avatar

Трети март

 Здравейте, колеги!

Всички, явно сме настроени патриотично в надвечерието на националния празник.

По повод публикацията на Розово цвете, реших и аз да споделя своя най-пресен опит. В началото на седмицата раздпределих учениците си в три екипа и им поставих задача за днес всеки екип да подготви материали за табло за Трети март. Заваляха въпроси...... Припомних им историческите факти, с които сме се запознали в часовете по ЧО, темата за Левски, разглеждана преди няколко дни по повод обесването му и им казах, че авторите са те и трябва сами да решат какво ще изложат, така че, ако някой, който не познава българската история, с един поглед да разбере защо именно на тази дата честваме националния празник.

Днес "СГЛОБЯВАХА". За съжаление, имаше доста отсъстващи ученици, така че ги прегрупирах в две групи. Бяха донесли всякакви материали, включително собственоръчно рисуван Апостола. Представител от всяка гупа бе избрал "Жив е той.......". Имаше и украса - цветя от хартия.

Е, няма да скрия, че бяха подготвили и материали за първите български владатели, за борбите с Византия; за Златния век..........С една дума пролича кой доколко си е "научил урока".

След като таблата бяха завършени, поканих колежка-историчка да ги "оцени", като я помолих да им поговори, да ги поразпита.

Оказа се,че децата вече знаят не само имената, но и важна информация  за много повече личности и събития, свързани с Освободителните борби, от изложеното в учебника.

Поставихме таблата в коридора, за съжаление, обаче, не ги снимах. Обещавам да ви ги покажа в понеделник!

С една дума, останах доволна........и вече планирам следващата екипна задача. Надявам се пак да споделям със същото довлетворение.