Седнали Янка Такева с Румен Петков на една маса…


Симпозиум на тема „Възпитание и морал в 21 век“, посветен на обучението по религия в училищата, беше организиран днес от Синдиката на българските учители в централата на КНСБ. В президиума са Янка Такева и Румен Петков. Снимка: Пресцентър на АБВ



Давам си сметка, че с такова начало на разказа, не са много тези, които ще продължат да слушат сериозно. Сигурно звучи като най-краткия виц.

Все пак, моля ви, за малко сериозно внимание! И не бързайте да се смеете, защото това още не е всичко, вицът не е толкова кратък.

Как мислите – какво правят един голям синдикат и една уж лява и опозиционна партия, когато страната е обхваната от социални протести, рейтингът на правителството се е сринал до 28% и за първи път от десетилетия хората разпалено говорят за данъци и такси, а не срещу „циганите и бежанците“?

Когато дори за истаблишмънт коментатори в телевизионните студия е станало неприлично да не посочат като основен проблем неравенството (а не например нуждата от реформи или либерализация в някой сектор), а десни и проправителствени медии призовават властта да разхлаби малко гайката, защото предричат стихийни и дори „социалистически“ бунтове?

Когато социалните противоречия са по-оголени от всякога и ГЕРБ прибира протестния джакпот от всички неолиберални реформи – включително собствените си, въпреки че за догодина предлага „достатъчно добър бюджет“ (по определение на синдикатите)?

Когато хората на улицата се лутат между всякакви радикални предложения, включително и налудничави, но все пак повече от когато и да било търсят и налучкват алтернатива?

Ами и аз не знаех какво правят подобни организации в този сюблимен момент (който би трябвало отдавна да са чакали!), но на помощ ми се притече пресцентърът на АБВ. Ето какво съобщава той: „АБВ подкрепя въвеждането на религиозното образование в българските училища. Партията изготвя проектозакон за въвеждането на патриотично и религиозно образование“. Това е станало по време на симпозиум на тема „Възпитание и морал в 21 век“, организиран от Синдиката на българските учители“.

След като прочетох следните редове за миг си представих, че тази вечер Борисов e подал оставка, а Такева и Петков са застанали начело на държавата. Започват да решават проблемите на страната с литийни шествия и да лекуват болежките на хората със… светена вода.

    „Искаме ли да се противопоставим на насилието, което виждаме между децата в училище?  Искаме ли да защитим святата фигура на българския учител от ежедневните посегателства, на които той е поставен? Или да запазим лекарите например от агресията и посегателствата, на които те са жертва всеки ден? Искаме ли да запазим хората, които са избрали като мисия да пазят държавата, от агресията срещу тях? Ако искаме всичко това, тогава един от най-ефективните методи, пътища и средства за постигане на такива резултати е въвеждането на религиозното обучение, за да направим децата си, хората в тази държава по-добри. Това заяви председателят на АБВ Румен Петков по време на Симпозиум, посветен на обучението по религия от 1-ви до 12 клас в контекста на новите учебни програми на МОН, организиран от КНСБ. „Поздравявам и ръководството на Министерство на образованието за енергията, която влага в това начинание“, зави още Петков.

Край на цитата. След него едва ли има какво да се добави, освен – Бог да пази България! И нейните трудещи се. Амин!


Калин Първанов

Журналист в различни печатни и електронни медии от 1996 г. В последните години е
бил заместник-главен редактор на списание „ТЕМА“ и редактор в сп. „a-specto“.
Завършил е психология, специализирал е политически мениджмънт.



20 ноември 2018



Барикада
http://baricada.org/2018/11/20/takeva-petkov/

 






BgLog.net:

Защо протестираме? Какво следва?