0 0 гласа

Изчезнали български древни ръкописи.

 

Изчезнали български древни ръкописи.

В църквата Свети 40 мъченици е имало тайно отделение с книги, 1820 год. е открито тайното отделение , малко по късно в църквата Св.св.Петър и Павел в гр.В.Търново е намерена зазидана стая с книги ,патриаршеската библиотека на Второто Българско царство.Книгите според виделият ги възрожденец Емануил Васкидович били в „огромно“ количество , смаяли го с древността си. С ръкописи от царската библиотека е работил и поп Йовчо за да напише съчиненията си „Имена князей болгарских“ и „ Имена царей болгарских“. З атова подробно споменава Петко Славейков . Благодарение на книгите с които е работил поп Йовчо, той измества началото на българската история чак през 105-106 год.

По това време върлият българомразец ,гръцкият владика Иларион Критски, бил екзарх и живеел в Св.Св.Петър и Павел смята се ,че той е изгорил книги от двете библиотеки, а други е продал на руският учен и пътешественик Виктор Григорович.Според тогавашните слухове Франьо Рачки –хърватски писател,историк,учен,политик и католически свещенник, който е бил руски консул във Варна, натоварил с книги 8 катъра. И това богатство е изчезнало неизвестно къде.

Франьо Рачки е организатор и първи председател на Сръбската академия на науката и изкуството в гр.Загреб/1866год./ и е член кореспондент на Санкт Петербургската императорска академия на науките /1869год/. Има вероятност тези книги да са в Русия, Хърватия, Виена или Рим.


Nikolay Karayаnev: