0 0 гласа

НЕСТИНАРСТВОТО - ТАНЦЪТ ВЪРХУ ЖАРАВАТА И Св. Св Константин и Елена

 
НЕСТИНАРСТВОТО - ТАНЦЪТ ВЪРХУ ЖАРАВАТА И Св. Св Константин и Елена








Тъмните баири на Странджа планина са притихнали под гласа на гайдите. Свещеният тъпан пулсира в нощта. Пролетна нощ, омайна. Бели тъкани ризи, бледи лица, притворени очи. Ръцете издигат „облечените” икони на Св. Константин и Елена. Босите нозе пристъпват върху жаравата. Жив къс от древна мистерия, жив като живия въглен.


Ритуалът нестинарство се изпълнява всяка година на 3 и 4 юни, на християнския празник Св. Константин и Елена – по стар стил, в Странджа планина. Той е непознат в останалите части на българското етническо землище. През миналия век се е практикувал и в някои села от Тракия, които днес са извън границите на България. От някогашните български нестинарски села днес обичаят е съхранен само в две – село Българи и село Кости.
Подготовката за празника започва с предварителни обредни действия, които имат смисъла на пречистващи и лечебни практики. Вярва се, че играта в огъня се прави за здраве и берекет и че огънят „изгарял всички болести и нечистотии”, че „в жаравата се влиза с пречистено тяло, душа и уста.”


На самия ден на Св. Константин и Елена се освещават нестинарските икони – те са най-важните свещенни предмети в нестинарската обредност. Иконите се изнасят от „конака”, или „Параклиса” – храмовата постройка на нестинарите. Някога „конакът” се е намирал в дома на „главната нестинарка” и там са се пазили иконите на Св. Константин и Елена през цялата година. Освещаването става на „аязмото” – свещения извор. Иконите се измиват и се увиват в обредни кърпи. Изворите играят важна роля в културата на местното население. Тук се вярва, че водата притежава изцелителна и пречистваща сила. Иконите се носят от момци на име Константин и ги следва процесия от младежи в предбрачна възраст и останалите хора от селото.


В центъра на селото още от обяд се ступва огромна купчина дървета. Разпалването на огъня става привечер. Мъжете разравят жаравата и оформят голям кръг. В празника участва цялото селище, но върху огъня танцуват само посветените нестинари. Те могат да бъдат както жени, така и мъже. Нестинарството е призвание за малцина. Предава се в семейството, но не всички от едно семейство са нестинари. Под въздействието на музиката участниците в ритуала изпадат в особен вид транс. Нестинарите започват да играят т.нар. нестинарско хоро, което е уникално. Те навлизат с голи крака в огнения кръг. Казват, че Св. Константин и Елена ги пазят и им проправят път през жаравата. Кулминацията е, когато танцуващите изпадат в особено мистично състояние – моментът, когато духът на Бог се вселява в тях. Местните хора наричат това “прихващане”. Тогава нестинарите проявяват и магическите си способности. В този момент те могат да предсказват бъдещето, да гадаят съдбите на отделни хора.


Смята се, че нестинарството води началото си от древните тракийски игри, свързани с култа към голямото небесно светило – слънцето, и към огъня. По-късно ритуалът се е вплел с християнската традиция. Самите нестинари, една силно затворена общност, се самоопределят като силно вярващи християни.
В българската историческа и етнографска литература съществуват многобройни изследвания, посветени на нестинарството. За първи път то е описано като обичай от Петко Р. Славейков 1866 г. Друг голям изследовател на този уникален обреден комплекс е проф. Михаил Арнаудов.


Днес е важно да съхраним уникалния български обичай, да опазим този фолклорен феномен, частицата българска магия – „огненото хорище”.


Източник - / www.bugari-u-hrvatskoj.com /


От 2-ри век повечето императори са траки чак до Василий Il. Тракия е до Троя. Императори са фригийците - малоазийските траки и арминци. Латинци (римляни) императори няма в Източен Рим. Теодосий l направил черковния преврат на събора през 382г. е испанец. Всички войни между Цариград и България са граждански на Верска основа. Защото Св. Цар Константин Велики дава статута на автономия(федеративност) на Мизия в рамките на Източен Рим. Мизия т.е. България е облагодетелства на от Константин в рамките на империята. Войните тръгват със свалянето на династията на Констанциите и преврата на юдеите в черквата през 382г. Тогава изведнъж започват прословутите "готски" и "варварски" нашествия. През 382г. Готската делегация на събора водена от Доростолския епископ Урфила не е допусната със силата на имперската гвардия на заседанията. Така влизат еврейските персонажи в християнството на Св. Цар Константин Велики. Войните са граждански и верски, между тези с Една Воля и тези с Две Воли. Между Единосущий и Подобносущий. А българските царе са се стремили да превземат Цариград, защото тази земя е тракийска откакто свят светува и основателят на Цариград е тракиец. Само българите наричаме Константинопол - Цариград. И затова има причина.
Прозвището на Спасителят на Европа от исляма е ТриВелий. Триждивеликият Велик. Само един е с такъв статут, патронът на Тривелий - Ерми Триждивеликият. ЕРМН е Български царски род. Както в "Именникът" така и на надписите на Омуртаг. ЕРМН не нито турчин, нито евреин, нито арабин още по-малко данаец. Ерми е Кръстителят на Младенецът Дионисий с вода. 500 г.пр.н.е. Божият Пратеник (Вестител на Божият Син ) . Това е Първохристиянството на Св.Цар Константин Велики и Св.Цар Тривелий. Варвари са онези, които са узурпира ли административната и черковна власт в Цариград през 382г чрез преврат.


Първата Константинополска династия е на Констанциите. Византия няма. Има Рим. В този Рим, в Тема Мизия живеят тъй наречените българи. Верска версия на Първохристиянството на Константин Велики от времето на неолита. За помоща на сънародниците си от мизийските княжества, Константин за да запази тронът си, издава закон за автономия - федеративност на Мизия. Така се основава България. По силата на този имперски закон българите по вяра и гети-готи по народност имат претенции по правото на наследство по древност на Цариградския трон. Не - случайно само ние наричаме градът Цариград. Само ние славим Константин като Свети Цар. Македонистите го ненавиждат.
След унищожаването на династията на Констанциите, особено при марана от Испания Теодосий, юдеите превземат Рим отново. След като Константин им разтурва брокерското сити в Рим и забранява със закон юдейските и християнски празници да съвпадат.


Тогава, на събора конгрес през 382г. се ражда юдославие то с юдейските персонажи и бога Израилев. Готския Епископ от Доростол, водещ Готската делегация е недопуснат на заседанията. Епископ Урфила се връща в основаната от Св. Цар Константин Велики Доростолската епископия и българите в Мизия са в схизма оттогава от поюдейчения Цариград. В него време Тракия е Готия. В Одрин е престола на Готския епископ. Константин Велики стартира преселението на ЕДИН народ в собствените му територии чрез Доростолската епископия. Затова препоръчва Урфила за епископ. Затова строи Дунав мост1. Затова фортифицира Преслав, Плиска, Доростол и Констанца (Томи). Преселват се в Прародината си изселените при Троян Беси. Станали Визи...готи. Преселението на този народ е завършено при верската война с Цариград през 681г. и отделянето на Мизия административно и черковно от Цариград.