Учителят като жертва

Често българският учител се описва и самоописва като жертва.

Как някой престава да бъде жертва? Когато спре да се самоопределя като жертва и направи нещо за да промени статуса си. В някои случаи някой друг се опитва да го спаси. Но не винаги успява, защото не е лесно да спасиш този, който е свикнал да се самоопределя като жертва.

Ако учителят е жертва, то прави ли нещо, за да се спаси?

Другите хора вероятно не ги е грижа толкова за българския учител, иначе щяха да направят нещо за да му помогнат. Или ги е грижа, но се смятат за безпомощни, т.е. и те са нечии жертви.


А какво прави учителят за себе си? Ето малко личен опит от периода 1994-1999, когато малките заплати се получаваха рядко:

Няколко пъти, когато някой даваше знак да се вдигне стачка или да се прави протестна подписка, някои, които много говореха иначе, пропускаха да се подпишат, понеже имали по-малко часове и си тръгнали преди да е стартирана подписката, а в ефективни стачни действия винаги имаше такива, които не се включват. В моята "кариера" ефективните действия са били максимум един учебен час.

Тогава се протестираше не за размера на заплатите, а за това, че не ги дават навреме. Няколко пъти обяснявах на колегите, че когато не ти дават заплатата навреме, не е редно да правиш стачка или подписка, а да си потърсиш правата в съда. Ако 60 души колектив съберяха по 5 лева, щяха да успеят да наемат приличен адвокат. Това колегите ми винаги пускаха покрай ушите си.

Другото, което се опитвах да им кажа беше, че ако ще се протестира, то е добра идея да се протестира за размера на заплатите. Но това май беше прекалено авангардно навремето.

Когато сме стигали до обсъждане на ефективни стачни действия, колегите ми казваха, “Лесно ти е на тебе, имаш си и друга работа и не те бърка, че ще ти удържат от заплатата неработените дни”. На това отговарях, че това ще се усети чак след няколко месеца, защото заплатите се бавят много, и че аз ще изгубя повече, защото ще стоя в училище заедно с тях по 8 часа за да стачкувам, с което ще се лиша от доходи от другата си работа. Никога не стигнахме до стачни действия. Може би и защото се налагаше да стоим в училище от 8 до 5.

Е, няма да стане само с чакане някой да ги спаси! Пък и кой ще поиска да спасява учителите? На първо време се сещам за учениците и родителите. Ако те смятат, че учителите вършат отлична работа, ще ги подкрепят. А като ги подкрепят, ще ги подкрепят и бабите и дядовците. И бъдещите баби и дядовци, като Леля Вени (това е почетно звание, затова спирам да пиша “леля”).

Но дали на учениците и родителите им пука? Често си говорим с Леля Вени, чиито деца (мои бивши ученици) са вече поотрасли и извън училище. И чак не ни стига въздуха като говорим за образование. Последният път Леля Вени ми каза, че когато нейни познати я чуят да се пени така, и казват, “Какво ти пука?” Аз пък, признавам, преди няколко години написах една статия, която излезе в “Капитал” под заглавие “Няма да дам и стотинка [за българското образование]”.

Учителите са жертви, защото е удобно да си жертва – не се налага да си мръднеш пръста, докато се оплакваш. Даже не си намираш допълнителна работа, понеже го смяташ за унизително.

Учителите са жертви, защото не са солидарни. А не са солидарни, понеже повечето гледат да не се прецакат. А също и понеже на част от тях не им пука колко получават, понеже не разчитат на тази заплата.

Учителите са жертви, понеже на никого не му пука за тях. А защо на никого не му пука?.

И още въпроси:

Какви ще пораснат децата, възпитавани от пасивни егоистични страхливи жертви?

С какво се занимават синдикатите и защо толкова много учители членуват в тях? Само заради няколкото допълнителни дни отпуск ли?

Как учителите да излезнат от ролята на жертви?

Какво да се направи, че на обществото наистина да вземе да му пука?

Хайде, учители! Мислете и вие, де! Въпросът е:

КАК ДА ПРЕСТАНЕМ ДА БЪДЕМ ЖЕРТВИ?

Пък ако сега започнете да виете, понеже някой ви оплювал, значи предпочитате да останете жертви.


(професия учител)

Учителят като жертва

Солидарност с учителите!
http://bulgaria.indymedia.org/article/34157
Как така има пари, за да изпратим български войници в Ирак, а няма за образование и здравеопазване

Инициатива за промяна
http://protest.npmg.org

Yanke, go home!*
http://bulgaria.indymedia.org/article/6644

Гарантиране правата и свободите на учителя, особено като деятел в обществото
http://bulgaria.indymedia.org/article/16867