avatar

Как лесно, бързо и прецизно да измерим скоростта на четене

Идеята ми хрумна днес и даже успях да я приложа. За целта от играта „Познай думата” използвах часовника с таймер, но го нагласих да отмерва точно 1 минута, колкото е стандартното време според нормативите. Само дето нормативи за българското училище не открих, но намерих за руското и те са следните:

1 клас25-30 думи

2 клас40-50 думи

3 клас65-75 думи 

4 клас85-95 думи

Тези нормативи важат за четивните умения на учениците в края на учебната година, но все пак могат да бъдат ориентир за нас и на по-ранен етап.

А сега да ви споделя каква е технологията за бързото и лесно измерване на броя прочетени думи за една минута от ученик.

1. Подготвяме кратки по обем текстове от порядъка на 130-140 думи максимум. Според мен най-подходящи са откъсите от известни приказки, които са написани на достъпен език и ги има в изобилие в интернет. Например приказката за Снежанка е толкова дълга, че е достатъчно да бъде разделена на части, принтирана и раздадена на учениците от целия клас.

Друг вариант е „прочитането“ на даден текст от книга или учебник, което се прави бързо и лесно през компютърна програма четец като ABBYY FineReader, която обаче е платена, или безплатната алтернатива, предложена от Стефанов - OCR CuneiForm 12. Такива програми четат сканирания текст, а после го конвертират в WORD – програмата, която ще ни е нужна на по-късен етап.

Лично аз днес приложих втория вариант, защото исках да измеря скоростта на четене при познат текст. Приготвих си следните три четени произведения.

НЕВИДЯНО – НЕНАУЧЕНО

ПЛЕННИКЪТ

 ПИУК

2. Когато ученикът е готов за измерването, зареждаме презентацията с таймера, който отмерва време от 1 минута, и обявяваме старта. Таймерът започва да отчита времето след второто кликване – след първото се зарежда слайда (цветовете на думата „старт” нарочно съм ги оцветила различно), а после се кликва за стартирането на таймера.

Измерване на скоростта при четене с едноминутен таймер - презентация

(В нея са сложени 24 слайда, колкото са учениците ми.)

3. Таймерът сигнализира, че минутата е изтекла, а ние маркираме в WORD прочетения откъс и с опцията „Брой думи” установяваме броя на прочетените думи. В нормативите се включват всички думи, без значение каква е дължината им.

 

 

Ето така ние получаваме точна информация за скоростта на четене на всеки ученик. За онези колеги, които в класната стая не разполагат с компютър, също има разрешение на въпроса. Те могат само да си отбележат в списък името на ученика и прочетената от него част, а по-късно, когато са пред компютъра, да направят измерването в WORD. Естествено, в този случай ще използват някакъв друг вид таймер.

Дано да съм била полезна с хрумването си :)))

............................................

Забележка (добавена по-късно):

Когато сме в режим "слайдшоу" и искаме да излезем за малко, за да включим брояча в WORD, използваме за целта клавиша WINDOWS (с нарисуваното лого). По този начин се открива лентата със задачите, на която кликваме върху отворения текстов файл, съдържащ откъса от прочетенето от ученика произведение. Броим думите и след това се връщаме в презентацията с таймера, като я избираме пак от лентата със задачите. Така си се запазва слайдшоуто за следващото отчитане с таймера.

И още: брояч на думи има и в MS Оffice 2003.