avatar
+1 1 глас

Какво знаем за морските свинчета

Как да се подготвите за новия домашен любимец?

Потомък на дивото морско свинче от Южна Америка днес на морските свинчета се гледа като на „лесни” за отглеждане любимци за деца. Много родители избират морско свинче като първи домашен любимец за двоето дете, вярвайки, че „малкото животинче изисква малко грижи”. Всъщност е важно да се знае, че тези малки същества имат доста потребности, включващи просторна къщичка, специална диета, ежедневно почистване и нежно отношение, както и един възрастен, който да следи за всичко това.
Къщичка, подслон
Може да бъде малка, но с достатъчно пространство за придвижване. Не използайте аквариуми, тъй като те не осигуряват добра вентилация. Когато избирате покритие за под или материал за къщичката, имайте предвид, че морските свинчета изгризват всичко с постоянно растящите си зъби, така че всичко в нея трябва да е от не-токсични материали. Най-добре е да се спрете на подходящ дом за вашето свинче от магазините за домашни любимци. Поставете в къщичката тунел, през който да пълзи и да се крие и платформа, на която да се катери. Поставете стабилна купичка, която да не се обръща и да не може да се изгризва и специална поилка за водата.
 Храна
Хранете с готовите храни, които са създадени специално за техните нужди. Морските свинчета се нуждаят от много витамин С, така че вие трябва да им осигурите зеленолистни като къдраво зеле, марулки и др., давани веднъж дневно. Следете внимателно за всякакви храносмилателни нарушения, при включването на каквото и да е ново в менюто на морското свинче. Не забравяйте да осигурите достатъчно количество висококачествено сено, което тези гризачи използват и за ядене и за постеля. Не използвайте материали като талаш, борови стърготини и др., които могат да причинят респираторни или други здравословни проблеми. Осигурете нещо за гризане на морското свинче-клонче от плодово дърво или готови форми, които можете да закупите от магазин. Можете да давате резенчета пъпеш и ябълка, но задължително почистена от семките, които са токсични за тях.
Поведение
Морските свинчета много лесно се стресират и изискват нежно отношение. Повдигайте го внимателно и бавно. Ако го държите до гърдите си-то ще се чувства в безопасност и няма да се мята в ръцете ви.
Почистване
Морските свинчета се стараят да се поддържат чисти, използвайки предните си зъби, езика и ноктите на задните крачета, но всички, особено дългокосместите се нуждаят допълнително от често сресване, за да бъдат чисти и с незаплетена козина. 
Тъй като постелята в клетката на морското свинче се използва и като легло и като тоалетна, има нужда да бъде ежедневно почиствана и периодично дезинфекцирана.
Повече морски свинчета
...те са щастливи, когато са заедно с други морски свинчета, затова в много книги за домашни любимци се препоръчва отглеждането на две или повече. Изберете животни от един пол и приемащи се /например повече от две мъжки морски свинчета най-вероятно ще са в конфликт/.
Медицински грижи
Осигурете профилактичен преглед при ветеринарен лекар поне два пъти годишно.

Морските свинчета са социални животни и затова е препоръчително да се отглеждат в групи най-малко по две. Не се препоръчва в групите да има по два индивида от един и същ пол, освен ако не са баща и син или майка и дъщеря, защото ще възникнат борби между тях.
Клетката на морското свинче трябва да е повдигната от земята и добре вентилирана, но не на течение, за да не се простуди вашият любимец.
Давайте на морското си свинче в изобилие сено за храна и за постелка за сън. Никога не използвайте слама и талаш за постелки понеже те могат да попаднат в очите и ушите на морското свинче.
Тъй като морските свинчета за разлика от много други животни не могат да синтезират сами витамин С, е необходимо този витамин да им се предостави наготово с храната. Например таблетки витамин С могат да им се поставят във водата.
Диетата на морското свинче се състои от сено, зърно и зеленчуци. Дневната им доза храна трябва да съдържа пресни зеленчуци, плодове, стъбла на броколи, листа от глухарче, парче ябълка или портокал. Не трябва да храните морското свинче с марули, защото те са вредни за него и дори могат да станат причина за неговата смърт.
Зъбите на морските свинчета нарастват непрекъснато и по тази причина е необходимо да им осигурите нещо за гризане, за да могат да си ги поддържат къси.
Трябва да почиствате ежедневно клетката на вашето морско свинче от остатъци от храна, изпражнения и други замърсявания. Необходимо е и да я дезинфекцирате.
Морското свинче е добър домашен любимец, лесно се опитомява. Отделяйте му всяко свободно време, което имате за да го галите и му говорете. За да е щастливо му осигурете в клетката различни приспособления, в които да може да се крие.
В зоомагазините се предлага сравнително голям избор на морски свинчета от различни раси и различни цени. При покупката е добре да се посъветвате със самия търговец. Той ще Ви запознае с особеностите на храненето и грижите, ще Ви препоръча подходяща клетка. Трябва да бъдете внимателни, защото веднъж взето морско свинче не може да бъде върнато обратно. Ако сте убедени, че всичко е наред с животното, което сте избрали, то без колебание пристъпете към покупка. Най-добре е морското свинче да бъде на възраст между 4 седмици и 1 година. Тогава то се адаптира бързо и лесно се опитомява. Минималното тегло на едно малко морско свинче е 300 грама. Не се отчайвайте, ако морското свинче, което сте избрали не попада в тази възраст.  

Морските свинчета са предпочитани домашни любимци, защото не представляват предизвикателство за отглеждане, не изискват особено много грижи, малки са по размер и имат добродушен характер. И все пак, за да установите дали морското свинче е любимеца за вас, е добре да се запознаете с особеностите на този вид.


Морските свинчета подбират внимателно храната си. От предложените им смески за гризачи, те биха изяли само онова, което харесват на вкус. Важна особеност, касаеща храненето при тези домашни любимци, е невъзможността за синтезиране на витамин С в организма им, което предполага, че ...
Морските свинчета ще изядат всичко което им сложиш.