Безжичен рутер Linksys

Тези дни бях на вълна безжични рутери. Купих си тамън два - един за Младост и един за Попа. Само че направих голяма грешка - купих първия преди да прочета в Интернет, че версия 5 на Linksys WRT54G е "парче боклук".

Защо е такова? Защото Linksys решават да сменят Firmware от Линукс на такъв, написан за тях от фирмата VXWorks - със затворен код.

Предишните версии на устройството са били на Линукс, кодът е бил свободно разпространен и в резултат много ентусиасти са направили от рутера устройство, което може да прави хиляди неща, включително и да го ползвате като отделен компютър, на който да пращате да изчислява някакви задачки - примерно да компресира MP3 файлове.

Версия 5 на рутера е с орязана памет, често забива, съпорта от Linksys задават интересни въпроси, като кой ви е доставчика (не вярвам да знаят софийските доставчици!), в коя държава живеете, какъв Windows ползвам и т.н. Първо, може да не ползвам Windows, нали? И второ каква е логиката проблема с рутера да е в Windows, като всъщност всичко се упрявлява чрез уеб интерфейс, който е независим от платформата.

Да не говорим, че пета версия не поддържа PPPoE и в резултат единия рутер стои бездеен, чакайки да реша какво да правя с него. Всъщност, поддържа си PPPoE, но то просто не работи!

Ако си купувате безжичен рутер на Linksys ви препоръчвам да се огледате за версията. И не купувайте никога версия, базирана на VxWorks фърмуер!