Дни на медийната грамотност: 4 ФЕВРУАРИ-10 МАРТ 2019


- КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ОБУЧЕНИЕТО ПО "МЕДИЙНА ГРАМОТНОСТ"?
- УЧИШ ДА ПРЕВРЪЩАШ ОБЕЩАНИЯТА НА МИНИСТЪРА В СЪКРАЩЕНИЯ НА РАБОТНИ МЕСТА...




Дни на медийната грамотност е кампания, която популяризира нуждата от въвеждане на медийната грамотност в образованието. Дните на медийната грамотност се организират от Коалиция за медийна грамотност, като за първи път стартират през 2018 г. През 2019 г. основен акцент на Дните е способността за разпознаване на фалшивите новини. Както и предходната година обаче кампанията ще продължи да подкрепя въвеждането на медийната грамотност в образователните програми. Целта е да се гарантира сигурността на децата, както и развитието на критичното им мислене и творческите им заложби в дигитално-медийния свят.

Дни на медийната грамотност 2019 ще популяризират различни проекти на членове на коалицията и ще добавят и обучения за тийнейджъри за разпознаване на фалшиви новини. В рамките на Дните, младежите ще бъдат овластени със знания и изява за създаването на видеа и кампании срещу фалшивите новини. Пълната програма на събитието е достъпна тук

Коалицията за развитие на медийната грамотност в образованието обединява организации, работещи в областта на образованието, медиите и гражданското общество: Център за култура и дебат „Червената къща“, Асоциация на европейските журналисти в България, Център за приобщаващо образование, Заедно в час, Училища.бг, „Национална мрежа за децата", Национален център за безопасен интернет в лицето на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциация “Родители”, Образование България 2030, Фондация „Гласът на децата“, BlueLink, DigitalKidz, Обществен съвет към Пето основно училище „Митьо Станев” - Стара Загора. Коалицията работи за развиване на дигитално-медийната грамотност в българските училища още от начален курс. Целта е да се гарантира сигурността на децата, както и развитието на критичното им мислене и творческите им заложби в дигитално-медийния свят. 


-

Карикатурата е от последната от използваните в статията:

Учители, икономисти и частни индивиди или как пазарът завладя въображението ни?



А обявата за дните е от Мрежа за гражданско действие БлуЛинк:

Дни на медийната грамотност









А ето и връзка за всички публикации в профила:
https://bglog.net/blog/arebemagare/site/posts/