0 0 гласа

ВРЕДАТА ОТ ИРАНСКИТЕ И ТЮРКСКИ ТЕОРИИ ЗА "ПРА"БЪЛГАРИТЕ

 
ВРЕДАТА ОТ ИРАНСКИТЕ И ТЮРКСКИ ТЕОРИИ ЗА "ПРА"БЪЛГАРИТЕ 
Автохтонната теория е местната или в случая балканска теория за произход на народ или етнос. Автохтонна е политиката на всички балкански държави с изключение на България. Всички балкански държави официално поддържат и разпространяват схващания, че произхода на техните народи е местен, балкански. 
● Официалната теория в Румъния е автохтонна, (балкански произход), наследници на тракийското племе даки.
● Официалната теория в Гърците е автохтонна, (балкански произход), наследници на елините. 
● Официалната теория в Сърбия е автохтонна, (балкански произход), наследници на тракийското племе - трибали. 
● Официалната теория в Македония е автохтонна, (балкански произход), наследници на македоните. 
● Официалната теория в Албания е автохтонна, (балкански произход), наследници на тракийското племе - илири. 
● Дори в Турция официалната теория е автохтонна, наследници на тракийското племе фриги, лидийци и кари, че и на троянци. Само в България официалната теория е, че сме пришълци от Азия наследници на тюрки и индо-иранци, което е самоубийствена геополитика. Тази пагубна идея прави претенциите на всички съседи към наши земи много по-основателни, неопровержими и доказуеми чрез нашите официални твърдения.

Бедата е още по-голяма, защото официалната ни теория за азиатския ни произход не е вярна, а е наложена от външни зложелателни сили. Знаейки, че българското население в Османската империя се разпростира на доста обширни територии те са искали да намалят до минимум възможността бъдещата освободена България да има претенции за огромните земи, населени с българи. Това е била основната причина да ни се насади история на пришълци от Азия - татари, тюрки, иранци, индийци, всякави други само не и балканци.

Бащата на българската история еврейският чех Константин Иречек пристига у нас 1879 г. малко след Освобождението. Този „специалист“ без никакъв опит (едва навършил 25 години) буквално измислил българската история за една нощ. Без да съпоставя исторически извори, документи от антични хронографи, без да изследва бит и култура написва нещо, което обслужва всички други, но не и българските интереси.

Теорията на Иречек е, че 8 000 – 10 000 хиляди кривокраки татароподобни номади, които не са слизали от кон са минали Дунав и са разбили 80 000 византийска армия от ветерани, които току що са размазали арабите и са спрели настъплението им за около 50-60 години. После тая номадска орда е построила ей така на принципа, както се строят юрти, градове като Плиска и Преслав. А за Плиска пътешественици от различни националности са писали, че е спорел по хубост с Константинопол.

Идеята, на господин Иречек, че тази малка номадска група „се е претопила в славянското море“ е меко казано смешна. Само, че тази идея идеално е обслужвала интересите на Австро-Унгарската империя, чийто главен историк е бил … дядото на Иречек. На Руските имперски интереси също разбира се.
Вярно е, че векове българите са владеели земи на север от Черно море, Кавказ и Каспийско море. Но там сме били нашественици не коренно население. Стари автори многократно отъждествяват древния балакански народ на мизите с българите. Мизите-българи са били любопитен народ. За конелюбивите балканци едно ходене от Дунав до Каспийско море е траело 2-3 месеца. Колонизирали сме нови земи в Азия и сме ги владяли векове. Но корена ни е Балкански. Иречек просто скъсява историята ни в Азия. Прерязва корена ни далеч от родните ни Балкани и ни измисля азиатски произход. Като първи министър на културата (тогава министър на просвещението) е имал сериозно влияние върху всички научни среди в България. Неговият ученик и последовател Васил Златарски доразвива "научно" азиатската теория за произход на българите и защитава научни титли за сметка на българските интереси.

Трябвало е политическите претенции, и международни ходове да се оправдаят на база исторически и етнически доводи. (В последствие и по време на комунизма тази теория е продължавала да получава пълна подкрепа поради политически причини. Всяка страна си гони интересите. Това е нормално и така трябва да бъде. За разлика от нормалните държави България прави много малко в защита на националните си интереси в това число и на българската история.
Русия е била много заинтересована да получи контрол над проливите. На нея й е трябвало излаз в посока Средиземно море, много повече от колкото на Австро-Унгария. Затова и постепенно поема инициатива по „славянският” въпрос. Става въпрос за търговия, бизнес, и сфери на влияние. Търговските пътища, които е щяла да си осигури, чрез сериозното си влияние в една силна и голяма България на Балканите според Сан Стефанският мирен договор са щели да доведат страната до сериозен възход, всъщност и двете страни и нашата и на Русия.
Това разбира се е противоречало на интересите на останалите Велики сили , което е една от причините за временния характер на Сан Стефанския договор и последвалия Берлински конгрес. 
Документирано е и съществуват доказателства, че веднага след освобождението докато е траело още руското временно управление от България са изнесени над "120 товара“ книги. Така е записано, „товара“ може да се предполага като 120 каруци или може би пратки. Тези книги са иззети от манастирите от руски и забележете австро – унгарски военни части. Това не е мит, това не е предположение, това е реален факт. Реален факт е и унищожаването от руски военни части на една плоча намерена на брега на Дунав, на която са записани думи на Аспарух „Аз идвам тук при свои“.
По времето когато Констанитин Иречек и други като него, подкрепяни от влиятелни политически кръгове са се вихрели с предположения колко точно Аспарух и армията му са били близки до татарите, турците, самоедите или каквото там им е идвало на ум, един друг човек е работил усилено. Казва се професор Ганчо Ценов. https://chitanka.info/…/5004-krovatova-bylgarija-i-pokrystv…
Теорията на Ценов не е приета от академичните среди в България! Професор Златарски например я отрича, че как иначе?! Златарски и Мутафчиев са завършили школата на Иречек, те са неговите преки приемници. Да не би да си скъсат дипломите заради истината. Разбира се проблемът не е бил никога само в дипломите. Основното влияние е оказало задкулисието, партийни интереси и т.н.
Но в Германия, след като Г. Ценов е представил своите трудове взели, че му повярвали! Ами професор Ганчо Ценов е говорел пет езика, сред които староеврейски, старогръцки, латински, бил е в пъти по-ерудиран и начетен от своите критици. Това е пораждало и голяма завист. Най вече е представял доказателства в полза на тезата си, за разлика от тях съпругата му е била заможна германска гражданка, финансирала е пътуванията и проучванията му. Накрая тя е продала всичко за да може той да плати таксата за достъп до архивите на Ватикана, за да сверява съпоставя и допълва данните подкрепящи теорията му. Книги на Ганчо Ценов:https://www.book.store.bg/…/proizhodyt-na-bylgarite-i-nacha…