0 0 гласа

Турско робство Анализи и бележки

 

Турско робство

  


Турците
идват в България, като грабителиубийци и разбойници, и нищо в България  не им принадлежиНищо откраднато не принадлежи на крадеца, нито на тези, които се смятат за негови наследници.

Думата "турчин" винаги ще поражда в съзнанието ми три  неизменни асоциации: ятаган, мазен идиот с разпасан пояс над примряла българска девойка и една бесилка във февруарска зимна виелица!

Интересно как и защо в народното творчество има толкова кървища и насилие, идващи от турското владичество”?

Чия поръчка е народното творчество, когато не е имало партии, чиито поръчки да изпълнява?

Както е казал народъткрушката си има опашкаи не вярвам няколко столетия народът да е изливал мъката от чуждото подтисничество в песни и предания, защото някой така му е бил поръчал.

Много
сме политкоректниПравим робството владичество или още по-либерасткото- съжителство, за да угаждаме на поробителите!

Отделният човек може да не е роб буквално, НО народа като цяло, държавата, царството е ПОД РОБСТВО, това трябва да се осмислиКогато ти работиш , а господаря ти само яде и сере, бие те, коли теплащаш му данъкче си хаби зъбите от твоята храна, взема ти децата, @бе жена ти и ти нищо не можеш да му направиш, как се нарича това?

Периодично насилствено сменя християнската религия с мюсюлманска, акт, придружен от масови жестоки убийства. Периодично пали и руши храмове и манастири! Унищожава висшето ни духовенство и налага чуждо такова! Българският народ за завоевателя престава да бъде народ, той е ГЯУР!
На възловите места финанси и икономика, банки, тютюни са били в ръцете на  хюмнета- евреи и арменци.

Ами да, ние българите винаги сме били лоши! В Случая сме правили завери, банди по друмищата и горите и сме тепали турските инвеститори и търговци, били сме сепаратисти, терористи и всякакви други..... А те, горките, ангели небесни с..... кървави ятагани в ръцете!

По време на турското робство на българите било забранено да напускат България. Родината била опасана с телени мрежи, а заптиетата застрелвали в гръб всеки българин, който се опитвал да мине през мрежите. Който го залавяли жив, го хвърляли в зандана.

 

България паднала под турско робство на 9 септември 14 век, след като била окупирана от триста хиляден военен турски окупационен корпус. Местното население било задължено да го издържа, а издръжката му била по-голяма от бюджета на царство България. После населението плащало и репарации, а турците произволно изземали от местното население добитък, инвентар и прочее.

 

По време на турското робство на българите било забранено да имат собственост. Нивите им били иззети и те били принудени да работят ангария за едрите феодали. Нямали право да имат собствена техника за обработване. Тя принадлежала също на феодалите. По време на турското робство в българските училища бил въведен като задължителен втори език за изучавани турския език. За да успее един българин по време на турското робство , единственият му шанс е било да стане еничарин. Турската империя създала специална еничарска организация, в която записвали част от местното население след подбор за вярност. По време на турското робство нямало частна собственост. На българите било забранено да имат собствени манифактури, фабрики, ниви. Турската империя изкупувала земеделската продукция на българите на безценица, принудила ги да използват само скапана турска техника, която изплащали скъпо и прескъпо. В резултат на това, след като паднало турското робство, България осъмнала като най-бедната държава в Европа, с най-ниски пенсии и заплати.

 

По време на турското робство никой нямал право да се шегува със султана, везирите и еничарите. За виц вкарвали в зандана. В зандана вкарвали и всеки, който се опитвал да се противопостави на турското робство и еничарите. За целта веднага след налагане на турското робство били създадени специални концлагери....

Иван Вазов:  "Не искайте от мене безпристрастие – аз видях Батак!”  

Интересно защо, през цялата ни следосвобожденска история, никога не сме отричали "робството", чак през 21 век някакви си почват не само да оспорват термина "робство", ами и да нападат яростно ползващите го. Как ви се струва това?

