За маршрутките в София

Колко от вас са се возили в маршрутка в София и са били свидетели на това, че шофьора не дава билет? Много рядко шофьорите издават билети, защото чакат да видят на края на деня какви пари са направили. След това евентуално унищожават един или два кочана с билети. Не случайно маршруткаджиите са толкова бесни по улиците, постоянно се синхронизират с колегите за пътната обстановка и карат като каубои. Гледат да направят колкото се може повече пари. И тъй като няма отчетност, спокойно могат да приберат една голяма сума в джоба си вечерта. Колко му е, само да качат няколко души в повече. А те не са само няколко - те са много повече. И тъй като седящите места са нерентабилни - повече хора могат да се съберат когато няма седалки, на много маршрутки те са демонтирани и са останали само 4-5 седалки. Всичко друго е за правостоящи, които нямащи избор се тъпчат вътре като овце и пътуват за сумата от 1.50.
Така. Днес от ДСБ са предложили нещо интересно. Вили Лилков е предложил билетите за маршрутки да се продават по будките за билети. Какво означава това? Това означава, че ако си купиш билет от будката и влезеш с него в маршрутка, ще е достатъчно да предадеш този билет на шофьора и той да го използва като документ, удостоверяващ, че пътника е платил. Какво се постига с това? Постига се следното: Парите се дават за билети, на които има отпечатан сериен номер - тоест не се прикриват пари. Шофьора не може да откаже да приеме билета, но не може и да поиска пари за услугата - пари, които просто да сложи някъде и да не отчете.
Да речем, че няма да се забрани на шофьорите да продават билети в самото превозно средство, но ако предположим, че по будките се продават по-евтини билети (както е за градски транспорт) или пък дори се предлагат комбинирани билети 5 билета на цената на 4, то хората ще имат стимул да купуват от будките и да дават пари на ръка на шофьорите само ако не са успели да се сдобият с билет.
Но всичко това е в сферата на мечтите. Явно много хора се облажват от тази схема, щом днес кметът Борисов казва следното (според За Града):
Това е почти невъзможно да се организира, защото линиите на градския транспорт и маршрутките се обслужват от различни оператори. Затова ще трябва в една и съща будка да се продават различни видове билети. Това ще затрудни и продавачи, и пътници, се казва в отговора на кмета.

Освен това според Борисов шофьорите на маршрутките може да не могат веднага да дадат билетче заради утежнена пътна обстановка и необходимостта да спазват нормите на безопасност - все пак карат хора. Въпреки това след като приключат курса, те описват броя на издадените по номера и серии билети.


Как бихте коментирали това изказване? Да взимат парите и да се ровят за ресто могат, но да приберат един билет не могат? Всъщност, те няма да прибират целия билет, а само един отрязък от него.
Има ли нужда да се напомня, че билетите които маршруткаджиите трябва да ни дават са наш документ за застраховка? Също така, защо не се даде лиценз на още няколко фирми, които да обслужват трасетата за да се получи конкуренция? Може би защото тогава ще се появят луксозни и удобни маршрутки, които няма да качват повече от определения брой пътници, а от това няма да имат изгода сегашните фирми?