Frog: Съдът връща училищна директорка на работа, а Началничката на РУО-Варна я уволнява повторно

.
„Абсолютно незачитане на правовия ред в държавата и злоупотреба с власт!“, така популярният пловдивски адвокат Кристиан Гьошев, коментира пред Фрог нюз решението на началника на Регионалното управление на образованието във Варна Венцеслава Генова да уволни повторно директорката на Основно училище „Христо Ботев“ в село Николаевка, област Варна Павлина Иванова.

През лятото на 2016 г. Генова уволнява Иванова с твърдения за множество дисциплинарни нарушения, касаещи административни пропуски в училището.

Бившата директорка обжалва уволнителната заповед пред Съда, който на три инстанции се произнася в нейна полза и отменя уволнението.

 

Адвокат на Иванова по делото през тези 2 години и половина бил Кристиан Гьошев, станал известен още през 2002 година, когато като ученик, поведе ученическите протести за отмяна на матурите и заедно с родители спечелиха съдебните дела за тяхната отмяна във Върховния административен съд. Днес Гьошев се занимава само с административно и трудово право, като признава, че делата свързани с образованието са му слабост.

 

На 6 ноември 2018 г. около 09:00 часа, Павлина Иванова, заедно с адв. Гьошев и няколко нейни познати, се явяват в училището в с.Николаевка, за да и съдействат при встъпването ѝ в длъжност с оглед изпълнението на съдебното решение. Временно изпълняващата директор на училището Бистра Бойчева обаче отказва да пристъпи към предаване на училищната учебна документация, печати, ключове и др., които са необходими на един директор за упражняване дейността му. Заявява, че ще изчака да дойдат от РУО-Варна, за да и дадат заповед за освобождаване от длъжност и тогава ще предаде, каквото е необходимо.

 

След близо час, около 10:00 часа, в учебното заведение пристига началника на РУО-гр.Варна Венцеслава Генова, заедно с неин адвокат и експерти от институцията.

Предоставят за подпис на Иванова заповед за възстановяване на работа и нова длъжностна характеристика, които тя подписва. Секунда след това обаче, Генова заявява, че се възползва от законовото си право и считано от следващия ден /07 ноември 2018 година/ уволнява Павлина Иванова отново, тъй като при нея липсвали качества да изпълнява длъжността „Директор“. Скандалното в случая е, че мотивите в новата уволнителна заповед са същите като мотивите на отменената от съда.

 

Тази обстановка действа шокиращо за Иванова, която не могла да повярва какво се случва, а началникът на РУО и наредила да дойде незабавно с нея в инспектората, за да и актуализира работната заплата. Тогава обаче адвокат Кристиан Гьошев и задава въпрос: „Тя днес е директор на училището и следва да и бъде предадена учебната документация с протокол, нали?“. След кратко суетене, експертите преценяват, че следва в действителност да се предаде документацията на Иванова от временния директор Бойчева, за което да се изготви протокол. Забелязва се обаче, че в същия не фигурират записани печат на училището, ключове, пароли за достъп до електронните системи и други, които са необходими за изпълнение длъжността „Директор“, като Иванова иска да се впишат и да ѝ се предадат. Тогава временният директор Бойчева заявява, че няма да предаде печата, а Началникът на РУО Генова я подкрепила с мотива, че такъв не ѝ трябва. Тогава Павлина Иванова отказала да подпише протокола за приемане на училищните документи, тъй като не може да си изпълнява реално функциите без печат, ключове, пароли за достъп и други.

Според адвокат Кристиан Гьошев новата уволнителна заповед е нищожна, тъй като не е изпълнено първоинстанционното решение. На второ място, според юристът, никой не може да бъде наказан за едно и също деяние два пъти, което е древна римска сентенция Non bis in idem .

 

За случая незабавно е бил уведомен образователния Министър Красимир Вълчев, при който до дни се очаква да постъпи жалба по случая. Павлина Иванова е категорична, че ако министърът не отмени заповедта на Генова, ще обжалва и второто си уволнение в съда. Според адвокати, уволнението категорично ще падне в съда, а целта му е било да се протака във времето връщането на работа на училищния директор и разубеждаването й да се бори за поста си, чрез репресии - полицейски и прокурорски преписки.

 

 

Калин Пловдивски

Фрог

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/samo-vav-frog-sadat-varna-direktor-uchilishte-rabota-rud-varna-pak-uvolniha-2018-11-19.html