avatar

Петимата тибетци

Хареса ми дихателната гимнастика, предложена от neva. Искам да споделя едни други упражнения, които много ми бяха похвалени от една приятелка. Според нея, ако се правят, няма нужда да се спазва хранителна диета.Тя самата ги е правила години и наистина е в отлична форма.

Текстът по-долу съм копи-пейстнала от тук. Хубавото е, че има снимки и човек няма проблем да си представи упражнението. А иначе като описание повече ми хареса ето тук. Лично аз мисля да ги включа в ежедневния си йога-сеанс.

Цитат


  В последните години след като информацията започна да достига до нас разбрахме, че светът не е еднопластов и черно-бял, че съществува холистична и алтернативна медицина. В същото време много лъгани, вече не вярваме на нищо. Искам да споделя моето „откритие”, които за много хора отдавна е известно. Става дума за петте прости тибетски упражнения, които връщат радостта от живота. И това е така, когато минат определени години, когато започнат да болят стави, ръце и крака, когато животэт е такъв, че не предлага много радости.



  Как да го направим?

  Трябва да се погрижим за себе си, но как?



   Започваме с най-простото – физически упражнения. „Петимата тибетци” са прости упражнения, не се изискват пари, уреди, пиене на урина и пр.модни „здравословни” новости. Не трявба да се зябравя едно много важно нещо – какво значи традиционна и какво нетрадиционна медицина. Тъй наречаната традиционна медицина всъщност е много по-млада от нетрадиционната – така че би било правилно да ги наричаме обратно. „Нетрадиционната” медицина съществува от хилядолетия, а „традиционната” от няколко века.



  Защо именно физически упражнения преди всичко?



  Много просто - физическото тяло без физически упражнения не съществува нормално! Няма нужда от примери, всички знаем ползата от движението, от фичическите упражнения. Кой знае защо забравяме, че те трябва да се правят цял живот. Особено от хора, минали 50-те. Но..колко мъже и особено жени правят това?

   А някой да е видял 70 годишна жена във фитнес зала? Няма да отиде, пък и там няма да й е комфортно под насмешливите погледи на младите хора...пък и под нетактичните им забележки!

Важна е всички да разберем – не е необходимо, стареейки да ставаме слаби, болни и немощни. И още – физическото тяло без упражнения, без натоварване неизбежно, с различна скорост умира. А природата не е отредила така, не трябва да умираме от болести, а здрави и силни, когато ни свърши срокът. Освен това, вярвате или не, след 2-3 месеца ако се прави даже само първото упражнение изчезват бръчките, ако се правят първите три човек получава енергия и необяснима бодрост и добро настроение, ако се правят и петте – започват да се възстановяват опадалите коси, тялото се стяга, изчезват излишните килограми...и още и още...

  И така – упражненията – лесни, прости и ефективни:





Упражнение 1




  То е много просто – заставате изправен с изпънати хоризонтално в страни ръце и започвате да се въртите около оста си по посока на часовниковата стрелка. Първия ден обезателно ще ви се завие свят още на 2-3 въртене, но още на другия ден ще се учудите колко много можете да се въртите!

Това е упражнение за правилното разпределение на енергията в тялото.Дервишите могат да се въртят с часове и го правят с удоволствие. Не насилвайте тялото си – това се отнася за всички упражнения – щом почуствате дискомфорт – спрете.

По принцип се започва от 3 повторения, като всяка седмица се прибавя по едно, докато се достигне до 21 повторения. Това е условно. Докато не започнете да правите всичко с лекота и удоволствие, не прибавяйте нови повторения, та даже да е минал и месец.





Упражнение 2




1. Легнете по гръб на не много мека постелка.

2. Ръцете са изпънати до тялото, обърнати към постелката. Вдигнете глава и притиснете брадичката към гърдите.

3. След това повдигнете краката,нагоре, без да ги свивате в коленете. С ръце притискате постелката. Ако можете задръжте 3 сек.

4. Бавно издишайте и свалете краката и брадичката.Отпуснете се за секунда и отново – 3 пъти.





Упражнение 3






  Третото упражнение се изпълнява веднага след първите две. И то е много просто. 1. Изходно положение – на колене.Тялото изправено, ръцете на бедрата. Бавно вдишваме и изпъваме главата назад. След това бавно издишваме и допираме брадата в гърдите. Много лесно и приятно упражнение, а ползата – голяма. Само след няколко дни изчезват болките във врата.



Упражнение 4






1. Сядате на пода, краката изпънати напред, ръцете – подпрени с дланите до тялото.

2. При вдишване – изпъвате назад главата, а тялото повдигате до хоризонтално полохение – като мост, само че хоризонтален. Ако можете, задръжте 3 сек. Ако не можете от първия път, следващия ще го направите. .



Упражнение 5






1. Легнете по корем. Ръщете опрени на постелката на равнището на раменете.Краката – леко раздалечени. Вдишваме и повдигаме седалището, така че тялото да направи прав ъгъл. Издишаме и се връщаме в изходно положение.



Особености на дишането



Старайте се колкото можете да дишате равномерно.



Само след няколко дни ще забележите:

1. безпричинна радост в себе си.

2. Животът ще ви се струва по-хубав, независимо от всичко.

3.Ще ви изпълва необяснима енергия.

4. Ще започнат да изчезват някои неразположения.

5. Само след 2 месеца ще изглеждате видимо по-млади и така ще се чуствате.

Край на цитата