Малко инфо за CeBIT 2006

Както всички знаем, нашият скъп Тери в момента е на изложението CeBIT 2006 в немския град Хановър, затова сметнах, че няма да е зле да сме поне малко осведомени за това крупно мероприятие.

Ето какво прочетох на различни места в интернет по този въпрос.

Абревиатурата CeBIT е съкращение от немски на словосъчетанието Centrum der Büro- und Informationstechnik, което в общи линии се превежда като център за офисни и информационни технологии. Изложението се е зародило през 1947 година (относно годината срещнах противоречива информация) и се провежда ежегодно, но от 1970 година носи името CeBIT, коeто в днешно време звучи като най-простата и кратка формула на международния бизнес от висша категория.

Изложението CeBIT се определя като най-голямата в света платформа за внедряване на новите постижения от областта на ИТ, телекомуникации, мрежови технологии, решения за интернет, програмно обезпечение, мултимедия, автоматизация на офиса, банкови технологии и финансови услуги. Всяка пролет в Хановер се срещат представители от върховете на глобалното информационно общество, които демонстрират своите нови идеи и решения. Седемте дена, през които трае изложението, са изпълнени с магическа притегателна сила и напрежение. Те дори и да не могат да сътворят по-нов свят, позволяват той да бъде видян по нов начин.

Три са основните раздела на изложението: Business Processes (Бизнес-процеси), Communications (Комуникации) и Digital Equipment and Systems (цифрово оборудоване и системи).

Ето някои новини от изложението, които са публикувани в интернет.

Samsung Electronics пуска в производство двуядрени преносими компютри X60 и R65, създадени на базата на мобилните технологии от ново поколение Intel Centrino Duo за мобилни персонални компютри (известни по-рано като Napa).

 

 

 











Opera Software съобщила, че T-Mobile International ще приложи версия на уеб браузера Opera Mini и вече са започнали продажбите за Sony Ericsson K608i, Motorola V3/V3i, и Nokia 6280, които използват този браузер.

 


Компанията Logitech представила последната версия на уеб камери с кълбовиден дизайн. Новите модели на уеб камери: QuickCam Connect, QuickCam Messenger, QuickCam Chat и QuickCam Express имат 45 мм ширина, което е 33% по-малко от предишните модели.

 




 

Компанията SanDisk анонсирала картата MemoryStick Duo 4 ГБ. Тя има най-голям капацитет сред картите от този тип. Може да прави видео записи с честота 30 кадъра в секунда в продължение на три часа. Размерите й са: 20x31x1,6 мм.






Toshiba демонстрирала проектор с интегриран DVD-плеър.Проекторът et20 поддържа 5.1-канален звук. Сред достойнствата на проектора трябва да се отбележи особената система от лещи, която позволява да се проектират изображения от различни разстояния.









LG и Fujitsu-Siemens ще поддържат HD DVD и Blu-ray. Съперничеството между двата стандарта DVD на пазара за домашно видео с оборот 24 милиарда долара за година придобило широки мащаби и производителите заявили намеренията си да поддържат и двата стандарта.




 Alienware пуска преносими компютри с двойна графична карта. Това са два нови модела, създадени на базата на Nvidia SLI. Двойната карта осигурява два пъти по-голяма производителност от обикновената.  Те са предназначени най-вече за игри, изискващи по-големи ресурси и в устройствата им се съдържат процесорите AMD, построени на базата на 32-битовата или 64-битовата технология.


Компанията Trend Micro Incorporated, производител на програмни продукти и услуги за мрежова антивирусна защита, обявила пускането на HouseCall Server Edition v6.5 с нова версия на програмния продукт предназначен за организации.



Sharp пуснал 37-инчов телевизор от серията Aquos. Новото е, че той поддържа формат HD-TV и има разделителна способност на екрана 1920х1080 пиксела.













Компанията Samsung анонсирала новия телефон SGH-Z400. Поддържа мрежов стандарт UMTS 2100 Мхц и GSM/GPRS 900/1800/1900 Мхц. Има вграден мр3 плеър. Поддържа AAC+ и AAC++. Освен това апаратът притежава 2-мегапикселна камера, екран с диагонал 2 инча. Разделителна способност 240х320. Възпроизвежда 262 хиляди цвята.











StarForce представя новата версия на системата за защита при копиране FrontLine - FrontLine 4.0. Реализирана е базовата защита на 64-битовите приложения. По мнение на разработчиците FrontLine 4.0 ефективно обезпечава контрол върху лицензираните приложения или дистрибуторската мрежа. Вече се променя самото понятие „лиценз” и сега в компютъра на ползвателя се пазят няколко лиценза за всеки защитен продукт. Потребителят сам избира кой лиценз (според серийния му номер) да използва при стартиране на защитеното приложение.



Корейската компания Iocell показала новата разработка на миниатюрен носител на флаш памет с капацитет 16 ГБ.











