avatar

Истинският учител - тук и сега

Той не търси публични изяви, не шуми около себе си и може никога да не чуете за него. Ето затова си поставих за цел в днешния празничен ден да опиша образа на Истинския учител, за да го разпознаете, ако един ден го срещнете. 

Преди всичко той е Учител. Призванието му е да учи децата, което постоянно го мотивира да се усъвършенства. 

По природа е откривател и експериментатор - всеки ден опитва нещо ново в професията си, макар че нерядко ще го видите да работи в трудни условия, без елементарна техническа база.  

Неговото безспирно вдъхновение са децата, които обича. Прощава им всичко, но и непрекъснато изисква от тях, защото истинската обич е действие. Изразява я чрез ежедневните си усилия да подготви учениците си за Живота, да ги превърне в трудолюбиви, издръжливи и силни личности които успяват да постигнат мечтите си. 

Отдаден на професията си, той не измерва усилията си и не се съизмерва с колегите си. Не щади себе си, неуморно се раздава без остатък, но рядко получава помощ от другите, включително и от онези, които са задължени да му я оказват.  

В душата си е:
 - искрен - не умее да лицемерничи и да се нагажда, заради което понякога става неудобен; 
- честен – откровено казва онова, което мисли и чувства, независимо от последствията;
- добронамерен и отзивчив - разбира всички, поставя се на мястото им, но него малко хора го разбират.

Истинският учител е скромен и почтен човек – качества, които днес не са на почит. Не се стреми към звания, награди и почести. Не се бие в гърдите и не изтъква заслугите си, защото знае, че реалните резултати се разбират след години, а действителните успехи ще ги оцени не някой друг, а Времето.  

Той не получава уважение по право, на каквото някога са се радвали неговите възрожденски колеги, а го достига сам, вървейки по най-трудния път. 

Това е портретът на Истинския учител, който е достоен човек и не се страхува да бъде себе си.
  
Ако един ден го срещнете някъде и го разпознаете, кажете му:
- Благодаря ти, Учителю! Благодаря ти, че те има тук и сега, в едно тежко и трудно време, в което знанието, истината, доброто и красотата са престанали да бъдат ценности. Сред едно объркано общество, неспособно да оцени достойнствата ти, и забравило, че ти дължи уважение и признателност за твоя труд и отдадеността ти към децата. 

И макар Истинският учител да не е свикнал да чува благодарствени думи, бъдете сигурни, че ще стоплите сърцето му. 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, КОЛЕГИ!