Щом животът ни няма стойност, ще стачкуваме! Призив за глобална стачка на жените // 8 март 2017 г.


640px-Women's_March_on_Washington_(32593123745)

от Платформата за транснационална социална стачка

След мобилизациите и стачките на жени през изминалата година, след многобройните женски маршове по повод встъпването в длъжност на президента на САЩ – в много държави по целия свят се организират публични митинги и събрания, които целят празненствата по случай 8 март да бъдат превърнати в масова стачка на жените. Приканваме всички, които планират инициативи около 8 март, да разпространят този призив, за да помогнат за транснационалното разгръщане на движението за женска стачка.

От Полша до Аржентина, от Турция до Италия се оформя глобално женско движение. В над 20 страни на 8 март жените ще излязат на улицата и ще стачкуват, прекъсвайки производствените и възпроизводствени дейности за един ден. Като черпи вдъхновение от женските стачки в Полша и Аржентина, от огромните демонстрации срещу мъжкото насилие срещу жени в Италия, и следва примера на глобалните женски маршове, които, след началото си във Вашингтон и Лондон, заляха стотици градове, 8 март ще отбележи още един такъв момент на съпротива. Всички, които протестират срещу неолибералния патриархат, ще се изправят заедно срещу мъжкото насилие и срещу всички мерки, които ограничават и дисциплинират репродуктивните права като налагат майчинството като единствена възможна съдба за жените, срещу всички материални, символни и дискурсивни препятствия пред женската свобода.

Стачката ще се проведе вътре в домовете, където жените се грижат за възрастни и деца; във фабриките, където жените произвеждат стоки за глобалните пазари; в училищата, в болниците, в публичните и частни сектори на услуги, където те подсигуряват възпроизвеждането на обществото и социалните отношения и при все това са по-малко заплатени от мъжете, ако изобщо им се плаща, работещи често в крайно несигурни условия; в университетите и училищата, където полови роли и йерархии биват налагани заедно с обедняването и приватизацията на знанието. 8 март ще бъде ден на протест за жените мигранти, които всекидневно се изправят срещу експлоатацията си, пресичайки граници, но въпреки това все още понасят по-голямата част от тежестта на работата по обгрижване под заплахата от несигурен статут на пребиваване и труд. Това ще бъде възможност за ЛБГТКИА, които не искат да бъдат определяни от наложените полови роли, както и за всички мъже, които искат да се борят срещу социалния ред, подчиняващ, изнасилващ и убиващ жените и подхранващ експлоатацията на всеки един от нас.

Тази година 8 март няма да бъде единствено символен жест. Тази година този ден може и трябва да бъде възможност да покажем каква сила може да има стачката, когато се разпростре отвъд формалното работно място и обхване живота на цялата общност, когато навлезе в дома, когато е израз на съпротивата на жени из целия свят срещу насилието на глобалния неолиберализъм. На 8 март дори тези, които нямат възможност да стачкуват „законно“, ще могат да демонстрират съпротивата си срещу потисничеството и несигурността. Противно на всички опити да бъде отслабена стачката чрез законодателни мерки, изнудване и съкращения, жени и мъже по целия свят възраждат силата ѝ като оръжие срещу експлоатацията и насилието.

Стачното движение необратимо пресича границите между работното място и общността, продукцията и репродукцията, между държави и региони: женските стачки от последните години са най-вдъжновяващият пример за това каква може да бъде една транснационална социална стачка. На 8 март ще бъдем част от глобално движение, което цели да отхвърли половите властови отношения подчиняващи жените и налагащи доминация върху цели общества. На 8 март женската стачка ще надмогне изолацията на самотните злободневни борби на милиони жени срещу насилничеството, ще превърне всеки единичен глас в част от общия вик: щом животът ни няма стойност, ще стачкуваме!

#niunamenos  #womenstrike #8M

Платформа за транснационална социална стачка

Следващата среща на транснационална координация ще е уъкршоп за 8 март, който ще се проведе в Лондон на 11 февруари (TSS Assembly in London, повече подробности на мястото и времето на срещата ще публикуваме в скоро време). За участие или споделяне на информация, текстове, материали или опит от организирането и дейностите, пишете ни на: info.transnationalstrike@autistici.org

 

Заглавно изображение: от Mobilus In Mobili – Women’s March on Washington, CC BY-SA 2.0, източник.

превод: Цветелина Христова



Източник: dВЕРСИЯ