Как да изберем хостинг?

Не е нужно дори да бъдете дизайнери или програмисти, за да стартирате свой професионално изглеждащ уеб сайт, да го поддържате и запълвате с информация. В Интернет ще намерите множество безплатни CMS (Content Management System) системи, а на уеб сайта http://demo.opensourcecms.com можете да изпробвате администраторските панели и възможностите за работа с голяма част от тях.
Една от темите, която е много важна за всеки, който е решил да стартира свой уеб сайт е изборът на хостинг пакет. Това е нещо важно и трябва да бъде внимателно планирано с оглед на бъдещите нужди на поддръжката на сайта, добавянето на нови функции (зависещи от инсталирани на сървъра приложения) и разбира се управлението на трафика.
Тук ще се опитам да дам съвети, които са базирани на опита ми с хостинга на сайтове и регистрация на домейни в България.

Регистрация на домейн

Вече не е нужно да притежавате кредитна карта, за да регистрирате свой домейн. На българския пазар има достатъчно фирми, които се конкурират и дават възможност за избор на цени и допълнителни функции, като безплатно DNS пренасочване и дори хостинг за няколко месеца.
Цените на домейните от областите .com, .net и .org варират от 14 до 25 лв., плащането може да става с дебитна карта, вносна бележка или директно в офиса на търговеца. Обикновено това е цената за 1 година, като след изтичането и абонаментът трябва да бъде подновен. Най-практично е да се заплати наведнъж за 2 или 3 години, като по този начин цената обикновено е по-ниска, а и се отървавате от страхове свързани с изтичането на срока на регистрация.
От практиката си съм стигнал до извода, че регистрацията на домейн е най-трудната задача, тъй като вероятно ще ви се наложи да изпробвате десетки варианти на име, докато откриете нещо свободно. За съжаление, резултата не винаги може да е такъв, че да ви задоволява, но положението е такова. Областите .net, .com и .org са толкова популярни, че от години са регистрирани всякакви възможни варианти на английски думи и имена и дори домейни, с всякакви причудливи имена. Най-добрият подход е избор на типично българска дума, добавянето на bg- или -bg в името или ориентация към по-слабо натоварени домейни като .us, .info, .cc, co.uk и др.

Избор на хостинг

Много фирми в България предлагат хостинг, като цените  обикновено са пакетни и започват от 5 лв. и дефакто нямат таван. Всичко зависи от нуждите ви, като ще разгледам какви могат да бъдат те.

Сървърна платформа, бази-данни и разширения

Това е първото нещо, което трябва да си изясните, преди да започнете да отчитате и другите фактори като скорост, трафик и пространство на сървъра.
Причината за това е, че ако вашият сайт е на PHP и използва MySQL за база с данни, един уеб хостинг, който предлага Microsoft базирано решение може и да не ви свърши работа. И обратното, ако сайтът ви е базиран на ASP и разчита на връзка към Microsoft SQL Server, то няма да можете да го пуснете под управлението на Linux сървър.
Повечето български хостинг доставчици предлагат именно Линукс базирани решения, Apache 1.x или 2.x, MySQL и поддръжка на PHP. Ако ползвате уеб приложенията с отворен код, то този вид хостинг е подходящ за вас.

Пространство на сървъра

Това е едно от най-важните неща, които трябва да предвидите и зависи от вида на сайта ви. Обикновено най-евтините хостинг планове включват около 300 MB пространство, което се поделя от файловете на сайта ви, логовете и обема на базата с данни. В случай, че хоствате сайт, който е от тип форум и няма възможност за качване на картинки и файлове от страна на потребителите, то тогава 300 MB ще ви стигнат за доста време, тъй като обема на базата с данни дори и при голяма активност няма да набъбва прекомерно. Същото  важи и за сайтове от тип блог, както и по-скромни лични страници.
Ако планирате да създадете портален сайт със снимкови галерии, музика и качване на файлове, то тогава 300 MB няма да ви стигнат за дълго време и трябва да видите, какви условия ви дава хостинг доставчика за увеличение на дисковата квота и на каква цена е това.

Трафик

Повечето хостинг доставчици в своите най-евтини планове освен квота за дисково място включват и квота за изразходван трафик. Обикновено най-евтините пакети включват между 1 и 3 GB трафик, който при по-скъпите нараства до 50GB, 100GB и дори неограничен.
Ако вашият сайт стартира тепърва, може да изберете по-нисък план, но ако съдържанието му е тежко, в него присъстват много графични елементи и файлове, може да се окаже че много скоро и 3 GB трафик са на привършване. Всичко зависи и от популярността на сайта, а не забравяйте и че всеки сайт получава и множество допълнителен трафик от посещения на роботи на търсачките Google, Yahoo, MSN и др.

Скорост
Преди да закупите хостинг помислете и към кой е насочен той. Ако е към български потребители, трябва да потърсите хостинг, който предлага добри скорости в българския пиъринг. Ако сайтът ви ще е насочен към чуждоезични посетители, тогава потърсете хостинг доставчик, който ви предлага хостинг с добра скорост в чужбина. Обикновено доставчиците предлагат хостване на сървъри, които се намират физически в чужбина, най-често в САЩ. При този вариант сайтът ви може и да не бъде много бърз за българските потребители и трябва да го вземете в предвид.

Допълнителни функции
Когато избирате хостинг, интересувайте се и от допълнителните услуги, които са включени в цената на избраните от вас планове.
Обикновено това са N на брой пощенски кутии, уеб базиран контролен панел за управление на бази-данни, следене на трафика и заетото пространство на сървъра, управление на под-домейни, PHPMyAdmin, както и поддръжка на Perl и допълнителни бази-данни (като PostgreSQL). Важно е и хостинг доставчикът ви да поддържа SSH, за да не разчитате на необезопасения FTP протокол. SSH е криптиран протокол, който ви дава възможност за работа в конзолен режим, а чрез приложението WinSCP можете да ползвате SSH и чрез удобен графичен интерфейс, който е подобен на Windows Explorer и Total Commander.
Много важно е да проверите и кога се правят резервни копия на информацията на сървъра (Back-up), като стандартно е веднъж на ден. Това е важно, в случай, че сървъра бъде атакуван и информацията на него бъде загубена.
Някои хостинг доставчици към цената включват и допълнителни бонуси, като антивирусна и антиспам защита, SSL сървър (важен за сайтове опериращи с конфиденциална информация, като онлайн магазини, и банки).