avatar

Шелти

 

Шелти  № 88 FCI

Фотагалерия                  Форум на породата

За породата

Безусловно в голяма степен своята външност и темперамент шелтито дължи на своите предци колитата,които по ниво на интелекта са на едно от челните места. Шелтито обаче по нищо не им отстъпват. Независимо от своя размер и влияние на предците си характера на шелтито е различен от този на колито. Активност, радост от живота, бдителност, охранителни качества,  комуникативност и любвеобвилност при шелтито са много по-развити от колкото при колито. От колито шелтито е взело само най-доброто-неповторима външност, достойнство, любов към децата, способност за убочение и саоубочение. Шелтито няма добре изразени ловни качества, но това пък гарантира отсъствието на проблем с други животни. Те много добре преценяват преди да изберат своя партньор за игра. Много често те предпочитат обществото на човека, отколкото други кучета. Обичат да играят с другите кучета от развъдника и с коли.

Много хора от много страни обичат и предпочитат шелтито, тъй като то съчетава в себе си живата хармония и съвършенния кучешки интелект, веселия характер, необикновенно очарование и заедно с това красиви маниери на благородно животно. Шелтито има красиви и добри очи с меко и приветливо изражение. То е винаги дружелюбно настроено, енергично, бдително и с чувство за отговорност и вина. Не допуска фамилиарност. Реакцията е мълниеносна. Към чуждите е недоверчиво и сдържано. В случай на крайна необходимост и за да се защити пуска в ход и зъбите си, но към хората които се грижат за него, то не е опасно. Агресивноста, истеричноста и грулоста са чужди за тази порода.

Шелтито е една от породите, които подлежат на лесно обучение. В съревнованията по аджилити винаги са на челните места.

Стандарт

Обща характеристика и описание:
Малко дългокосместо работно куче със симетрични и хармонично свързани части на тялото.

Глава:
Дълга, с клиновидна форма, заострена от ушите към носа. Черепът е плосък, умерено широк между ушите. Дължината му е равна на дължината на муцуната. Очите са средно големи с бадемовидна форма и тъмнокафяв цвят. При мраморна окраска на кучетата се допуска и син цвят на едното или двете очи. Ушите са сравнително високо поставени, с триъгълна форма, полуизправени, насочени напред.

Зъби:
Пропорционална челюст, добре изразена ножицообразна захапка. Желателно е кучето да има пълен набор от 42 правилно разположени зъби.

Тяло:
Тялото е продълговато, с дълбоки гърди и права горна линия. Опашката е ниско поставена, покрита с дълга гъста козина. Козината е дълга, права и гъста, с къс и мек подкосъм.

Ръст:
Идеалната височина в холката за мъжките екземпляри - 37см., за женските - 35,5см. Допустимо отклонение - 2,5см.

Оцветяване:
Рижо-бяло, трицветно, мраморно, черно-бяло(би-колор) би-мерл. Бели петна се допускат на челото,муцуната,врата, гърдите и края на опашката. Белите петна по тялото са нежелателни.

Породата в България

описанието на породата и стандарта са предоставени от

Български Национален Шелти Клуб