Маските за коса.

от styllisima на 02 март 2007, 05:39

Категории: Красивата коса
Ключови думи: маски за коса , грижа за косата

 

Косата е израз на здраве и ако нещо в нашият организъм куца, това се отразява на косата. Не само това действа на косата, има много външни действия които разрушават хубавата коса. Точно в такива случаи можем да съживяваме косата си с маски. Аз имам няколко които вършат чудеса.

Маска за блясък.
Мечтания блясък в косите можете да постигнете и с домашно приготвена медена маска за коса.
2 суп. Л. мед, разбъркани със сока от един лимон до хомогенна смес, се нанасят на суха коса с помощта на гребен.
След около 10 мин косата се изплаква добре и се измива както обикновено.


Маска за изтощени краища.
Изтощените краища на косата под въздействие на меда стават еластични и блестял.
2 ч. л. масло от покълнала пшеница се смесват с по 1 ч. л. мед и оцет.
Нанася се внимателно и след 30 мин също така внимателно се отмива с топла вода.


Маска, която овлажнява изтощената и суха коса, придава й здрав блясък. 1/2 чаша майонеза, 1 ч. л. пчелен прашец.
Майонезата и пчелният прашец се смесват и се втриват добре в основата на косъма и в цялата коса. Оставят се да действат 5 мин и се изплакват с хладка вода. Накрая косата се измива с лек шампоан.
Медът действа лечебно на ръцете и ноктите.
При нужда може да се направи заздравяваща баня на ноктите, състояща се от 1 с. л. мед и малко зехтин.

Картофи и мед срещу косопад.
Ако ви капе косата, трябва да си направите маска с пресен сок от картофи.
Обелете 1 голям картоф, настържете го на рендето и изстискайте сока. Смесете 2 супени лъжици от този сок с 2 супени лъжици сок от алое и 20 г мед. Втрийте получената смес в корените на косата чрез леко масажиране с пръстите. После си сложете полиетиленовата шапка за баня, завийте главата с хавлиена кърпа.
След 2 часа измийте косата с топла вода и подходящ шампоан.
Правете тази маска 2 пъти седмично, докато настъпи подобрение в състоянието на косата и тя спре да капе.

Най-бързата е с жълтък.
Смесете 1 жълтък с 3 с.л. коняк (за къса коса), разбъркайте добре. След това нанесете сместа върху косата и измийте след 20 минути.

Зеле и магданоз за подхранване.
Красива коса ще имате, ако подхранвате корените и със зеле. Пригответе си лосион, като смесите равни части семена от зеле и от магданоз, отделите 2 чаени лъжички от сместа, сипете ги в термоса и ги залеете с 300 мл вряща вода. Оставете настойката да престои 6 часа.
След това я прецедете, смесете я с 1/2 чаена чаша пресен сок от зеле и съхранявайте в хладилника.
Втривайте този лосион в кожата на главата 30 минути преди миене.

Кисело мляко за еластичност.
Боядисаната и направената на студено къдрене коса е много изтощена.
Затова веднъж седмично трябва да я подложите на възстановителна процедура. За целта използвайте млечни продукти, чиито протеини и ферменти ще възвърнат еластичността на косъма.
Отделете 150 г кисело мляко, намажете с него косата и завийте главата с топла хавлиена кърпа.
След 20 мин изплакнете косата.

Брезови листа и коприва за блясък.
Косата ви ще стане нежна като коприна и ще блести с отвара от брезови листа.
Наситнете 200 г брезови листа, залейте ги с 1 л вряща вода и оставете сместа да ври 10 минути под похлупак на тих огън. След това махнете от котлона и поставете съда на топло място за 4-5 часа. После прецедете отварата и сипете 200 мл от нея в 2 л вода.
С получената течност изплакнете измитата коса.


Копривата заздравява косъма.

Затова нарежете на ситно 50 г листа от коприва, 50 г корени от репей и ги залейте с 400 мл вряща вода. Варете сместа 20 мин, махнете я от огъня, охладете, прецедете и я сипете във водата за изплакване.
Всеки ден можете да втривате това средство в корените на косата.

