Администрация

По повод личен разговор с един от блогерите искам да уточня позицията си по един въпрос и някои факти.

1. Подкрепям изцяло и безусловно администраторите в тяхните действия да баннат блогер и смятам, че са единствените, които могат да решат дали да спрат този бан. Особено в случаите, когато точно тези администратори са дали всичко от себе си за да създадат дадена общност и да я направят изключително полезна за потребителите и.

2. Факти около финансирането на сборника на BgLOG.net. В същия този разговор бе споделена идеята, че аз лично и нарочно съм изхарчил парите, които са били определени за издаване на сборника. Това също не отговаря на истината, защото за тези пари имам вече съгласието на Георги Атанасов, който е другия съдружник в BlogHow Consulting освен мен, да бъдат предоставени безвъзмезно. Парите са осигурени и ще бъдат предоставени в момента в който бъдат нужни. Действително, имаше известни проблеми относно това, но те бяха решени с вътрешнофирмени споразумения, които не касаят по никакъв начин реализирането на главната цел и широката публика. Най-малко пък могат да бъдат използвани за да бъда изнудван и да приложа сила спрямо администратори, на които съм делегирал права. Въпроса са финансирането на всякакви дейности са  изцяло вътрешнофирмени взаимоотношения, гарантирани от управителя на фирма BlogHow Consulting Божидар Зашев, познат тук като White Whabitt.

За всички, които се чудят защо пиша това, ще кажа, че съм останал с впечатлението, има някакво мнение, че грешки, които съм допуснал като съдружник в BlogHow Consulting поради неопитността ми могат да повлияят на принципите на работа на BgLOG.net и че това ще доведе до това, аз да употребя сила за да променя решението на администратори да махнат бана на даден потребител. Това просто няма да се случи.

Твърдо вярвам, че администраторите на въпросната общност я развиват по начина, по който трябва да го правят и заставам зад техните решения. Няма и да допусна някой да си позволи да ме изнудва за моите грешки, каквито и да са те. Решенията на администраторите на общности са окончателни и само те могат да махнат бан. Делегирал съм тези права на хората, които ги администрират и няма да допусна думата ми да стане на две. Същия този блогер не е баннат от главната общност и има възможност ако пожелае да пише. За лични нападки и обиди насочени към мен не съм баннал никого през годините и не се страхувам. Друг е въпросът доколко трябва да се позволява на някои потребители да нарушават правилата и къде се изчерпва точката на търпимостта - все неща, за които все още не съм си изградил точна представа и ми се иска да получавам повече мнения, за да предприема едно или друго действие спрямо потребител. Понякога е много трудно да се прецени дали нещо е стойностно или не. За мен може да е глупаво, но за много други не. Та всичко е относително.

Тъй като след два дни няма да мога да се защитавам сам, защото заминавам при моята годеница за празниците, предпочитам да не стоя в очакване на атака зад гърба, а да използвам тези два дни за да се защитя, в случай, че е необходимо. На същия този човек си позволявам да обърна внимание, че създател на сайта съм аз, мой съдружник е Жоро Атанасов и управител на фирма БлогХау Консултинг е Божидар Зашев. Това обаче са вътрешнофирмени юридически детайли, с които никога не съм парадирал, просто защото нямат значение. Собственици на BgLOG.net са всички потребители, които държат правата върху написаното от тях. И така ще бъде и занапред, защото на България е нужна именно такава платформа, която да прави хората силни ЗАЕДНО, а не да ги разделя, въпреки многото опити да се постигне обратното.

Това, което ще се опитаме да направим занапред е следното:

Приходите от реклама, които за съжаление в момента са много слаби (порядък 50-60 цента дневно) ще се опитаме да ги увеличим чрез оптимизация на рекламите, както и усилията на моя съдружник. Част от парите ще отиват именно за такива дейности, като издаване на сборници, покриване на разходи на общности за дейности, които се нуждаят от финансиране. Например, организиране на среща на общност, създаване на флаери и т.н. Друга част ще отива за покриването на разходите по поддръжка на BgLOG.net - хостинг, заплати на служители и др.

Друго нещо, което си пожелавам е BgLOG.net да се сдобие с автоматична модерация. Формула, която на база минусите и да го кажем "авторитетът" на гласуващите да подпомага дейността на администраторите. Както е в Digg - филтър за профанити, игнор и т.н. Защото работата по BgLOG с увеличаването на броя на потребителите става все по-голяма, изискванията към администраторите се увеличават, а тяхната възможност да реагират понякога е зависи от чисто житейски причини, като рожден ден на приятел, съкратени срокове в работата и др.

Това са все задачи, които си поставяме за цел през следващата 2009-та година. Да не забравяме, че на 14 януари BgLOG.net има рожден ден - това беше денят, в който го създадох и е денят, който няма да забравя никога.

 Искам да благодаря на подкрепата на всички, които са били през годините с мен, на Жоро Атанасов, без чиято огромна помощ от идеи, финансиране и екип от програмисти нямаше BgLOG да е това, което е, на Божидар Зашев, който управлява мъдро фирмата, както и на целия екип от програмисти, които изпитват щастие от това, че потребителите на сайта са доволни. Искрено се надявам новата година да ни донесе повече успехи, повече сплотеност и никаква омраза, сплетни и други гадости. Също, не на последно място искам да благодаря на всички вас, че реализирахте моята мечта да създам място, което хората да обичат, да им помага и да им позволи да бъде трибуна.

Искам да напомня и че работата на администраторите е напълно доброволна. Същите не получават никакво възнаграждение за своята работа. Всичко, което правят се дължи на чист ентусиазъм и вяра. Тези две неща не бих си позволил да отнема никога, колкото и да ме заплашват.

 Ваш, Тери