avatar

Пилатес - любов от пръв поглед

Продължавам поредицата лични разкази за впечатленията ми от различни системи от упражнения, чието благотворно влияние върху себе си съм усетила и които искам да споделя с вас: пилатес.

Преди около 4 месеца започнах с това:
http://www.thyroid-info.com/images/pilates.jpg
    Пилатес, за разлика от тае бо, не е много интензивна (кардио) гимнастика, не те изцежда или изпотява, но пък има добро действие за оформяне на мускулите, за гъвкавост и общ тонус. Казват, че редовните занимания с Пилатес водят до издължаване на мускулите, оформяне на стройно тяло и цялостно укрепване на организма.
    На вид упражненията по пилатес няпомнят йога, но не съвсем ...
  Дискът, с който започнах заниманията си по пилатес (показан на снимката горе) сам говори за себе си - Pilates for Dummies (Пилатес за начинаещи). В началото на комплекса, една много симпатична мацка, с перфектна дикция на американски английски, бавно и ясно обяснява що е то пилатес, какво е важно да правим и какво не бива да правим. Точно този комплекс е кратък - около 30 минути, лек за изпълнение и наистина е добър старт за начинаещи.
    Аз лично избирам да правя пилатес по този диск, когато искам да се раздвижа, но нямам много време и не се чувствам съвсем във форма за нещо по-изтощително. В периодите, когато спортувам по-активно, редувам пилатес с други, по-кардио видове гимнастика. В последния месец малко позанемарих спортуването в домашни условия (по редица причини), но сега пак се връщам към събраните дискове.

    В България занимания по пилатес вече има във всеки по-голям спортен комплекс, наред с аеробиката и каланетиката, така че който няма възможност да се упражнява у дома, може да си избере някой удобен клуб.

П.С. По-късно днес ще проверя и ще дам и линка към DVD-то.