Маска за коса за здравина и блясък

Пасирайте една връзка магданоз.Смесете го с 1ч.л.водка и 2-3 ч.л. зехтин.Втриите в корените на косата и направете топъл компрес.След 1 час измиите косата с шампоан и изплакнете с 1л.вода + 1 с.л. оцет.

Косата иска повече грижи преди зимата
Домашни маски с натурални продукти подхранват и предпазват от студове и от всякакви вредни атмосферни влияния
ДЕСИ БАЛКАНСКА
Ако искате да блеснете на наближаващите коледни и новогодишни тържества с буйна и лъскава грива, трябва отсега да започнете да полагате грижи за своята коса. А има и още една причина да проявите повечко старание от обикновено. Добре е предварително да подготвите косата си за зимния сезон и студовете, които, както знаете, не са така доброжелателни към естествената украса на главата.
Според някои специалисти, когато тялото боледува, боледува и косата. Истината е, че всяко неразположение се отразява и рефлектира отрицателно върху перчема. Косата се влияе и от такива дребни на пръв поглед неща, като здравословното хранене и чистия въздух. Забелязали ли сте как след уикенд сред природата тя изведнъж блесва? Или пък, ако през седмицата сте хапвали повече кисело мляко, заставайки пред огледалото, внезапно откривате, че косата ви е станала по-здрава? Оттук идва и основната препоръка - спазвайте елементарните правила за здравословен живот, за да се радвате не само на добро здраве, но и на красива коса.

Чист въздух, плодове, зеленчуци и много кисело мляко

влияят конкретно върху косата.
Допълнително условие е правилният избор на шампоани, маски и други козметични продукти, съобразени най-вече с вида на косъма. Това обаче съвсем не е достатъчно, предупреждават спецовете. Поне веднъж седмично трябва да правите и някаква домашна процедура за общо укрепване. А преди зимата е добре процедурите да станат 2 в рамките на една седмица.
Бързо действаща подхранваща маска е познатата на всички майонеза. Намазвате косата обилно, увивате я с алуминиево домакинско фолио, а после и с хавлиена кърпа и така стоите между 60 и 120 мин. След това измивате косата с мек шампоан и я оставяте да изсъхне сама. Тази маска - италиански специалитет, се прави веднъж месечно до края на зимата.
Французите пък приготвят нещо по-различно. Те забъркват смес от един жълтък, чаена лъжичка зехтин и чаена лъжичка урина. И тази маска престоява между 1-2 часа. Главата обаче не се увива във фолио, а се оставя да "диша". Изплакването е с мек шампоан.

Общо правило за всички зимни маски е да загряват

Което означава, че след нанасянето им главата трябва да се загъне или с вестник, или с найлон, или с хавлиена кърпа. Добре е маските да съдържат някакъв алкохол, тъй като той също загрява кожата. В никакъв случай обаче спирт! Препоръчва се още добавянето на лъжичка зехтин - за подхранване.
Добра есенна маска, която освен всичко друго подготвя косата за зимните студове, е кашата от печена тиква, жълтък и мед - в съотношение 1:1:1.
Малко по-трудна за изпълнение, но пък много ефектна е зимната маска от 200 мл ракия, в която е пусната шепа жито. Държи се на тъмно и топло място в продължение на 2 седмици. След това се прецежда и към течността се добавят 2 супени лъжици зехтин. От тази смес се втрива всеки път половин час преди миене.

А Бриджит Бардо е поддържала косата си

по следния начин. Прочутата актриса и понастоящем защитничка на животните правела стимулираща маска от 5 хининови хапчета, стрити на прах, смесени с един жълтък и една ампула вит. А. Ако косата е по-дълга количеството, на жълтъка и витамина става двойно. Маската се държи минимум един час, след което се отмива само с вода. На финала се изплаква с 1 л вода, в която е добавен и сокът на един лимон.
Стара маска от началото на века е съчетанието на 1 с.л. газ, 1 с.л. мас, 2 счукани аспирина и 1 с.л. детска урина. Тази смес се нанася върху неизмита коса и се държи 4 часа. Измива се с неутрален шампоан. Подходяща е при силно капеща коса. Прилага се по следния начин - през първия месец само веднъж, през втория и третия - два пъти през 2 седмици, а след това - отново веднъж месечно.
Всеизвестно е влиянието на хумата. Има обаче различни начини за нейното приготвяне.

