avatar

Деца със Специални Образователни Потребности

Колеги, поставям на дневен ред един проблем ,с  който съм сигурен, че се сблъскват голяма част от вас.Става въпрос за децата със СОП.

  Тъжната статистика на раждаемостта в България показва , че всяка година се раждат хиляди деца с физически и психически отклонения.По-голямата част от тях след години идват при нас в масовите училища. И ние сме призвани да спомогнем за тяхната интеграция в обществото.

  Аз втора година вече работя с едно такова дете.Всеки ден заедно с него в час е и майката.В началото очаквах негативно отношение на останалите деца към него, но останах приятно изненадан от тях.Той иначе е много сладко дете, търсещо внимание и обич от околните.И всички в клас с огромно желание му помагат  и приемат много насериозно неговия проблем.

  За тези две години обаче не успях да направя почти нищо за образованието на това дете.Гърчовете и припадъците , които получава вкъщи нощем "изтриват" всичко .В момента познава само някои букви и цифри и това е всичко.

 Колеги, моля да споделите вашия опит в това отношение.Ще ми бъдат полезни съвети , презентации, индивидуални програми за работа с такива деца и абсолютно всичко за което се сетите по проблема.

  Благодаря предварително!