва многократно с минимални загуби на материал. Високият разход на енергия, необходим за производството на алуминий, оскъпява продукта.

Алуминиевата дограма се използва навсякъде, където съществуват повишени изисквания за здравина или се налага по-забележим растер на конструкцията. Затова този материал доминира при изграждането на окачени фасади. За постигане на задоволителна термоизолация алуминиевите профили трябва да бъдет термично разделени посредством полиамид. Като правило външните повърхности на профилите са елуксирани или прахово боядисани. Качествената повърхностна обработка е издържлива на корозия и със стабилен дълготраен цвят.


Алуминия е уместно да се използва за вътрешни врати, прозорци, плъзгания поради неговата висока топлопроводимост.
За външни прозорци врати и пр. е уместно да се слага с така наречения термомост, което води до намаляване на топло проводимостта, но дори да се използва серия с много широк термо мост пак се получава "пиене"


Дървена дограма

Дървото е естествен строителен материал, който изисква определена поддръжка и който в зависимост от вида дървесина трябва да бъде защитен повече или по-малко срещу влиянията на околната среда. За това дървената дограма в най-общия случай се нуждае от защитно покритие срещу влага и гъбични образувания. Боядисаната дограма предлага множество възможни конфигурации, които обаче трябва да бъдат съответно лакирани и поддържани. При задължителната поддръжка дървената дограма издържа дълги години и отговаря на изискванията на топло- и звукоизолация. Всички видове топло- и звукоизолиращи стъкла са приложими. Засега не е възможно рециклиране и старите дограми биват складирани или изгаряни.

За мен дървената дограма е най-добрия доказал качествата си профил.
неговата цена "плаши" потребителите а /тя вече спадна до цени близки до най-качествените pvc профили /също и "мързелът". Желателно е да се подържа на всеки пет години. Но има и такива хора, които се спират на точно този вид профил. Има колеги, които продават стъклопакетна дървена дограма  от един масивен профил което води до неизбежно изметване и изкривяване във времето.

Но има и още една дървена дограма  (профил) която е трипластова с махнати чепове и други "дефекти" при което това нее възможно.

Освен профила pvc, алуминий или дърво има други важни неща като стъклопакет  обков и  уплътнения (гуми)


стъклопакет

От него зависи 80% процента от топлопреноса. Може да сте си сложили непропусклив профил, но ако сте направили компромис със стъклопакета  сте си дали парите на вятъра.
Най компромисния вариант е обикновено Бяло/Бяло (Б/Б) стъкло.
Добрия и удачен вариант в Бяло/Ниско емисионно (Б/К) оскъпява стъклпакета с около 15лв на кв.
И малко разпространения заради високата цена Б/К с газ аргон в стъклопакета

Обков

Обкова може да е едноплосков или двуплосков едноплоскостния го познаваме от нашите баби въпреки, че е претърпял промени, но няма да го коментирам.

Двуплосков

Двуплосковия обков  се характеризира с това, че се позволява проветряване и пестене на място и това е голямо удобство. Има модели обкови, при които има отваряне на 5мм от горната страна на прозореца  и дефакто конденс и мухъл не се получава въпреки, че дограмата е направила пълна изолация.

И последо, но не на последно място уплътнения

уплътненията са гуми, а както знаем гумата старее.
затова има специални смазки които се мажат на уплътнението пролет и есен и с това се запазва гумата ненапукана и  ицолацията перфектна в продължение на дълги години.


Надявам се да съм бил полезен, ако има някакви въпроси, бих отговорил тук или в личните съобщения, за да не се получава  реклама.