Янка Такева, жонглиращата с числа

Янка Такева хвърли поредната статистическа бомба на дискусия с министъра на образованието Красимир Вълчев и Евгения Пеева от близката до МОН неправителствена организация „Заедно в час“. Сензационната новина за 10 хиляди пенсионирани учители в следващите две години и 49 хиляди в следващите 8 години бързо бе препредадена без колебание от основните медии, начело с националната телевизия.

Според БТА, това се показвало от „изследвания, направени от СБУ, които бяха потвърдени и от проучване на Министерството на образованието и науката“. Фактът, че учителският синдикат и образователното министерство имат нужда от изследване, за да достигнат до данни, които са публични и достъпни на сайта на НСИ, е показателен. 

С авторитетен тон БНТ ни съобщава, че „данните изнесени днес са повече от категорични”, а директор споделя, че „това е наистина смайващо като анализи”. На никого обаче не му хрумва да провери информацията, което би отнело не повече от минута-две в сайта на статистическата служба.

Преди всичко тези „данни” не са изнесени днес, а г-жа Такева ги сподели още през март, когато също се радваха на безкритичен журналистически прием. По думите ѝ в образователната система в момента работели 93 хиляди учители, а в следващите 10 години щели да се пенсионират 40% от тях или 39 хиляди.

Второ, в действителност преподавателският персонал в училищата през 2017/2018 г. е общо 62 843. Дори ако Янка Такева по някаква причина включва педагогическия персонал от детските градини (19 617), сметката отново не излиза с поне десет хиляди.

Трето, потенциално в следващите 8 години биха могли да се пенсионират учителите над 55 г. В средното и основното образование те са 19 744, т.е. наполовина на „данните” на учителския синдикат. Ако добавим тези от детските градини, бройката на пенсиониращите се в близко бъдеще ще се увеличи с 6 460 души.

Четвърто, не всички учители, навършващи пенсионна възраст ще се откажат да преподават веднага, тъй като правителството не е толкова ангажирано с увеличение на пенсиите, колкото със заплатите им. Броят на пенсиониращите пък не създава автоматично дефицит в системата, освен ако не допуснем, че никакви нови учители не влизат в нея. Вероятно такъв дефицит наистина ще има заради закъснелите действия на правителството, но той ще бъде 8-10 пъти по-малък от актуалната сензационна прогноза.

Не на последно място, само преди няколко седмици Янка Такева изпращаше много различно послание: „Дълбоко съм убедена, че след 5 до 7 години, може би десет, нека да си дадем по-широк диапазон във времето, може да стане и по-рано, но системата ни ще бъде кадрово обезпечена”. Тогава тя произведе друга новина – за влизането на 3 500 нови млади учители през изминалата учебна година, което било четворно увеличение. Макар че водещият на новините на „Нова“ определи съобщението като „невероятно“, никой в телевизията не се оказа достатъчен скептик, че да провери информацията. В действителност учителите до 35 години са общо 6 718, което е с 801 повече от предходната година.

Някак симптоматично е, че председателят на най-големия учителски синдикат подхвърля в общественото пространство данни, които влизат в остро противоречие със статистиката. Но още по-показателно е, когато цели екипи в почти всички най-големи медии се захващат без всякакво колебание да разпространят тези твърдения, без мисъл поне за повърхностна проверка.

В тази ситуация няма причина да не цитираме БНТ за финал:

„Ще завършим с „добрата новина“ – според учителския синдикат тази година новопостъпилите учители до 27-годишна възраст са около 4000.“

Защо не? В мечтите няма цензура.

http://baricada.org/2018/10/19/deficit-uchiteli/