В миналото българките я запичали леко,

докато стане кафеникава, след което я заливали със затоплен оцет. С гъстата каша те мажели косите си, а с течността плюс 1 л вода изплаквали. Ако хумата се смеси с вода и един жълтък, се получава идеална подхранваща маска, която също така премахва пърхота.
Възстановяващ ефект има сместа от един жълтък, 1 с.л мед и 1/2 ч.л. салицил. Втрива се в корените на косата и се оставя да действа около 15 мин. След това се измива с едно яйце. Прави се веднъж на 2-3 месеца.
С белтък, 1 ч.л. сол и сока на един лимон също се приготвя маска. Тя се държи половин час и е подходяща за мазна коса.
Сухата коса се подхранва с брашняна маска. Та се приготвя от 1 с.л. царевично брашно, 1 ч.л. зехтин, 1 яйце и 100 мл отвара от черен чай. Нанася се още докато е топла и се държи на главата един час. Измива се с мек шампоан.

Тънката и чуплива коса подобрява своя вид

само след 2 млечни маски, твърдят експерти. За целта се смесват 1 с.л. овесени ядки, смлени на брашно, 1 с.л. рициново масло, 1 с.л. прясно мляко и витамини на маслена основа - А, Е или D. Държи се на главата 4 часа, след което се отмива.
За измиване по принцип може да използвате няколко домашни "шампоана" вместо традиционния, купен от най-близкия магазин. Най-лесно е измиването с жълтък. Има вариант обаче и с жълтък плюс чаена лъжичка сода за хляб. Мазната коса може да се измие със смес от кисело мляко и 1 ч.л. сода за хляб, сухата - с 1 жълтък и 1 чаена чаша кисело мляко.
В родните магазини и аптеки се предлагат вече много препарати и шампоани против пърхот. Има си обаче стари изпитани средства, които също вършат добра работа. Понякога дори са по-ефикасни от клинично тестваните продукти. Мазният пърхот се премахва след ежедневни фрикции със сол. Те се правят всяка вечер, а преди лягане косата просто се изчетква.

Сухата себорея пък изчезва след третиране

на кожата на главата със зехтин. Достатъчно е в корените всяка вечер да се втриват по няколко капки мазнина, а на сутринта косата да се измие само с вода. Маските с кисело мляко са също много ефикасни при появата на пърхот.
Фрикции с отвара от розмарин пък помагат при косопад. Течността се получава, като 2 ч.л. счукана билка се варят половин час в 30 мл вода. За косопад специалистите препоръчват и познатият на всички ни лук. За целта се обелват 3 глави лук и се настъргват на много ситно. Прецеждат се през марля, а към сока се добавя счукана стипца. От тази смес в косата се нанася с помощта на памучен тампон след всяко измиване. Внимание! Нанася се на вече суха коса. А стипцата в сместа трябва да е съвсем размита. След нанасянето косата се разресва и се завива с хавлиена кърпа за през нощта.На сутринта се измива с обилно количество топла водаПрилага се около седмица

.
Средство против косопад

което сигурно ще се понрави на доста мъже. Става дума за греяно вино. Към кафена чаша вино се добавят 5 счукани скилидки чесън и 1 с.л. свинска мас. Получената маска се държи на косата от 1 до 2 часа, като главата се увива в хавлиена кърпа. Измива се с шампоан с неутрално pH. При косопад помага и горещата бира. И тя обаче не е за пиене. С нея се намазва косата и се увива със затоплена кърпа. Тази процедура обаче се прави поне 5 поредни дни.



   Маска за по-голям обем на косата
Варете в продължение на 10 минути 4-5 супени лъжици розмарин в четвърт литър вода.Прецедете и разтворете вътре толкова количество безцветна къна,колкото е необходимо за да стане на кашица.Нанесете по скалпа и косата.Оставете маската 1 час на главата си и след това измийте с шампоан.

