Добър учебник. Лош учебник

от Pavel_Lazarov на 15 март 2010, 12:19

Ключови думи: учебник

 

Темата за учебниците, която подхвана Таня Петрова на 8 март 2010 г., до момента на публикуването на този мой постинг отчита 1262 прочита, 45 коментара и 14 одобрителни гласа! Това, според мен, означава поне тези 3 неща:

    I.   Че темата засяга едно болно и болезнено място;

    II.  Че този форум е много компетентен по темата;

    III. Че всички тук, и коментатори, и читатели, се надяваме ситуацията да се разблокира час по-скоро... благодарение и на споделеното от нас.

---

Изяснихме, че в сегашните условия учебниците просто не могат да са други освен лоши и неадекватни, защото е лоша и неадекватна цялостната организация на Системата образование в България. По специално споменахме за:

    - неадекватността на учебните програми, заради прекаленото им теоретизиране (т.е. липса на жива ситуация), заради липсите в последователността на темите,

    - липсата на общия ни отговор какво е задължително децата да учат, т.е. един универсален и точен минимум знания/умения, които да развиват за разумно време работа.

    - "пропуските" (казано възможно най-дипломатично) в процедурите за одобряване и обратната връзка от ползватели към автори и издатели.

- - -

Тези изводи и коментари обаче ми предизвикват допълнителни въпроси (плюс една идея, която ще ви споделя малко по-късно). И те са:

    1. Можем ли да твърдим, че това важи за всички учебници по всички предмети, или изключения има? Не е ли по добре вместо да обобщаваме така, да "картографираме" ситуацията (добрите са тези по тези предмети, лошите са тези по тези предмети), за да видим някои невидими за простото око зависимости?

    2. Няма ли предмети, по които е изключено да се учи без учебник (и ми идва на акъла "електротехника" или "механика" в техническите гимназии)? Може би ситуацията е много различна в началния, средния и горния курс, или по определен тип предмети?

    3. Някои коментатори (Ела и ananan, Пламен Панчев) заявиха, че са против учебника изобщо, защото той не можел да бъде универсален, т.е. не бил достатъчно гъвкав, за да задоволи нуждите на различните ученици по подобаващ начин. Това остава ли вярно, ако добрите учебници по една материя са повече от един?