"Нека видя страната ти през твоите очи"

от Deyana на 15 юли 2010, 23:41

Категории: Извънкласна работа - Английски език - Проекти

 
Уважаеми колеги,

Успешно приключихме проект "Нека видя страната ти през твоите очи" към Център за развитие на човешките ресурси, секторна програма "Коменски", училищни парньорства. Партньори в този проект бяха ОУ "Христо Смирненски" град Раковски, България, CEIP La Paloma - Испания, Stamford Park Junior School - Англия и Notaro Jacopo Instituto Comprensivo  - Италия.

Нашето партньорство целеше насърчаване на междукултурния диалог и концепцията за Европейско гражданство, подобряване на езиковите умения на учители и ученици, насърчаване използването на информационно-комуникационни технологии както в учебния процес, така и в дейностите на учениците.

Нашите ученици споделиха много дейности със своите приятели от другите европейски училища, те научиха много за културата на останалите държави, за начина на живот и ценности. По този начин те се научават да уважават чужди гледни точки и да възпитават толерантност у тях самите.  Чрез привлекателни дейности те откриха, колко важен е чуждия език и новите ИКТ за комуникиране с останалите.

Учителите  откриха европейските измерения на образованието, почерпиха добри практики по време на визите и наблюденията на уроците в различните училища и ги приложиха в тяхната учебно-възпитателна работата.

Родителите като равноправни партньори, отговорни за възпитанието на собствените си деца също бяха включени в различни дейности от проекта.

Някои от крайните продукти, резултат от това Партньорство са: Travel book, Cultural Box, речник, необходим за "оцеляване" в училище  на 4 езика, различни презентации и рисунки създадени от учениците, свързани с културното многообразие на държавите-участнички в проекта, размяна на е-мейли, четене на книги, размяна на видеуроци между учителите, споделяне на добри практики.

Работата ни по проекта може да видите на сайта на парньорството : www.comeniusproject.smirnenski.com

Там са прикачени всички презентации по време на визитите, видеофилми свързани с учебния процес и културата на парньорите, ученически презентации и др.

С радост ще споделим опита си и крайните продукти от проекта с Вас! Пожелавам на всички да усетят европейските измерения на образованието!