avatar

Език свещен....

По въпроса за това, трябва или не държавните стандарти да се прилагат за усвояването на българския книжовен език...

Покрай емоциите, става дума кратко и ясно за това, че в Закона за народната просвета има един член 16 (дами, малко е, ама това е положението ;) ), в който се регламентира в кои области се прилагат държавните образователни изисквания.

И сега има предложение от изброяването на областите да отпадне точката "усвояване на книжовния български език". КОЙ е предложил това? Г-н Лютви Местан. Хм. Но коммент. Добре е да се види по същество за какво става дума, но самият факт е малко... дразнещ, меко казано, от чисто формална гледна точка.

И поправката е ПРИЕТА на първо четене.

Е добре, дай да видим къде се прилагат държавните образователни изисквания: за предучилищно и училищно образование, професионално, здравно подпомагане и къде ли не. Сега: дали това с училищното образование не включва и без това книжовния български език, като един от предметите? Нали няма отделен текст примерно, и че за изучаването на физика и химия се прилагат въпросните държавни изисквания?

Седим и мислим... Абе по-добре си е да е изрично посочен. Не бих казАла, че ако не е изрично посочен, ще се затрие езикът. Обаче друго си е да е приоритет, при толкова ширещата се безграмотност. Някой да не я е забелязал?

Ето тук една петиция, аз вече я подписах.

http://www.bgpetition.com/knijoven-balgarski/index.html