Управляващите потвърдиха, че държавата ще финансира частните училища

С 84 гласа „против“ бяха отхвърлени предложенията на БСП за отказ от субсидиране на частните училища и заделяне на поне 4% от БВП за образование. Така от 2018 г. държавата ще дофинансира училищата, които имат най-малко нужда от нейната намеса, увеличавайки образователното неравенство в страната

Партиите от управляващата коалиция отхвърлиха внесения от БСП проект за изменения в Закона за предучилищното и училищно образование, предвиждащ отпадане на държавните субсидии за частни училища. Такива се предвижда да започнат да се отпускат от началото на следващата година, включително за частните учебни заведения, които са регистрирани като търговски дружества.

Ако приеме финансиране от държавата, училището се задължава да не начислява допълнителни такси за обучението, което вече се поема от държавата, но може свободно да таксува всякакви други дейности, които да поставят финансови бариери пред учениците, селектирайки онези, чиито семейства могат да си ги позволят. По този начин ще се стигне до ситуация, в която държавата субсидира училища, които са достъпни само за най-богатите.

За да се смекчи това обстоятелство бе въведено изискването, те да приемат 20% от учениците без такса за обучението, както и да се допускат ученици с увреждания, но за тях отново биха могли да се поставят произволни допълнителни финансови бариери извън разходите за обучение, което да гарантира, че деца от по-скромен произход няма да получат безплатен достъп до елитните училища. Въпреки това от Асоциацията на частните училища продължават да лобират за отпадането на това задължение. Средната годишна такса в частните училища в момента е около 8000 лева.

Заложените в закона параметри допълнително ще засилят училищната сегрегация и образователното неравенство, които и в момента превръщат средното образование в България на практика в провалена система. Резултатите от международното изследване PISA през 2015 разкриват огромно неравенство между учениците, които попадат в най-долната четвърт по социално-икономически статус, и тези в най-високата четвърт. За децата в бедните семейства у нас има над 3 пъти по-голяма вероятност да получат слаби резултати. Въпреки това държавата се ангажира да субсидира частните училища, които се посещават от 1% от учениците (около 6 хиляди), идващи от най-богатите семейства.

Проектозаконът, който предвиждаше това задължение на държавата да отпадне, бе отхвърлен с 84 гласа “против”, 66 “за” и 38 ”въздържал се”. Гласуването на проектозакона доведе до нов катарзис в редиците на “Обединени патриоти”. Партиите от националистическата коалиция бяха против финансирането на частните училища, когато законът бе приет през септември 2015 г. Тогава най-гласовит бе проф.Станислав Станилов от „Атака“, който заяви, че по този начин се въвежда “дискриминация на държавното образование за сметка на частното”.

Две години по-късно, вече като част от управляващата коалиция проф. Станилов обяви на заседание на образователната комисия към парламента, че “постигнатият консенсус по отношение на финансирането на частните училища не предполага нов дебат по въпроса”. Той не уточни по какъв начин е установил съществуването на такъв консенсус и кога националистите са станали част от него.

Част от консенсуса на управляващите се оказа и Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители (СБУ) – КНСБ, според която е рано да се правят промени в закона. Вместо това тя предлага да се “сформира работна група от представители на всички парламентарно представени партии и когато минат поне две години, тя да анализира ефекта”, т.е. промени да се обсъждат дълго след като частните училища започнат да получават държавно финансиране.

Предложените от БСП изменения в закона предвиждаха също така основни държавни образователни стандарти да се гласуват в парламента, да се въведе правилото за един учебник по предмет за всеки клас, както и минимален праг от 4% за финансиране на образованието. В момента за предучилищно, начално и средно образование в България се отделят под 3% от БВП.

През юни от БСП атакуваха множество точки от Закона за предучилищното и училищно образование в Конституционния съд, включително и предвиденото от 2018 г. субсидиране на частни училища. Във възражението им бе записано, че доколкото се допуска те да бъдат търговски дружества, това би представлявало недопустима държавна помощ за опериращи на пазара фирми. Освен това възможността им да избират дали да получат такава субсидия означава, че отделните конкурентни фирми ще бъдат поставени в неравностойна среда.

http://baricada.org/2017/07/21/uchilishta/