Компанията Jabra, известна със своите аксесоари за мобилни телефони, представила на изложението слушалки за мр3 плеъри и персонални компютри. За да подобри качеството на звука, компанията прибягнала до сътрудничество с фирмата Klipsch Audio Technologies. Новата Jabra BT325s, поддържаща безжичната технология Bluetooth, може да се използва както за мр3 плеъри, така и за мобилни телефони. Имат защитен от влага корпус и повишена защита от външен шум. 





Компанията Asus представила два необикновени ноутбука – жълтия Lamborghini, който представлява развитата идея на Acer Ferrari от 2003 г.,  и кожения S6F. Темите на серията Lamborghini съответстват на характеристиките, които имат и автомобилите по мощност, стил и скорост.











Ноутбуците използват платформата  Intel Centrino Napa в съчетание с процесора Core Duo. Капацитет на твърдия диск – 120 ГБ, RAM – 1 ГБ. Поддържат WLAN стандарта 802.11a/b/g.












Microsoft разкрила секретния си проект. Американските компании "Майкрософт" и "Интел" показали на изложението модели на ултрамобилни персонални компютъра Ultra Mobile PC (UMPC). Съвместната разработка носи кодовото име Origami и е започнала преди повече от година. Разкривайки подробности за проекта, Microsoft съобщили, че докато те се занимавали с усъвършенстването на своята ОС Windows XP, Intel се съсредоточила върху апаратните компоненти.

UMPC не представляват едно устройство, а платформа с общи характеристики: тегло до 900 г., 7″ дисплей (800×480 px), HDD 30-60 GВ, поддръжка на Bluetooth, Wi-Fi. Акумулаторната батерия издържа около 3 часа. Устройствата UMPC могат да се използват за работа с документи, игри, възпроизвеждане на мултимедийни материали, влизане в интернет и пр.Всъщност конкретният набор от функции ще зависи от производителя, като стойността се очаква да бъде между 599 и 999 долара.


















Ultra Mobile PC работят под Windows XP Tablet PC Edition 2005 (в следващите модели се планира Windows Vista). Допуска се използването на версии на  МS Office и Internet Explorer за ПК. Набирането на текста и управлението му се осъществява от екран, който е чувствителен при допир. Затова заедно със UMPC върви и специализираният пакет Windows Touch Pack, предназначен за управление на сензорния екран.





Интерес представлява виртуалната клавиатура DialKeys, която може да въвежда данни и от потребители с по-дебели пръсти на ръцете. Заради това клавиатурата е разделена на две концентрични части, разположени вляво и вдясно на екрана.










Благодарение на това решение текстът може да се набира, като едновременно се държи устройството с двете ръце.















Ултракомпактният черен компютър, рожба на проекта Origami, е създаден от южнокорейската компания "Самсунг" и е наречен Q1. Тежи само 779 грама, а размерите му са 23x14x2,5 см.. Има 7-инчов touchscreen екран и работи под Windows XP Tablet Edition заедно с Touch Pack.


Характеристиките му са:

  • Процесор Celeron M ULV 900 Мгц
  • Оперативна памет 512 Мб
  • Твърд диск 40 ГБ
  • Wi-Fi 802.11b/g
  • Bluetooth 2.0
  • GPS
  • Поддръжка на цифрова телевизия DMB
  • Джойстик
  • Слот за карта Compact Flash (CF)
  • VGA-out и Audio-out, за включване към външен монитор и аудиосистеми
  • Два порта USB 2.0
 





















Единственият играч, който е възможно да пострада от излизането на Origami на пазара, може да бъде компанията OQO, която започва серийно производство на ултраминиатюрни ПК. Цената му обаче започва от $1499 и нагоре. Даже и първите UMPC, които ще струват около $1000, както обещава Intel, биха могли да се превърнат в убийци на OQO PC.




















Канадският производител на корпоративната пощенска платформа BlackBerry Research In Motion (RIM) ще снабдява корпоративния сървър BlackBerry Enterprise Server със система за мигновена обмяна на съобщения и ще поддържа разработка на приложения, мобилизиращи корпоративните програми.

Финландската компания  по интернет безопасност F-Secure представила на изложението CeBIT устройство за филтриране на електронната поща от вируси и спам. F-Secure Messaging Security Gateway P-Series, което ще се продава на университети, крупни компании и правителствени учреждения. 


 


100-инчов LCD дисплей LG.Philips. Компанията LG.Philips представила най-големият в света течнокристален дисплей LG.Philips. Устройството е произведено съвместно от LG Electronics и Royal Philips Electronics. Има диагонал 100 инча, екранът е широк 2,2 метра и висок 1,2 метра (в съотношение 16:9). Показва 1,07 милиарда цвята, яркост 3000:1, а времето за отговор - 5 милисекунди.









Novell представила новата корпоративна версия SUSE Linux: системата SLED 10 за работни станции (SUSE Linux Enterprise Desktop). Изпълнителният вицепрезидент и технически директор Jeff Jaffe казал, че компанията се надява на бъдеща епидемия от мигриращи потребители на Windows, които ще преминат на SUSE през близките няколко години. Според думите му тази версия била достатъчно добра да замени Windows с Linux.