Монголско гърлено пеене и конска гъдулка

Днес в работата ми пуснаха нещо, което не бях чувал досега и веднага се впечатлих, тъй като съм човек, който обожава да опознава света и най-вече хората в различните точки на нашата планета. Става дума за монголското гърлено пеене, което първоначално ме изуми със звученето си, но след това успя да ме грабне. 
Грабна ме може би не заради звученето си, колкото заради мислите, които бушуваха в мен когато го слушах, а те бяха насочени към народа в Монголия, начина им на живот - централната част на страната е заета от платото Хентей. В южната част се намира пустинята Гоби, докато северната и западната са предимно планински райони. Растителността е предимно в сухите степи, пустинна и полупустинна; в планините – степна и лесостепна (само 9% от територията ѝ е заета от гори). Общо взето един пущинак, който дори ще видите на клиповете по-долу. Въпреки това, монголците са един горд народ, който е бил част от Великата Монголска империя - най-голямата и могъща империя в световната история. Едва след нея са били Римската и Арабската империи. Днес народът пише на монголска кирилица, която е заменила уйгурската азбука, възприета от Чингис Хан. 

Както ще видите от клиповете, певците в тях пеят насред степта. Могат да се видят традиционните за Монголия коне, Конската гъдулка или морийн хуур -  характерният монголски инструмент. Впрочем конят е много почитано животно в Монголия, а донякъде може да се каже, въпреки, че историците не са много единодушни в това твърдение, че с монголците имаме праистория.

Предлагам на Вашето внимание два видеоклипа, които ме впечатлиха.




А тази песен ме накара да получа асоциации с прабългарите, рокерите и метълите. Донякъде вокалистът ми заприлича дори на един вокалист от Nightwish :)



Знаете ли, че гърленото пеене се ползва и в много релаксиращи мелодии, дори и такива за медитиране? Да, донякъде чувствам нервите си релаксирани след слушането на тази музика и допирът до една непозната за нас цивилизация. Надявам се и на вас да е харесал този спонтанен допир с монголската култура.

Скоро смятам да ви разкажа и за усещането от перуанската музика, нейният пресечен ритъм, хората в Перу и дори какво се случва там. Не че съм ходил, не и на живо, но също като вас чета и попивам с тайната надежда докато съм млад да посетя тези места.