Как да сваляме клипчета от vbox7.com

от micromax на 25 февруари 2007, 21:55

Категории: Софтуер - Интернет - Компютри
Ключови думи: youtube , tutorial , vbox7 , videodownloader , download

 
Напоследък сайтове от типа на youtube и vbox7.com станаха много удобно място за прекарване на свободното време. На всеки рано или късно обаче му се приисква да си свали клипчето, което гледа на харда. Ако натиснеш Save As от менюто на браузъра няма да се получи, така, че на помощ ни идват специализирани програмки, предназначени за сваляне на така нареченото embed видео.
За youtube и повечето световни сайтове допълнението VideoDownloader за  Mozilla Firefox върши работа, но не и за българския VBox7.com

Ето какво трябва да правите ако искате да свалите клип от vbox7:
1. Трябва да разполагате с Firefox

2. После трябва да му инсталирате едно допълнение(extension), което се казва Firebug.

3. Има няколко вараинта да се сдобиете с него. Ето някой от тях:

3.1. Можете да го инсталирате като щракнете на Tools горе в менюто на браузъра. От него да изберете Add-Ons. И после в новият прозорец да щракнете на Get Extensions долу в дясно. Ще ви се отвори  нов таб, в който пише "Firefox Add-ons: Browse Extensions by Category". Ше видите поле за търсене горе в дясно. Там напишете "Firebug" и натиснете бутона "Search". Виждате как първият резултат е FireBug. Щракате на него и ви се отваря страницата https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1843 . Натискате на зеления бутон Install Now и инсталирате.

3.2. Можете и да отидете на страницата на проекта, която е  на адрес http://getfirebug.com/ . От там да натиснете на големия оранжев бутон "Install Firebug", разположен някъде в дясно. После горе ще ви се появи прозорче, което ще ви каже, че този сайт искал да инсталира софтуер на компютъра ви. В това няма нищо стращно, защото вие искате точно това да стане. Натискате бутона "Edit Option" в дясно на жълтото поле и после на бутона "Allow" горе в дясно под дългото текстово поле.(така вкарвате текущият сайт в специален списък, от който могат да се свалят спокойно програми и да се инсталират на компютъра Ви). След като го добавите затваряте прозорчето като натиснете на бутона "Close" долу и готово :) Вече спокойно можете да щракнете на големия оранжев бутон отново. Ще ви се отвори нов прозорец, който ще ви пита дали искате да инсталирате, щракате на "Install Now" и изчаквате да се инсталира(в началото може да е нужно малко време докато бутона стане активен).
Цялото това обяснеие е прекалено подробно и изглежда сложно, но всъщност е супер елементарно да инсталирате някаква добавка към брауъра си, която се казва FireBug. Можете да го направите по който си искате начин.

4. Инсталирахте го. Може да се наложи да рестатирате браузъра. За всеки случай го направете. След като го пуснете наново вижте как в най-долната лента се появи една иконка с кръгче и отметка в него. При мен в момента тя е зелена. При вас може и да е сива и вместо отметка да има наклонена черта(това означава, че все още не е файрбъга не е активен). Не се шашкайте а  щракнете с дясното копче върху нея и махнете отметката пред "Disable Firebug"(това го правите САМО в случай, че иконката е сива. ако е зелена, значи всичко е наред.)

5. Сега остана и да свалите клипчето. Отиват на vbox7.com и намирате клипа, който искате да свалите.

6. Като започне да тече съдържанието на клипа трябва да натиснете на зеленото кръгче долу(на Firebug-a)

7. Отварят се някви си работи там. Виждате един сив ред, в който са написани неща като Console, HTML, CSS, Script, DOM, Net.

8. Натисканте на Net и виждате едни линийки с различни цветове. Това са имената на различните ресурси, които се намират на страницата и времето за тяхното зареждане. Дори ако свалите списъка до долу(от слайдера в десния му край) ще видете и общият размер на страницата. Но това нас не ни интересува в случая.

9. В момента сме отворили някакво клипче, което се намира на някаква страница. Имаме списък със всичките неща разположени на тази страница. Остава да го намерим къде е клипчето. Клипчетата, които се използват в момента в подобните сайтове са "flv" файлове. Значи трябва да намерите в списъка такъв файл. Единия вариант е да гледате кое от имената в списъка звършва с ".flv". При мен той е винаги най-отдолу(но може пък след време да има и няколко flv файла на страницата, така че е добре да знаете какво правите). Че намирате си къде се намира клипчето в списъка. Можете да разберете, че е то и по размера му  след името(онези цифрички, които след тях имат KB, b, MB и други страни съкращения). Нашия клип обикновенно има MB след името(това означава, че е няколко мегабайта(сериозна работа си е)).
Името му трябва да е нещо подобно на f0d76c52.flv и при мен това е 8.27 MB.

5. Отивате с мишката над flv файла(името му се променя на интернет адрес. В моя случай е http://media03.vbox7.com/s/f0/f0d76c52.flv).

6. Остана да щракнете на него с дясното копче и да изберете или "Copy Location" или "Open in new tab".  Ако изберете първото ще копирате адреса, а ако изберете второто той направо ще се отвори в нов таб.

7. Ако сте копирали адреса, трябва да го вмъкнете горе в полето за адрес и да го заредите. Ако сте го отворили в нов таб, то директно ще се зареди. И в 2та случая автоматично ще се отоври прозореца на файрфокс за сваляне на клипа на компютъра и трябва да посочите къде да го свалите.

8. След като го свалите трябва и да го гледате. Аз лично ползвам FLVPlayer.

Нарочно съм обяснил всичко подробно, за да е понятно за всеки. Реално стъпките са много лесни и след първият път се запомнят елементарно.
Firebug e програма използвана от уеб разработчиците да гледат какво става със сайтовете им и какво става със чуджите такива. Аз реших да се възползвам от възможностите му и да видя дали ще покаже от къде се сваля клипчето, което се гледа в момента и стана така както очаквах.

Приятно теглене и сваляйте само качествени неща.