Защити свободата си на изразяване от новата директива за авторското право

Отвореният интернет даде възможност на много от нас да прекосят граници със своята работа, да имат достъп до знание и да общуват свободно помежду си. На прага сме това да се промени и разчитаме да не го допуснеш. Не пускай частната цензура в своя компютър.

Какво се случва? 

По време на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз се очаква  да се приеме новата Директива относно авторското право в цифровия единен пазар. В нея е включен и спорният Член 13, според който всички интернет сайтове, работещи със съдържание, качено от потребителите, ще трябва да инсталират автоматични системи за предварително следене, разпознаване и триене на съдържание. Това решение ще застраши основните права и свободи както на българите, така и на всички останали граждани на Европейския съюз.

Защо е важно да бъдем чути?

Защото Член 13 на директивата задължава интернет платформите да филтрират видеоклиповете, музиката, снимките и текстовете, които техните потребители споделят, под заплаха, че ако допуснат публикуването на незаконно съдържание, доставчиците на интернет услуги ще отговарят директно за това.

Формулировката на Комисията е толкова обща и неясна, че би могла да се отнесе за всички  интернет услуги (не само UGC платформи, но и хостинг компании, доставчици на облачни услуги и т.н.).

Новите задължения ще принудят всякакви интернет проекти да контролират и да прилагат широкомащабна “частна цензура” върху съдържанието, което обслужват, за да избегнат всякакъв риск от директна отговорност за такова съдържание. Това би имало унищожителен ефект върху свободата на изразяване, творчеството и иновациите.

Защо това ме интересува?

Роботи ще решават какво може и какво не може да бъде споделяно от нас. Те нямат чувство за хумор, ирония или пък нюанс. Те не разграничават правомерната употреба на чужди авторски произведения от пиратството – те просто ще трият.

  • Роботите не разбират кога съдържанието е използвано правомерно за целите на цитата, анализа, критиката или с образователна цел, по силата на лицензи или в ремикси.
  • Роботи ще следят нашите действия в интернет и ще ги цензурират.
  • Роботите ще ограничат достъпа ни до знание.
  • Роботите ще сложат край на отворения интернет без цензура, който Европа до този момент познаваше.
  • Роботите ще върнат България години назад, когато цензурата беше част от нашия живот.

Покажи, че не си съгласен Член 13 да въведе частна цензура!

Обсъждането и бъдещото гласуване на Член 13 се случва в европейските институции с малко обществено внимание. В следващите месеци, когато България председателства Европейския съюз, ние можем да направим промяната и да не оставим дебата за свободата на словото, изразяването и интернет да се реши без съпротива в коридорите на НДК. До лятото, единствено България, като Председател на Съвета на Европейския съюз, има право да предлага компромиси в законопроекта!

Единственият начин е да упражним граждански натиск и да бъдем чути. Ако не искаш да бъдеш следен, ако не искаш съдържанието ти да бъде цензурирано от роботи, ако не искаш Член 13 да бъде приет – Подпиши петицията! 



https://www.change.org/p/защити-свободата-си-на-изразяване-от-новата-директива-за-авторското-право






Българската уики общност:



В момента се обсъжда за приемането на европейска директива, която ще задължи онлайн платформите и останалите доставчици на интернет услуги да контролират и филтрират потребителски генерираното съдържание. 

Свободният интернет, в това число и Уикипедия, е под заплаха! Информирайте се за проблема и покажете, че не сте съгласни!




Онлайн филтрирането 
ще сложи край 
на свободния интернет

И противоречи на принципите 
на Уикипедия

https://blog.wikimedia.bg/2018/05/06/online-filtering-prevents-free-internet/






Виж също:


Десети брой на сп. dВЕРСИЯ „Европа – откъде-накъде?“ е свободен за четене, сваляне и разпространение.
Прочетете в PDF или Issuu