Как видяхте тазвечершната дискусия по Канала

от imhotep на 18 октомври 2007, 22:45

 
На мен специално ми беше скучно. Затвърдих си позитивното мнение за някои хора (напр. Ева Борисова) и отрицателно за други. Странно защо при толкова нищене на въпросните 650 лева нямаше други конкретни числа - за % от БВП нищичко. Недоумявам как с 20% повишаване на издръжката се получават 70% увеличение на заплатите. За мен лично е раничко за делегирани бюджети точно предвид стачката. Правилно са си предвидени за догодина. Хората трябва да си вземат парите и тогава да говорим за издръжка, защото тези лесно обещани пари не ги виждам ресурсно обезпечени. Може и да се лъжа, все пак синдикатите преговарят и би следвало да имат ясни разчети.

Плюс това логиката на реформите е в обратен ред - мандатност на директорите - избиране на директори с участие на родителите - чак тогава делегирани бюджети.

Иначе  - което си е вярно - вярно си е - и работодателите, и родителите се активизират само при кризи и обикновено нападат учителите, а не МОН (тази вечер обаче и правителството отнесе някой и друг тупаник).

Въобще не беше изяснен въпросът за външното оценяване като реформа - там за мен трябват пари за създаване на независима структура. Дет' се вика можем да бутнем на Вълчев едно рамо да вземе повече от БВП за образование.

За мен в малките населени места училищата примерно със стотина деца трябва да бъдат допълнително субсидирани - ако ще на проектен принцип, ако ще някои ремонти да се поемат (защото общините им са бедни) (без това да значи субсидиране непременно до уеднаквяване на заплатите с големите ефективни училища). Тези деца не са виновни къде са се родили и не можем да ги оставим да ги обучават секти (християнски и мюсюлмански) и самозванци, а след 8 клас - то се е видяло - емиграция към големия град.

Ааааа, представителката на фондация Пайдея  - дали пише в този блог? Направи впечатление на най-сведущ събеседник - Вълчев само кимаше ли, кимаше ; )