На 15.11.2019 г. в София се проведе международната конференция на тема “Умната градина, уроци от природата за всички”, организирана от Фондация “Музейко”. Събитието бе посветено на образователните градини като ефективни и приобщаващи практики за качествено обучение за ранна, предучилищна и начална възраст.

 

Сред презентаторите и гостите имаше представители от Университета в Парма и Болонския университет, на Музея за децата “Експлора” в Рим, Основно училище и Югозападен колеж “Дънганън” (Северна Ирландия), Фондация за устойчиво земеделие и детска градина в гр.Буяс (Испания), Софийски университет и Център за приобщаващо образование.

 


Бяха разгледани многостранните аспекти на учебните градини като място за мултисензорно и интердисциплинарно обучение, за насърчаване на житейски ценности и нагласи, свързани с уважението към природата, любов към труда, зачитане на различието, чувство за споделяне и принадлежност към общността.

Пенка Иванова и Мария Паева

ЧОУ “Слънчев лъч” се включи с три постера към изложбата на вече съществуващи и действащи учебни градини. Горди сме, че с подкрепата на екипа ни, учителя ни по екология Пенка Иванова успя да разработи уникална и единствена за момента в България екологична програма за ученици. Предстои ни и присъединяване към международната организация “Еco schools” за обмяна на знания и опит. Постерите ще продължат своя живот като пътуваща изложба – символ на споделените усилия за разпространяване на практиката „образователни градини”. Изложбата ще гостува в различни градове и организации по метода “предай нататък”. Центърът за съвременна история към Регионален исторически Музей – Пловдив заяви готовност да бъде първият домакин, още повече че ще бъде домакин и на следващото събитие, посветено на образователните градини, което ще се проведе в края на месец януари 2020г.

Постери: