Класическата рецепта за Шкембе чорба

от Teri на 09 юли 2016, 08:01

Категории: Хапка и пийка - Здраве и дълголетие - Кулинария
Ключови думи: рецепта , рецепти , супа , шкембе , шкембе чорба

 
Лято е! Лятото човек опитва да се храни здравословно, като набляга повече на плодове и зеленчуци. Но също така обича и да се глези с вкусни гозби, каквато за българина е и класическата Шкембе чорба. Отдавна се знае за нейните чудодейни качества и не е необходимо да убеждавам никой за нейната здравословност.

Ще ви опиша как се прави шкембе чорба, за да може да я сготвите и вие у дома.

Купувате си телешко шкембе. Гледайте да е чистено, като аз предпочитам това от Кауфланд или LIDL. Измивате го добре и го слагате да ври с вода. Най-бързо става в тенджера под налягане, където варенето ще отнеме около 40 минути. Ако не разполагате с такава, какъвто е и моя случай, шкембето трябва да се вари около 3 часа. За съжаление по време на този процес се отделя неприятна миризма, която наистина може да евакуира апартамента, така че бъдете готови за дебат с другите членове на семейството. Опитайте да ги убедите с научни тези за полезността на чорбата, която варите. Придайте на действието нотки на свещенодействие.

Когато шкембето се свари го отдръпнете от котлона. Оставете го да изстине и извадете месото. Него го нарежете на дребни парченца, а бульона оберете с черпак, така че да отнемете част от най-горния пласт лой. 
Някои съветват бульона да се прецеди, но може и без да правите това. Следващото действие е да запържите в друга тенджера масло и червен пипер. С постоянно бъркане налейте 1 литър прясно мляко, а след това и 1 литър от получилият се от варенето бульон.
Оставете да кипне и добавете сол на вкус и прибавете нарязаното шкембе. Нека да поври 5-10 минути и след това свалете от котлона.

Шкембе чорбата е готова! В отделна купичка начукайте или нарежете на ситно чесън. Добавете оцет и разбъркайте.
Поднесете това кулинарно изкушение на гостите, като не забравяте да им предложите от чесновият оцет и лют червен пипер в отделни купички. По желание може да изсипете в порцията и един суров жълтък, но лятото тази последна стъпка не е препоръчителна.

А ако вече сте хапнали Шкембе чорба или предстои това кулинарно изкушение, то насладете се и на поезията в тази песен. Певецът е почерпил с пълна лъжица вдъхновение от огнената чорба, за да изпее тази "ретро чалга" песен в нейна възхвала :)