За учителските протести, полицейщината и медийната цензура в мутренската ни държава

от queen_blunder на 26 октомври 2007, 01:07

Категории: Училище - Нещата от живота - Политика - Събития - Размисли
Ключови думи: учителски протести , полиция , мутри , гражданско неподчинение , натиск

 
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ! Постингът не е предназначен за деца и ученици и моля родителите да окажат необходимия контрол, особено при разглеждането на видео файловете!

Тази нощ няма да спя, но ще отразя събитията от деня в името на Истината.

Днес ние, учителите от софийския квартал „Надежда”, организирахме по-радикална форма на протест, блокирайки движението на едно от кръстовищата на бул. „Рожен”. Преди да пристъпим към така нареченото гражданско неподчинение, предупредихме общинските власти за нашите намерения, като ги уведомихме, че блокадата ни ще продължи точно един астрономически час.

Сега ще ви разкажа като очевидец и фоторепортер какво се случи в рамките на тези 60 минути, а и след това...

В 12:00 часа застанахме като „жива верига" на автомобилното платно и спряхме движението на колите в двете посоки, което не обезпокои особено няколкото полицаи, намиращи се близо до нас. Повечето автомобили и камиони направиха обратен завой и излязоха в друга посока. Относителното спокойствие продължи петнайсетина минути до момента, в който се появи черен лъскав мерцедес с № СА5909АТ. За разлика от всички други шофьори преди това, водачът на луксозното МПС не прояви желание да обърне колата и да излезе от друго място, знаейки, че е достатъчно силна фигура във властта, за да упражни своето влияние. Демонстрацията му беше много ярко показана, както ще видите по-нататък.

Първоначално шофьорът на мерцедеса се опита да пресече човешката верига, минавайки с колата си през нея, без да се съобразява, че пред себе си има стоящи хора, а не неодушевени предмети. В този момент около нас се появиха още полицаи, както и някои съграждани. Сред тях имаше мъже, които отправяха обиди към учителките, лепвайки им грозни етикетчета. Някакъв човек обясняваше, че само таксиметровите шофьори имат право на гражданско неподчинение, но не и учителите, а един ром нахално заяви по наш адрес (цитирам): „ако напраим един тест, една нема да го изкара”.

Колега от нашето училище през цялото време призоваваше полицаите да проявят човещина в конкретната ситуация и да ни защитят, защото да прегазиш човек означава да се допусне пътно-транспортно произшествие. Питаше ги защо отклоняват всички коли обратно, а само тази кола не я връщат. Молеше ги да разберат, че формата ни на протест е една отчаяна стъпка, която цели да накара обществото и управляващите да погледнат сериозно и отговорно на кризата в образованието.

Две колежки се оплакаха, че шофьорът в мерцедеса е минал през краката им. Трамвай блъсна друга колежка, която до края на деня не можа да излезе от силния шок.

Междувременно чистачка от друго училище каза, че познава мъжа в мерцедеса и че той е братовчед на Станишев. По-късно, когато се прибрахме в училището, се опитахме, но така и не успяхме, да се доберем до информация, която със сигурност да потвърждава казаното от нея.

Ето линк към първия филм в две части:

Първа част

Втора част

Какво се случи малко по-късно. Собственикът на мерцедеса завъртя няколко телефона и за кратко на кръстовището се събраха голямо число полицаи, които започнаха грубо да ни изблъскват, докато освободят място на мутрата да мине напред.

Във филма тук можете да видите как той казва на един от униформените блюстители на реда „нАправи нещо”.

Мерцедесът замина нагоре и веднага след това полицаите ни притиснаха към тротоара, непозволявайки ни да се движим напред.

Вижте изблъскването ни от полицаите.

Ние решихме, че все пак сме в правото си да пресичаме на зелено. Оказа се, че и това удоволствие за известно време ни бе отказано, защото полицаите ни препречиха пътя с телата си. Лично аз бях хваната за двете рамена от един служител на полицията и не успях да се измъкна по никакъв начин от неговата силна захватка.

След това полицаите започнаха да издирват кой е ръководителят на учителския протест и стигнаха до общинския синдикален председател. Направихме всичко възможно да защитим колегата, на който те искаха да съставят акт за нарушаване на обществения ред.

За илюстрация вижте следващото видео.

В суматохата се създадоха и други ситуации, които заслужават да бъдат показани.

Аз особено много благодаря за „милото” отношение на един съгражданин към мен, който го изрази съвсем красноречиво с типичния за българина некрасив жест. Когато гледахме клиповете, колегите коментираха неговото поведение като класически пример за отношението на част от българското общество към учителите. Съгласна съм с тях.

Последният запис е с една възмутена гражданка, която беше излязла от колата си, за да ни убеждава, че триста лева са една нормална заплата, за да се издържа семейство с две деца. Изобщо какво искаме ние...

Точно в 13:00 часа всички учители напуснахме мястото на събитието и всяка от групите се отправи към своето училище. По пътя коментирахме как най-добре да използваме записите и всички колеги бяха единодушни, че тези филми трябва да се изпратят в някоя гледана телевизия. Избрахме за целта BTV.

След като видео клиповете бяха записани на CD, по най-бързия начин стигнахме до малкото НДК, в което се помещава една от най-гледаните частни национални телевизии. Едва ли не с възторг ни посрещна журналистът Борислав Лазаров, който пред нас заяви, че материалите са страхотни и непременно ще бъдат излъчени.

В 19:00 часа вечерта зачакахме с нетърпение да видим какво ще покажат в БТВ новините и с огромно огорчение видяхме една мъничка несъществена част от всичко, което ви разказах до тук. Нито кадър не беше излъчен за човека с черната луксозна кола, заради който ни беше оказан силен полицейски натиск.

Ние обаче не сме се отказали от борбата с неправдите и няма да мълчим за грубия, граничещ с безчовечност, начин, по който са третирани българските учители. Видео материалите, които тук виждате с лошо качество заради компресията, но в действителност не са, както и всичко онова, което ви разказах, ще бъда разгласено и оповестено от други медии, които с удоволствие ще го направят за нас.