Как се учи чужд език

от Nelly Stancheva на 22 юни 2009, 23:35

Категории: Английски език - Уроци, съвети, препоръки
Ключови думи: чужд език

 
Това са съвети, които в оригинал бяха за изучаването на английски език и са от сайта www.world-english.org Позволих си да редактирам тези съвети, защото си мисля, че казаното за  английски език важи също и когато учиш немски, френски, руски а защо не и японски език.
Ето и съветите:

Говори без страх

Най-големия проблем срещу който се изправят хората при овладяването на чужд език е собствения им страх.Те се притесняват, че няма да изговорят думите правилно или че ще изглеждат глупаво, така че изобщо не говорят. Не прави това. Най-бързия начин да научиш нещо е да го правиш – отново и отново, докато го направиш както трябва. Като всичко друго, ученето на чужд език изисква практика. Не позволявай малко страх да те спре да направиш каквото искаш. 

Използвай всичките си ресурси

Дори ако учиш в езикова школа, това не означава, че не можеш да учиш извън часа. Използването на колкото е възможно повече източници, методи и инструменти ще ти позволи да учиш по-бързо. Има много различни начини по които можеш да подобриш чуждия си език,така че не се ограничавай с един или два. Интернет е фантастичен ресурс за всичко във виртуалността, но за изучаващия езици е перфектен.

Обгради се с звученето на езика, който искаш да научиш

Безусловно най-добрия начин да учиш чужд език е да се обградиш с него. Пиши си бележки, сложи книги из стаята си, слушай радиопредавания на този език, гледай новини, филми и телевизионни предавания.Говори на този език с приятелите си когато можеш. Колкото повече материали имаш около теб, толкова по-бързо ще учиш и по-вероятно е да започнеш да „мислиш на чужд език”.

Слушай Native Speakers колкото е възможно повече

Има някои добри учители по чужд език, които е трябвало да го учат като втори или чужд език преди да започнат даго преподават. Все пак, съществуват много добри причини някои от най-добрите училища да предпочитат да наемат хора, за които чуждия език е техен роден език. Една от тези причини е, че естествено говорещите езика имат естествен говор, който учениците трябва да се опитват да имитират. Колкото по-близо изучаващите могат да достигнат до ритъма и потока на тази реч, толкова по-удобно ипо-сигурни ще се чувстват в уменията си те.

 Гледай филми и телевизия на чужд език

Това не е само забавен, но и ефективен начин да учиш. Като гледаш филми (особено ако са със субтитри) можеш да разшириш речника си и да слушаш говора на актьорите. Ако слушаш новини, ще можеш да чуеш и различни акценти.

Слушай музика

Музиката може да е също много ефективен метод да учиш езика. Всъщност, това често се използва като начин да се подобри разбирането. Въпреки че, най-добрия начин да учиш е да вземеш текста на песента, която слушаш и да се опиташ да го четеш както го пее изпълнителя.Има няколко добри Интернет сайта, където може да се намерят текстовете на повечето популярни песни. По този начин можеш да упражняваш четенето и слушането си едновременно. Ако обичаш и да пееш, чудесно!

Учи колкото е възможно по-често!

Само като учиш неща като граматика и думи и като правиш упражнения можеш наистина да подобриш знанията и уменията си по който и да е език. 

Прави упражнения и тестове

Много хора мислят, чеупражненията и тестовете не са много забавни. Все пак, като попълваш упражнения и правиш тестове ти можеш наистина да подобриш езика си. Една от най-добрите причини да правиш много упражнения и тестове е, че това ти дава отправна точка за да сравниш бъдещите си резултати. Често, като сравниш резултата си от теста, който си правил вчера с резултата от теста, който си правил преди шест месеца можеш да разбереш колко много си научил. Ако никога не се тестваш, никога нямада разбереш колко си напреднал. Започни с няколко упражнения и попълни няколко теста on-line и се върни след няколко дни за да видиш колко си научил. Продължи да го правиш и наистина ще напреднеш.

Записвай се

Никой не обича да слуша собствения си глас на запис, но както при тестовете това е добре, за да сравняваш записите си от време на време. Може да си толкова впечатлен от напредъка си, че да започнеш да приемаш добре звука на гласа си.J

 Слушай чуждия език

С това се има предвид говорене по телефона или слушане на радиопредавания, аудиозаписи или CD-та на този език.Тове е по-различно от гледането на телевизия или филми, защото не можеш да видиш човека, който говори. Много изучаващи чужд език казват, че говоренето по телефона е едно от най-трудните неща които са правили и единствения начин това да се подобри е да се прави по-често.

Накрая, но не последно

Забавлявай се.