Подхранващ лосион за коса
Прави се от 100 г розова вода, към която се добавят 10 малки ампулки вит. С. Преди употреба е добре шишето да се разклати старателно. След това сместа се втрива в корените на косата с лек масаж. На финала се разресва, за да може лосионът да се разнесе и към краищата. Не се изплаква. Добре е да се прави всяка вечер, докато шишето се изпразни.  

Билков балсам за подхранване на суха коса
За целта ви трябват 300 мл зехтин. Към него се добавят по една супена лъжица от следните билки: лайка, коприва, розмарин, босилек, здравец и хвойна. Сместа трябва да престои на тъмно и топло място 40 дни. След това се прецежда и се добавя сокът на един лимон. Втрива се в корените на мокра коса.

Отвара за изплакване за силно изтощена коса
Към половин литър кипяща вода се добавя по една супена лъжица розмарин и коприва. Тя трябва да ври 10 минути, след което се отстранява от огъня. След като изстине, се прецежда. Получената течност се използва за последно изплакване след миенето с шампоан.

Маска за възвръщане на блясъка на косата
Изцедено кисело мляко или заквасена сметана се смесват с пасирани плодове по избор. Получената каша се разнася по цялата коса и се оставя за около 30 минути. След това се измива само с вода и един жълтък, без никакъв шампоан.

 

Подхранваща есенна маска за коса
Един жълтък се смесва със супена лъжица мед. Към тях се добавят пресен гроздов сок, смачкани ябълки и пасирана печена тиква. Маската се държи около половин час, след което се изплаква само с вода.

Лека маска за мазна коса
В зависимост от дължината на косата се взема кисело мляко. Към него се добавя чаена лъжичка сода за хляб и се разбърква старателно. Допълнителна екстра е добавянето на лимонов сок и разбит белтък. Сместа се нанася веднъж седмично на косата и се държи около 40 минути. Измива се само с вода, и то хладка, заради белтъка.

Белтъчна маска за мазна коса
Разбива се един белтък на сняг. Към него се добавя чаена лъжичка сол, докато се получи гъста пяна. След това се сипва и сокът на един лимон и отново се разбива. Маската се втрива чрез масажи в кожата на главата. Държи се 30 минути.

Маска за суха коса
Тя е много лесна за изпълнение. Към чаша добре престояло кисело мляко се добавя един жълтък и се разбърква добре. Сместа се нанася на косата и се държи около 20 минути. Измива се само с вода.


Маска против косопад
Малко е сложна за изпълнение, но усилието си заслужава. 200 г масло се разтопяват. Сваля се от огъня и малко преди да се втвърди, се добавят 1 жълтък и 2 г пчелно млечице. Маската се държи в хладилник и се използва на части според дължината на косата. Държи се на косата 3 часа, след което се измива с неутрален шампоан и без балсам.

Маска против косопад_2
Много добра маска за косопад особено през пролетта е смес от равни части зехтин, бадемово масло и ампула витамин А. Маската се нанася по цялата коса, като се втрива добре и в корените. Завива се с найлон и топла кърпа. Престоява се така поне 2 часа. Ефектът се забелязва почти веднага. Ако не разполагате с достатъчно време, можете половин час преди да измиете косата, да я намажете само със зехтин. Той е много полезен за заздравяване на корените.

Медена маска за изтощени коси и косопад
Медът е много полезно средство срещу косопад. Той може да се смеси със суров сусам и пектин и да се яде по лъжичка преди всяко хранене. Подходящ е и за маски на изтощени коси. Лъжица мед можете да смесите с рициново масло, жълтък, лъжичка ром, комбиниран витамин А и Д, може да се прибави и газ, ако не се притеснявате от миризмата. Маската се нанася обилно в корените и по продължение на косъма. Поставя се найлон и топла кърпа. Стои се 2 часа, след което се измива обилно с вода. Отмиването е малко по-трудно, затова може да се наложи да насапунисате косата два пъти. Това обаче не е препоръчително в останалите случаи, тъй като обикновено шампоаните съдържат доста агресивни съставки, които могат допълнително да увредят косъма.