Копнеж

Преди малко се връщам от една инсталация. Хей, веднага си помислихте за инсталация на Windows или Linux или нещо такова. Не, напротив, инсталацията беше напълно различна. Казваше се КОПНЕЖ.
Тя се организира в галерия "Пистолет" и беше "инсталация-пърформънс". Беше много красиво. Самата инсталация представляваше театрално-визуален проект по едномиенната пиеса на Сара Кейн (Crave). Проектът бе инициран от режисьорката Калина Терзийска и художниците Леда Екимова и Диляна Манавска. Идеята му е чрез различни визуални подходи да представят актьорска работа в процес.
Ще цитирам от поканата - "Копнеж е постоянен ритъм от фрагменти, висока скорост без да е имало ускорение и без да се очаква забавяне. Копнеж е постоянна траектория - посока без развитие."
Стоях като гръмнат и гледах перформанса. Беше ми едновременно странно и чаровно. Гледах изпълнителките, които влагаха толкова много любов в това, което правят, което се състоеше в наливане на разноцветни течности в тръби, стичащи се от тавана. Течности, които след това потичаха по пода, сливаха се и тръгваха на някъде в разноцветни нюанси. През същото време слушахме от високоговорителите пиесата на Сара Кейн. Усетих, как в един момент само гледам разноцветните локвички и си мисля за свои си неща, беше красиво, а атмосферата невероятна. И в този момент осъзнах, че всички ние в тази стая бяхме част от пърформънса. Ние бяхме актьорите, които съзерцаваха, мислеха, чувстваха.
Беше красиво!
Ще си позволя още един цитат:
"

Визуалният подход за третиране на текста е подчертано декоративен и абстрактен. Изследва процесът на физическо взаимодействие на пространство, вещество и цвят очертавайки постоянната и равномерна троектория на текста. Така създадена, игровата среда е действена, движеща се, в синхрон или не с актьорската интерпретация – зависи от намерението на всеки участник. Симбиозата на пространство, текст и действие предлага сбор от фрагменти, едновременно логичен и експресивен, едновременно действителен и абстрактен – опит за подредба на хаотичния ад на копнежа."

DSC03807

DSC03808

DSC03818


А ето и малко видео