Аелита Андре, художничка от 9 месечна възраст

от arebe magare на 19 февруари 2013, 03:34

Ключови думи: природа , свобода , радост , отговорност , духовност , квантово образование , живото , свързаност , креативност

 

Понастоящем на 6 години, Аелита Андре е художничка, световно известна и участва в изложби из цял свят. От руски произход Аелита живее с родителите си в Австралия. Родена е през 2007 г., рисува от 9 месечна възраст и прави първите си изложби 2 годишна в Китай и Австралия.

Нейните картини са изключително вдъхновени. За тяхното осъществяване тя се отдава на свободна хореография: вихри се, върти се около платното, спира се тук, подхваща там,...
Техниката й напомня на дрипинга и поринга на Полок: капки, изливания на цветове, които се надставят, така че да дадат една светна абстракция. Аелита показва добро владэне на пространството. За изкуството й се говори като за абстрактен експресионизъм, обагрен от сюреализъм и от влияния като Пикасо или Дали.
Понякога Аелита вмества естествени елементи в картините си, като кора от дърво, стъркове или също пера. Случва й се също да отклони детски играчки (топчета, звезди, малки кукли), за ги преиначи в своето изкуство.

Нека не се лъжем, творенето й може да е леко и безгрижно, но то е също така могъщо и дълбоко.

Творбите й носят имена като "Asteroid", "The leopard and the luck dragon", "The dog and te alien", "Coral nebula", "Butterfly nebula", "Fairytopia" ("Астероид", "Леопарда и дракона на късмета", "Кучето и извънземното", "Коралова мъглявина", "Мъглявината на пеперудата", "Приказкотопия"),... Картините й следователно говорят за изобразителното, за пространството, за други далечни светове. Специалистите говорят за несъзнаваното. Дали обаче не става дума за друго?

Родителите й, Ника Калашникова и Майкъл Андре, също художници, не са я вдъхновявали директно, въпреки че Аелита редовно ги е виждала как рисуват. Всъщност тяхната роля е била просто да предоставят на тяхното дете пространство, множество багри, платна и най-вече свободата да бъде това, което е, без отсъждане, без ограничения, да твори това, което е имала желание да твори.

Светът на изкуството се изумлява. Така де, всички деца не създават подобни чудеса, но дадена им ли е била въобще тази възможност? Ами ако отворихме възможните с нашите деца и ако сложихме на разположение, както редителите на Аелита, с какво да творят, с какво да изследват своето същество? Не тетрадки за оцветяване или от този род практики, които ограничават креативността и въображението на децата, а по-скоро средства, които отварят всички възможни перспективи. Още от съвсем малки децата имат вече много раби за разказване и някои биха го направили с радост чрез изобразяването.
 
Радост, Свобода, Могъщество, ето какво ми навяват платната на Аелита.


Официален сайт на Аелита Андре







Aurore (Зора)


Аелита Андре във вихъра си на творчеството си (видео)

http://www.youtube.com/embed/23hWMvSrZx8

Дали ще може някой да помогне за вместване на видеото, моля?


Статия от сайта Education Joyeuse (Радостно Образование), март 2012

Размисли и експериментации около едно радостно, щастливо и свободно образование. Път на пробуждане и на придружаване, по който възрастните растат също толкова, колкото и децата. Тук ще намерите размисли, експериментации, вдъхновения, книги, и идеи... Ключовите думи: Радост, Отговорност, Квантово образование, Живото, Природа, Духовност, Свързаност, Свобода, Креативност.

А от септември същата година съществува и асоциация със същото име и допълнителен сайт.