"
Робство: 1.... 2. Живот под чужда политическа власт; иго." ТОВА ЕДНО ОТ ЗНАЧЕНИЯТА НА ДУМАТА "РОБСТВО" В "БЪЛГАРСКИ ТЪЛКОВЕН РЕЧНИК".   "Български тълковен речник" е един - съставен от Андрейчин и допълван през годините, като последното му издание е от 2012 г.
Каква е всъщност дефиницията на термина "робство"?

Според Collins English dictionary- робството е "състояние на вид отношение между индивиди, при което една личност има абсолютна власт върху друга личност и контролира нейният живот, свобода и благосъстояние."

Според проф. Кевин Бейлс от Нотингамския университет, световно признат авторитет по въпросите на робството, то има правни дефиниции, но и такива, които съществуват в обществената памет на дадена народност. Всяка култура през даден исторически период е познавала робството, но то е имало различни форми. Общото за тях са такива характеристики, като липсата на свободно волеизявление, това че индивидът може да бъде малтретиран, да бъде, отвличан и да бъде експлоатиран икономически. Именно фокусирането върху тези характеристики дава възможност да се избегне противоречието в тълкуванието на робството.

Тези общи елементи на робството, са били налице по българските земи. Българите столетия наред не са имали реално право на собственост върху земята, която са обработвали. Тя е била собственост на султана, а на българите им се е отдавала като владение, което е преминавало от баща на син, но ако не е имало наследник, се е отнемала и е била отдавана на друг ползвател. Икономическото подчинение и експлоатация на българина, се е изразявала и в множеството данъци, с които е бил облаган. Освен десятъкът и най- жестокият - кръвния данък, са съществували и "ангария"- принудителна безплатна работа на владетеля, данъци за притежание на кошара, воденица, за сено, за пасище, за дърва за огрев, върху домашния добитък, в натура- вълна, кожи, месо, масло, сирене- и ред, ред други.

Извън заробващите данъци, спрямо българите- "неверници" или гяури е прилагано и насилие. През 1851 унгарският журналист Габор Егреши, посетил Видин пише: Неотдавна турски хулиган застреля посред бял ден един български поп. За наказание трябваше да живее две години в друг град. Често може да се види как турско дете бие с тояга български селянин, без той да смее да се защити." Що се отнася до "свободното придвижване" на българите, много селяни са били закрепостени към султанските, вакъфските и спахийските земи.

А пък ако
робство“ им се стори научно неиздържано, им предлагам думата ГЕНОЦИД“. В интернет могат да намерят съответната конвенция на ООН и да се запознаят с понятието.

А специално на българската клада съчки ще хвърлят точно онези, които осмиват историческата ви чувствителност и я обясняват с робски комплекси.  Само ще ви кажа, че генетически не ми е "писано" да целувам дръвника на османлиите.

Наглостта и нетактичността на тези хора е толкова голяма, че се месят дори в онези въпроси, по които трябва гузно да мълчат и да стоят с наведени глави. Какъв вой, какъв плач Йеремиев нададоха някога заради смяната на имената по време на така наречения Възродителен процес. То беше рев, то беше лай, то беше клопот и тропот. И то само заради смяната на паспортите. А представете си, господа турци, какъв вой трябва НИЕ да нададем за петвековното робство, когато сте изклали по-голямата част от българския народ. Защото днешните българи са потомци на онези 10 процента българи, оцелели след безкрайните погроми, опожарявания, обесвания, обезглавявания, съсичания, удушавания, разчленявания, живоизгаряния. Знам, че нямате съвест, но от позицията на най-елементарния срам ви моля да се снишите. Защото вашият етнос е много виновен пред нашия и тази вина никога няма да бъде забравена и отменена. Защото петвековно клане не може да се прости. Дори и да искаме. Защото дори и да замълчим – камъните ще проговорят. Ще проговори кръвта на нашите убити предци, загинали от турския ятаган. Моля ви, снишете се и замълчете!


Отписване на робство е признание на придобити земи. 

https://www.chudesa.net/p12068/



©Ванко Българионъ Николов©° ®
ВБН