0 0 гласа

Някои въпроси за референдумите

 
Някои въпроси по референдумите


Съгласно Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, инициативен комитет на граждани с избирателни права, събрал не по-малко от 200 000 подписа на граждани с избирателни права може да направи предложение до Народното събрание (НС) за произвеждане на национален референдум по въпроси с национално значение от компетентността на НС. Народното събрание приема решение за произвеждане на национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000 български граждани с избирателни права.


Какво може да се решава с референдум:
Национален референдум се произвежда за пряко решаване от гражданите на въпроси с национално значение от компетентността на Народното събрание.
Чрез национален референдум не могат да се решават въпроси:
1. от компетентността на Великото Народно събрание;
2. по чл. 84, т. 4, 6, 7, 8, 10, 12, 16 и 17, чл. 91, 91а, чл. 103, ал. 2, чл. 130, ал. 3, чл. 132а и чл. 147, ал. 1 от Конституцията - тоест, за назначаване на правителство, президент, омбудсман, съдебната власт и т.н.;
3. за размера на данъците, таксите и трудовите и осигурителните плащания и вноски;
4. на държавния бюджет;
5. на правилата на вътрешната организация и дейност на Народното събрание.
Не могат да се подлагат на референдум в тяхната цялост кодекси и закони, които уреждат изцяло материята в дадена област.


Безспорно новата Конституция и промяната на системата на управление са от компетентността на ВНС. Но може да се поиска СВИКВАНЕ НА ВНС с тези две задачи.


Първо какво се прави:
Национален референдум се организира чрез подписка от инициативен комитет на граждани, състоящ се от 5 до 15 членове.
Инициативният комитет организира и координира подписката, като:
1. подготвя бланките, върху които се събират подписите;
2. след съгласуване с кмета на общината определя общодостъпни места, където ще се събират подписите;
3. уведомява писмено председателя на Народното събрание за започването на подписката за референдум и за поставения за гласуване на референдума въпрос;
4. комплектова необходимите документи и внася подписката в Народното събрание.
Бланката, на която се събират подписите, трябва да съдържа на всяка страница искането с въпроса или въпросите за референдума. Всяка бланка е с пореден номер.
Гражданин, който иска да подкрепи предложението, вписва в бланката:
1. трите си имена;
2. единния граждански номер (ЕГН);
3. постоянния адрес;
4. подпис.
На отделен ред в бланката се отбелязва, че личните данни няма да се използват за други цели, освен за референдума. В графа "забележки" се вписват и данните на придружителя, ако лицето е с физически или зрителни увреждания и има нужда от помощ при изразяване на волята си.
Всеки гражданин може да положи подписа си еднократно в подписката, организирана по реда на този закон, включително и на място, различно от посоченото в неговия постоянен адрес.


Ако в срок до три месеца от уведомяването за започване, подписката не бъде внесена в Народното събрание, процедурата по внасяне на предложение за референдум се прекратява от председателя на Народното събрание, което се вписва в регистъра.
Нова подписка с предложение за референдум по същия въпрос може да бъде започната не по-рано от 6 месеца от прекратяване на процедурата или от една година от решението на Народното събрание, с което отхвърля предложението.


Тоест сроковете са много кратки - три месеца за половин милион подписа. Защото всеки ще се проверява и всяка една грешка или недобре написано име или ЕГН водят до отпадане на гласа и съответно намаляване на бройката.


Референдумът изисква добра организация по всички населени места чрез доброволци, които трябва да знаят всички изисквания за попълване на бланките.


Въпросите, които предлагам да бъдат зададени на национален референдум са:


1. "Искате ли свикване на Велико Народно Събрание, което да изработи нова Конституция, както и да промени системата на държавно устройство и държавно управление?"


2. "Искате ли въвеждане на активна регистрация за правото на гласуване, като гражданите с избирателни права се регистрират лично в съответната избирателна комисия за участие в изборите и избирателните списъци се съставят само от заявилите желание да гласуват, като изключение се прави само за навършилите 18 години до деня на изборите, които могат допълнително до деня на изборите да заявят желанието си пред съответната избирателна комисия?"


3. "Искате ли България да влезе в Еврозоната /въпросът ще трябва по-прецизно да се формулира с точното наименование/?".


Ако имате предложения, идеи, коментирайте.


Елена Гунчева