avatar

Забавна статия: Да си хевиметъл е опасно за здравето.

Да си хевиметъл, е опасно за здравето
18.12.2008 08:13   93

Да си хевиметъл, е опасно за здравето
Снимка: БГНЕС

Тръскането на главата надолу-нагоре в такт с музиката, което се практикува от най-запалените фенове на метъла, може да е доста опасно за здравето.

До този извод са достигнали Деклан Патън и Андрю Макинтош от Университета в Нов Южен Уелс в австралийския град Сидни.

Двамата учени, които са специалисти в биомеханиката, са наблюдавали публиката на множество хардрок и метъл концерти, след което са публикували изследването си в "Британски медицински журнал“.

Според тях отривистото тръскане на главата надолу-нагоре подобно на "заек под въздействието на електрошок“ може да причини хроничен световъртеж, счупване на врата и дори мозъчни увреждания.

Патън и Макинтош дават пример с китариста на бандата "Еванесънс“ Тери Балзамо, за когото се предполага, че през 2005 г. e получил инсулт именно от тръскане на главата. Как да избегнем подобна участ?

Като слушаме "свястна“ музика - като тази, изпълнявана от Майкъл Болтън, Селин Дион, Ения и Ричард Клайдерман, съветват двамата австралийски учени.

 

Веселяци са тези австралийци...Сещам се за една тема в бг-мамма, на момиче емигрирало в Австралия, как мъжът и не можел да си намери работа, защото бил с дълга коса...Като им гледам идиотските проучвания - въобще не се учудвам. Няма ли за какви други проучвания и опити да се дават пари?