Щрихи от Бавария - 2 част

от Lilia на 17 април 2006, 21:17

Категории: Купон

 
 
Очарованието на Бамберг
 

Бамберг е един от най-добре запазените градове в сърцето на Европа. Има вече над 1000-годишна история.
Градът е създаден  като епископски  център първоначално.
Наричат го “Малката Венеция” или “Френския Рим” /разположен е на 7 хълма, също като Рим/.
Много очарование и романтика има в този град-за мен това е град между реалността и фантазията.

 Река Регнитц минава през Бамберг. Първото, което се вижда,когато влезеш в града е старото кметство.
 Минавайки по моста над Регнитц вървим към Старото кметство. В остров в центъра на Регнитц през 14-и век смели селяни са построили РатХаус-а. Водата се движи, пенейки се, а по нея се спуска момче с кану. Играе си с водата, и показва майсторство. Малко му завиждам, защото  мисля, че в такава вода не ще вляза дори да поплувам.
Вървим по малките улички, и напълно се сливаме с обстановката наоколо. От някъде се чува стара немска песен  , така че илюзията е пълна. Неусетно стигаме до
 “Новата резиденция”, катерейки се по доста стръмни стълби. Най-напред, точно срещу стълбите е т. Нар. Дом на Хенрих ІІ, или катедрала. Заставайки пред него, виждаме колко е голям площада пред Новата резиденция.
Влизаме в катедралата. Вътре всичко е голямо, и изчистено, с типичните склуптори-готика.  Има реликви на Хейнрих ІІ. Обстановката ме потиска, сякаш съм в гробница.  Множество сводове, високи тавани, и дървените пейки, с пътеката между тях. Излизам от катедралата някак объркана, и мечтаеща си за някоя нашенска църквичка, или параклисче край пътя.
  Влизаме в Новата резиденцията, коята е огряна красиво от слънцето. Там е държавната галерия. Всичко е късна готика- мебелите, подовете и таваните. Таваните са изрисувани, и позлатени. Подовете са в мозайки-красота и малко натруфеност. Има и картини, които са принадлежали на Лудвих І, крал на Бавария.
 По пътя между Старото кметство и Новата резиденция има повече от 30 антикварни магазинчета, които могат при по –богата фантазия да те върнат в 16-и или 17-и век.
Вървим по малки улички, минаваме по едно от мостчетата над реката, и така стигаме до т. нар. «Малка Венеция». Това е рибарско селище, точно около самата река. Виждат се лодки, и малки корабчета. По терасите има много висящи цветя, които са нацъфтели в червено, жълто ..., красиво е. Приликата с Венеция, поне според мен, е доста далечна. Но все пак има канал, и вода, лодки, и къщи покрай водата.  От старото кметство също може да се види «Малката Венеция», но отблизо е доста по-живописно и красиво. Слънчевите лъчи огравят червените покриви на къщите, които са се сгушили една в друга. Реката тук е бавна и спокойна. Корабчета се носят по водата и превозват туристи, готови да заснемат нещо невидяно до сега.
Тръгваме към пешеходната зона, всъщност към по-новата част на града. Но тук старите сгради са много финно преплетени с по-новите.
Понеже сме гладни, сядаме в една от многото кръчми тук. Бамберг наричат също и "столица на бирата". Тук специалитета е пушена бира. Е, поръчваме си и свинско печено с бирата. Храната изобщо не е скъпа, удоволствието ни струва 30 евра.Бирата се прави по стара традиция, и навсякъде се носи онзи специфичен аромат на хмел, и на Германия.
В този град на контрасти има още и манастир на кармелитките, също и бенедиктински манастир. Не успяхме да посетим прочутата вила “Конкордия”, намираща се на брега на Регнитц.
 На най-високия от седемтте хълма , разбира се, има замък.
Освен град на изкуството, Бамберг и е град на науката – има и университет –“Otto–Friedrich–Universität Bamberg”. Тук учат над 8500 студенти, между тях има и доста българи.
Бамберг е град на контрасти- между тишината на миналото, и красотата на настоящето, можеш да живееш тук, мечтайки за Венеция и Рим едновременно. Градът е включен и в списъка на ЮНЕСКО.

В списъка на ЮНЕСКО в световното културно наследство са включени:
1. Старата част на град Бамберг с катедралата (късно романски / ранно готически стил, осветена през 1237 г., с каменни скулптури от 1220 - 1240 г., сред които "Бамбергският ездач"), прилежащия Стар Дворец (Алте Хофхалтунг) и Новата резиденция (1697 - 1703), Старото Кметство (мостова кула от ХІV в., бароково преустроена през 1744 - 1756 г.), както и многобройни барокови бюргерски къщи.

В града има множество музеи, театри, и какви ли не изложби. Това е място , в което  ти се иска да останеш, или поне да се върнеш неведнъж. Бамберг може да стане вашата лична приказка!


Щрихи от Бавария - първа част