Петиция в защита на българския език – за какво иде реч, че аз не разбирам?

от queen_blunder на 26 април 2009, 06:39

Категории: Български език и литература - Български език - Интернет - Размисли

 
Всички са луднали да подписват една петиция за книжовния български език, която беше актуална миналата година. Пускам линк за доказателство, че петицията е оттогава. Пощата ми е пълна с писма с препратка към петицията, а снощи там, където бях на гости, хората от целия вход са се емнали да я подписват. В нашия сайт също има такива постове. Ако пуснете търсачката, ще видите, че почти няма местенце в интернет, където да не е пуснат апелът.

 

Само че аз не разбирам защо изведнъж някой реши да подписва миналогодишна петиция и създаде масова психоза? Лани петицията  беше създадена във връзка с предложението за отпадане на ДОИ за усвояването на книжовния български език - чл.16, т. 4 от Закона за народната просвета.

 

Тогава огромна част от сънародниците ни разтълкуваха случилото се като отпадане на изискването да се изучава книжовен български език, но всъщност няма такова нещо, защото Учебните програми по Български език и литература за всеки клас и етап съдържат подробно и конкретно разработени  ДОИ (стандарти, ядра на учебното съдържание). Тези ДОИ са регламентирани с Наредба №2 за учебното съдържание. А тази Наредба пък произтича от чл. 16, т. 3 на Закона за народната просвета.

 

За мен беше логично да отпадне изискването да се обнародва още една наредба за ДОИ за усвояването на книжовния български език (т. е. във връзка с чл. 16, т. 4), защото нещата ще се повторят. Ето вижте какво пише в ЗНП:

 

Г л а в а   в т о р а 
ДЪРЖАВНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ

Чл. 16. (Изм., ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Държавните образователни изисквания се отнасят за:

1. предучилищното възпитание и подготовка;

2. степента на образование, общообразователния минимум и учебния план;

3. учебно съдържание;

4. усвояването на книжовния български език;

5. системата за оценяване…

 

Така че, според мен, не е страшно, че ще отпадне т. 4 от чл. 16 на ЗНП, след като има т. 3.

 

На едно място прочетох следното:

Отмяната на т. 4, чл. 16 обезсилва действието на т. 2 и т. 3 от същия член за общообразователния минимум, учебния план и учебното съдържание. В случай, че ДОИ не се отнасят до усвояването на книжовния български език, то българският език престава да бъде основен учебен предмет. Премахването на т. 4 означава, че може да не се учи български, а друг език, защитен от закона.

 

Не разбирам как ще се обезсилят т. 2 и т. 3 от член 16, след като точка 3 регламентира стандартите, а точка 2 регламентира Закон за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план, в който се казва следното:

 

Чл. 7. (1) (Изм., ДВ, бр. 90 от 2002 г., бр. 40 от 2004 г., изм. доп. ДВ бр. 105/2006 г.)  Средно образование се придобива след успешно завършен ХII клас и успешно положени два държавни зрелостни изпита по учебни предмети или цикъл от учебни предмети чужд език", "математика", "физика и астрономия", "биология и здравно образование", "химия и опазване на околната среда", "история и цивилизация", "география и икономика" и предметният цикъл "философия", които се изучават в гимназиалния етап, като единият от тях е по български език и литература, а вторият се определя по избор на ученика от учебните предмети, изучавани в часовете за задължителната общообразователна подготовка.”

 

В Закона за народната просвета има още една клауза, която защитава изучаването на книжовния български език:

 

Чл. 8. (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) В детските градини, училищата и обслужващите звена официалният език е българският. Училищното обучение осигурява условия за усвояването на книжовния български език.

 

В крайна сметка искам да кажа на всички, че засега място за безпокойство няма! Никой не се кани да отменя изучаването на българския книжовен език, нито пък предметът Български език и литература е застрашен от отпадане.  

 

Ако някой има информация извън онова, което съм написала тук, го каня да я сподели в коментар!