"Приобщаващо образование"... - що е то ?

Ето няколко писти за "приобщаващото образование" (с или без кавички)...

А вие какво мислите по въпроса ?!? 


Новият стандарт за приобщаващо образование съдържа всички механизми така, че училището да може да организира себе си като среда, която да може да се включи и да се справи с определено трудно поведение.

Въпросът е, че начинът, по който стандартът влезе в практиката, е през административното му четене, през документацията, която се изисква. Включително и до днес протичат проверки към детските градини и училищата по отношение на това те дали и как имат съответния документ. Много по-важно е да се разбере философията, принципите и новият вид взаимоотношения, които въвежда този стандарт, а те са свързани с различна култура на взимане на решенията в училище и различен вид екипна работа.

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт"  Анет Маринова (на снимката), психолог в 23-то училищеи сътрудник в Центъра за  приобщаващо образование.

Стандартът следва да преразгледа начина, по който се случват решенията и реакциите към проблемите на децата от гледна точка на подкрепата. Това означава да могат учителите и специалистите в училище,  родителите и учениците да имат пространства, в които да се срещат, да обсъждат дадена ситуация, да обсъждат различни гледни точки и да може да се ангажира всеки един участник с това какво той може да направи. Това означава, тези отношения да се положат на основата на доверие, взаимно доверие, доверие към учителите.

Деница Давидкова, координатор на новосъздадената Професионална общност за приобщаващо образование и училищен медиатор заяви, че логиката на приобщаващото образование масово не се разбира.


Има доста учители, директори и специалисти, които не само вярват, че приобщаващото образование е правилната посока, а знаят как то може да се случи. Създадохме Общността, за да могат тези хора да се подкрепят и да разпространяват навън това знание. Целите ни са разписани в манифеста и всеки може да се запознае с него, но фокусът е промяна на нагласите и разясняване на същността на приобщаващото образование. Ще цитирам директора на най-голямото столично начално училище Капка Велинова, която казва, че пътят е "говорене, говорене и пак говорене". 


Давидкова смята, че се правят опити да се подкопаят принципите на приобщаващото образование по две линии - отношение на стандарта и като философия.


Пътувайки из страната, често разговарям и с директори, и с учители. Истината е, че имаме реална съпротива от страна на училищата към стандарта за приобщаващо образование и тази съпротива е основателна, тъй като им беше предоставен като един тежък набор от документация, без да им бъде обяснена философията и логиката и без да знаят как ще се финансира този стандарт. От друга страна, забелязвам все по-често и в медиите коментари и на журналисти, и на учители за връщане на помощните училища и ТВУ-тата с аргумента: "Колко хубаво си ни беше". Нуждата от такива институции обаче означава, че не сме готови да мислим за причините, а отново се опитваме да решаваме последиците с едни лесни и първосигнални реакции.

Цялото интервю можете да чуете на страницата на БНР.

 

Автор: Таня Величкова БНР, 06 март 2017

Източник: ngobg.info



Връзки към приобщаващото образование:

Център за приобщаващо образование 
http://cie-bg.eu/

Приобщи се! Виртуален център за приобщаващо образование 
http://priobshti.se/