Подготовка преди раждане - фолиева киселина - и други минерали

от Mirella на 17 февруари 2006, 14:01

 

Фолиева киселина. Свързана с групата витамини В, тя е от огромно значение за протеиновия синтез, за тъканното разрастване, за правилната функция на костния мозък - производствената централа на кръвта. Нуждата от фолиева киселина се увеличава по време на бременността: за нарастването на матката, за образуването на плацентата и най-вече за изграждането и развитието на тъканите на бъдещото бебе. Недостигът от фолиева киселина може да причини кръвоизливи в началото на бременността, в резултат на които да пометнете; да се получат неразвитост на бебето, малформации, засягащи главно нервната система. Недостигът може да се дължи на недохранване, на алкохолизъм, на антиепилептични елементи. Утежняващи фактори са многоплодната бременност, както и предишни раждания. Жените, които се числят към рисковата група, се нуждаят от допълнително приемане на фолиева киселина на таблетки - освен чрез храната. При другите бременни медикаментозното и приемане може да се направи в първите 3 месеца на бременността.
Фолиевата киселина се съдържа главно в черния дроб ( предимно пилешкия ), в салатите, особено в марулята; в спанака, меките сирена и южните плодове ( портокали, мандарини, грейпфрути и лимони).

Калцият е необходим за изграждането на костната система и на зъбите на бебето. Ако не му доставяте необходимото количество, то ще черпи от вашите запаси, което ще се изрази в липса на калций за вашия организъм.
Калцият се съдържа в млякото и млечните продукти: кисели млека, сирена; най-богати на калций са твърдите сирена, различните видиве кашкавал; в яйцата,черния дроб, някои зеленчуци ( спанак, зеле).
Калцият се отлага в костите само при наличие на витамин D, който също приемаме с храната.

Микроелементите са минерали, които и в минимални количества са от първостепенно значение за доброто здравослочно състояние. Става дума за йод, цинк, мед, желязо и флуор.

Йодът е необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Съдържа се в достатъчно количество в морската сол.

Флуорът предпазва от зъбен кариес. Добре е да пиете всекидневно минерална вода, която съдържа флуор. Достатъчно е една чаша на ден.

Желязото е главната съставка на хемоглобина - пигментът, който пренася кислорода и придава специфичния цвят на червените кръвни клетки. За да сформира собствените си кръвни клетки, бебето, чийто организъм се изгражда, се нуждае от значително количество желязо. Ако майката не приема достатъчно желязо с храната или на таблетки, то ще черпи от запасите й. Резултатът за нея ще бъде появата на анемия.
Желязото се съдържа в голямо количество в спанака, лещата, магданоза, зрелия фасул, сухите плодове, жълтъка, черния дроб от агне и ... в шоколада!

Автор Action Medical Research 26. 10. 2003

Action Research спонсорира проучванията, открили връзката между фолиевата киселина и предотвратяването на спина бифида през 60- те години. Сега водещата благотворителна фондация помага при проучванията за ролята на фолиевата киселина при рискови семейства , с предразположене за раждане на деца с вродени малформация на устните и/или небцето, наречени Cleft lip and Palate (CL/P).
На български език тези малформации са известни като заешка устна и вълча уста (заешка устна- едностранно или двустранно цепната горна устна, съпроводена или не от цепка на челюстта; вълча уста- цепка по средната линия на небцето, като при по-леките форми е засегнато само мекото небце и увулата, а при по-тежките и твърдото небце).

Изследователите, спонсорирани от Action Research откриха доказателство, предполагащо, че добавките с фолиева киселина могат да намалят риска за раждането на бебета със CL/P от майки, които са генетично предразположени към това.

CL/P е една от най-разпространените малформации при новородените. Тя засяга поне 1 на всеки 1 000 новородени бебета в Обединеното Кралство и отстраняването й преминава през хирургично лечение (няколко операции), речева терапия и изправяне на зъбите.

Тази малформация е с висока степен на унаследяване и бебета с по-големи братя и сестри, родени с CL/P са 30-40 пъти по-предразположени към нея.

Изследователският екип успя да установи специфична група от майки, които могат да бъдат предразположени към раждане на дете с CL/P. Тези майки имат промяна в гена, отговарящ за ензима метилентетрахидрофолат редуктаза (methylenetetrahydrofolate reductase- MTHFR). Този ензим е решаващ за регулирането на запасите от фолиева киселина в човешкия организъм.

Фолиевата киселина е важна за развитието на ембриона, защото помага на растежа на клетките и производството на ДНК.

Симон Мур, изпълнителен директор в Action Research казва:
''Ползата от приемането на фолиева киселина по време на бременност за предотвратяване на спина бифида е добре известна, благодарение на предишните изследвания на Action Research. Този завладяващ нов проект предполага, че фолиевата киселина може да има решаваща роля и в предотвратяването на CL/P в някои семейства.''

Ръководещият изследователския екип, професор Уинтер от Института за детско здраве казва :
''Нашето проучване показа, че определена група от предразположени майки, които приемат фолиева киселина в началните месеци на тяхната бременност могат да намалят риска от раждането на бебе със CL/P. Необходими са допълнителни проучвания за потвърждаване на нашето откритие, но резултатите ни засега са много окуражаващи.''

CL/P нормално се проявява между 6 и 8 седмица от бременността и е резултат от несполучливото приближаване на костите на лицето и твърдото небце. Други проучвания предполагат, че фолиевата киселина има директен ефект върху развитието на лицевите кости и че може да бъде полезно за майките да приемат допълнително фолиева киселина по време на бременността. .

  • Изследователският екип проучи 98 семейства, в които децата или родителите и децата са имали CL/P. Използвайки данни от Човешкият Геномен Проект, екипът направи пълно геномно сортиране за да се открият подобните гени.
  • Освен тези генетични фактори, присъщи заобикалящи ни вредни фактори като противоепилептични лекарства, алкохол, тютюнопушене се считат също за рискови при раждането на дете със CL/P.


Факт от живота:

  • Жените, които желаят да забременеят е необходимо да приемат по 400 микрограма добавка от фолиева киселина дневно веднага след прекратяването на контрацепцията и в първите 12 седмици от бременността.
  • Също така е препоръчително и приемането на повече храни, богати на фолиева киселина като зелени листни зеленчуци и някои видове хляб и зърнени храни, допълнително обогатени с фолиева киселина.