СЕМИНАР ПО ВАЛДОРФСКА ПЕДАГОГИКА

08 – 12 август 2016 г.

Творчество и креативност в грижата за децата

По инициатива на сдружение „Приятели на валдорфската педагогика” на 8 август в София беше открит валдорфски семинар, на който бяха предствени резултатите от проведените досега валдорфски обучения в България. Основен лектор на семинара бе добре познатата на българската валфорфска общност немска преподавателка Шейда Айсъл*, член на немската педагогическа секция, популярен лектор на международни семинари и ръководител на международен проект за България. Семинарът беше посетен от учители и родители от цялата страна, повечето от които млади носители на валфорфската идея и активно практи- куващи педагози. Те имаха възможност да се запознаят с гостуващия за първи път в България международен лектор Филип Ройбке, дългогодишен валдорфски педагог, член на координационната група на Международната асоциация на валдорфските детски градини, в която е ангажиран с комуникациите и обученията. Особен интерес предизвикаха неговите лекции „Значението на свободната игра”, „Как можем да осъществим нашите идеали в социалната и икономическа действителност” и „Да помогнем на децата да развиват пълна с фантазия игра”, както и всички негови указания за работа с музика и изкуство. Паралелно с неговата работна група се провеждаше и арттерапевтичната работа, ръководена от Вихра Бояджиева. След изслушването на основната лекция за деня, участниците в семинара имаха възможност да се включат по свой избор в различни работни групи. Една от най-активно посещаваните беше дискусионната група, която работеше по темата „Организиране на обученията и подпомагане на валдорфските инициативи”. В тази работна група беше обсъден въпросът за административното предствяне на валдорфската педагогика с цел добиване на статут на иновативна институция и нейната реализация в съгласие с проведеното проучване в Германия. Представен бе и новоприетият закон за образованието в България, както и четирите изисквания, при изпълнението на които институциите могат да бъдат признати за иновативни. Изслушани бяха мнения, предложения, съобщения и въпроси на различни участници. Отбеляза се, че при първия валдорфски семинар шестдесет души са започнали обучението си, завършили са го тридесет от тях, а с реално практикуване в детска градина и училище са се ангажирали четири дипломирани преподаватели. Една от тях - Ваня Митинска - ще бъде назначена за директор на частно СОУ „Николай Райнов”.

 

Сдружение „Училище за нашите деца“ с нестопанска цел за обществена полза, съвместно със сдружение „Приятели на валдорфската педагогика“, би искало да разработи следните проекти: тригодишно обучение по валдорфска педагогика (от лятото на 2017 г ) за деца от 3 до 18 години, който да включва стажове, менторство и учебни групи, както и учредяване на национална асоциация на валдорфските инициативи, която да стане член на международните валдорфски организации. В процеса на обсъждането се изясни, че е създадена организационна група за провеждане на тригодишното обучение в широк състав, който включва специалисти педагози и доброволци. Организационната група има ядро, състоящо се от един педагогически координатор за учителите в предучилищния етап на образованието, един педагогически координатор за учителите в училищния етап на образованието и един административен координатор. В зависимост от задачите, ядрото ги разпределя между всички, които имат желание да участват, а педагогическите координатори следят за изпълнението на предвидените цели на обучението. Например: дали всички теми, включени в програмата на обучението, са разгледани, дали студентите получават индивидуални задачи навреме, дали действително имат грижата да работят самостоятелно и дали опитът се обменя. Ако някой студент има проблем, се обръща към тях. Педагогическите координатори вземат решение за изискванията, на които трябва да отговарят студентите в края на обучението, за да могат да завършат успешно, в съответствие с изискванията на международните организации. ЧАО „Николай Райнов” и СУНД са в първоначална фаза от разработването на иновативна програма за представяне в МОН със съдействието на Кристоф Йонахсен от ИАО. Предполага се, че в следващия етап от подготовката може да се създаде експертна група, която да обедини усилията на всички валдофски инициативни групи в страната. Засега, по данни на сдружение „Приятели на Валдорфската педагогика”, желание за обучение са изявили дванадесет детски учители. По предварителни данни от запитвания и проведени събития като отворени врати в училището, еднодневни семинари, форуми, публични лекции на холандския ментор на училището Ян Нет и Кристоф Йохансен от ИОА, който посети България два пъти през изминалата учебна година, в едно тригодишно обучение по валдорфска педагогика биха участвали 40 души от страната. Направени са запитвания и от съседни държави – Сърбия и Македония. Антропософото познание за развитието на детето, някои изкуства и сръчности могат да се изучават заедно. Това се отнася за евритмията, гимнастиката и пеенето. Някои от тях, обаче, са твърде специфични за различните етапи. Професионалните и социалните аспекти са различни и се изучават поотделно. Специфичните знания и умения се получават и изучават поотделно също и от учителите в предучилищния и училищен етап.

 

Тези, както и много други интересни размисли, съобщения и препоръки бяха разгледани в дискусионната група, ръководена от Филип Ройбке. Паралелно с тази работна група се провеждаше и арттерапевтичното обучение на Вихра Бояджиева. Учасниците споделиха, че истински дълбокото осмисляне на знанията, дошли от валфорските лекции, е било постигнато с помощта на работата с изкуство. Избраните теми са се оказали толкова полезни за индивидуалната вътрешна работа на всеки от тях, че те биха искали да продължат, осъзнаванавайки, че заниманията с арттерапия са необходими и определящи както за всеки преподавател, така и за родителите, ангажирани със своите деца в най-ранна възраст. Някои от участниците в тази работна група изразиха убеждението, че въвеждането в арттерапията е много важно за личностното им развитие и те биха искали да извървят и следващите стъпки. Бяха възхитени от водещата дейност на българския арттерапевт Вихра Бояджиева, ученичка на холандската преподавателка Мария де Зваан. Но най-обединяващо беше настроението, което остави непознатият досега гост Филип Ройбке. След неговите лекции, съвети, участие в общата дискусия, споделен педагогически опит и обща работа с изкуство, всеки участник в семинара отнесе една яснота в кръга на въпросите, които го бяха довели тук. От лекция на Ройбке научихме следното: „Смисълът на Валдорфската педагогика не се свежда до изграждане на един съвършен административен апарат. Много по-добре е един човек да администрира, а повече учители да помагат и да се включват. Много полезно е педагозите да се свържат със социалната сфера и реалния живот. Добре е да не се раздува административният апарат и да се избягва полярността: служител - работодател. И аз ви пожелавам създаването на креативна атмосфера в съвместна грижа за децата!”

 

Редакцията на АВ

(Антропософски вести)


* Виж интервюто назад в Блог Образование...