avatar

Как бихте продължили историята с мома Калина?

Коя история ли? Онази от известната песен „Назад, назад, моме Калино”. Ако си спомняте, в нея героинята казва на женения мъж, че е готова на всичко за него: "ке се престорам на църна чума ", „жена ке уморам”, „дечиня ке гледам” и т. н... Тоест безцеремонно ще разчисти пътя към него, но без много, много да се съобразява със семейното му положение.

Спонтанно, и съвсем по учителски, попитах едно младо семейство, с което прекарахме заедно почивните дни, какво ще стане след края, описан в текста на песента. И получих неочакван отговор.

Те предположиха, че след такава силна и изпепеляваща страст мъжът ще легне с Калина, за да види какво е. Просто от любопитство. Но едва ли ще му хареса и съответно няма да изостави семейството си.

Попитах ги защо са толкова сигурни, че на мъжа няма да му хареса секса с Калина. А ако стане обратното? Тогава? Ооо, тогаваа, казаха те, тогава става много сложно. Той може и да се раздели със жена си.

Но защо, продължих да се интересувам аз, само заради единия секс ли трябва да си разваля семейството? Ами да, беше твърдият отговор, защото сексът е водещ в брака, той е най-важното нещо.

Останах учудена от изказването на двамата млади съпрузи, които на всичкото отгоре са наистина много чисти и добри същества, дошли от красивите Родопи преди няколко години тук, в София, за да търсят препитание.

Аз все още не съм измислила какъв да бъде краят на историята с Калина, но във всеки случай, ако нещо се обърка, то няма да е заради секса, а заради любовта според мен. Продължавам да размишлявам върху това, че жената избира мъжа, че тя определя как ще се развият любовните им отношения и ако тя е харесвана, може да стане нейното.

Също така не може да се пренебрегне, че в цялата история е намесена и друга жена. Нейните чувства също имат значение. А това, че е била обикната от този мъж, означава, че и тя ще повлияе сериозно върху развитието на събитията. Но пък от друга страна съпругата вече не е така интересна, както момата, защото вече е спечелена.

А пък мъжът?... Какво ли би сторил той, ако заобича и двете? Има такива случаи. Това е най-лошият вариант, защото до развръзка бавно и трудно ще се стигне.

И все пак. Имаме сюжета, поднесен чрез песента. Кое е най-логичното развитие според вас? Как мислите? Какво ще се случи по-нататък? Ще ми бъде много интересно да прочета коментарите ви. 

Ето текста на песента, както и самата песен за припомняне в мое изпълнение.

Назад, назад, моме Калино

 

Назад, назад моме Калино,
не оди подир мене,
че пред мене има гора висока,
неке можеш да я преминеш.

Ке се престорам на славей пиле
и пак при тебе ке дойдам
гора ке прелитнам,
пак при теб ке дойдам,
вечно твоя ке бидам.

Назад, назад моме Калино,
не оди подир мене,
че пред мене има вода дълбока,
не ке можеш да я препливаш.

Ке се престорам на риба мрена
и пак при тебе ке дойдам,
вода ке препливам,
пак при теб ке дойдам,
вечно твоя ке бидам.

Постой, постой моме Калино,
не оди подир мене,
че у назе имам убава жена,
со дребни, дребни дечиня.

Ке се престорам на църна чума
и пак при тебе ке дойдам,
жена ке уморам,
деца ке ти гледам.

Вечно твоя ке бидам,
жена ке уморам,
деца ке ти гледам,
и пак твоя ке бидам.