Проект за Стачно споразумение на общност „Образование”

от queen_blunder на 29 октомври 2007, 07:53

Категории: Проекти

 
Колежката с ник zaedno не е спала тази нощ, за да изработи проекта за споразумение, който ще предоставим днес на членовете на Стачния комитет.

Ето го и самия текст.

Проект за Стачно споразумение

 

Днес, ………. 2007 г., в гр. София се сключи настоящото стачно споразумение между:

Министерството на образованието и науката, представлявано от Даниел Вълчев – министър, от една страна,
и

съпредседателите на Единния национален стачен комитет Стефан Вълков – СБУ към КНСБ, Васил Василев – СО към КТ “Подкрепа”, Живка Желязкова – НУС към КНСБ,

Синдикат на българските учители към КНСБ, представляван от Янка Такева – председател,

Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”, представляван от Крум Крумов – председател,

Независим учителски синдикат към КНСБ, представляван от Аспарух Томов – председател, от друга страна.

На основание общите стачни искания на синдикатите и проведените преговори между страните,
водени от желанието за възстановяване на пълноценен образователно-възпитателен процес,
водени от разбирането, че образованието е неизменен национален приоритет,
потвърждавайки своята готовност да работят заедно за развитие на българското образование, в съответствие с принципите и мерките в приетата от Народното събрание Национална програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка (2006-2015),
със съзнанието, че главното предизвикателство пред българските училища и детски градини продължава да бъде повишаването на качеството на образователно-възпитателния процес,
уверени, че търсенето на диалог и отчитането на мнението на всички участници в образователно-възпитателния процес за промените в областта на училищното образование е необходимо с оглед изграждане и повишаване на доверието в системата,

 

СТРАНИТЕ СЕ СПОРАЗУМЯХА ЗА СЛЕДНОТО:

 

 1. Министерският съвет да предложи на Народното събрание в бюджет 2008 г. да бъдат осигурени по функция образование не по-малко от 4,7 % от БВП, което ще гарантира успешния процес на децентрализация на училищната мрежа и същевременно ще стимулира и повиши качеството на образованието, превръщайки го в приоритет на държавната политика в Република България. 

 

2. Законодателните промени, свързани с въвеждането на делегираните бюджети, да се съобразят със срока и изискванията (но не по-рано от 01.01.2009 г.), посочени в Национална програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка (2006- 2015 г.), в която се казва следното:

„Въвеждането на системата на делегираните бюджети във всички училища би следвало да приключи до края на 2008 г. Дотогава трябва да бъдат извършени някои подготвителни дейности, между които особено значение имат обучението на директорите и създаването на механизми за граждански контрол върху управлението на делегирания бюджет.”

 

2.1. Да се изработи система по която 90% от делегираните бюджети да отиват в училищата.

2.2. Да бъде създадена законова забрана за прехвърляне на средства от функция образование за други дейности, в т.ч. и за делегирани от държавата дейности по други функции. Реализираните в края на годината икономии от средствата за образование, които остават като преходен остатък в общинския бюджет, да се разходват само за образование;

2.3. Да бъде създадена законова забрана за назначаване на лица извън звената в системата на народната просвета за сметка на средства от функция образование;

2.4. Да бъде създадена законова възможност икономиите от фонд „Работна заплата” в системата на народната просвета да се използват за увеличаване на възнагражденията.

3. Да бъдат създадени възможности за гъвкав подход при определянето на възнагражденията при условията на чл. 9 от Колективния трудов договор, както и да бъдат дерегулирани механизмите за определяне на числеността на непедагогическия персонал при спазване на нормативните изисквания за здравословни и безопасни условия за възпитание и обучение.


4. Да се преразгледа и реформира Националната програма за диференцирано заплащане, като се създадат обективни механизми за оценка на учителския труд

 

5. Да бъде създадена нормативна възможност педагогическите съвети да вземат решение за увеличаване на броя на учениците в паралелките/групите, но с не повече от 10 % от норматива - като нормативът трябва да бъде съобразен със спецификата на работа на всяко училище.


6. Да бъдат създадени механизми за допълнителна работа извън нормите за задължителна преподавателска заетост и извън работно време с изоставащи или особено надарени ученици и да бъде създадена програма за финансиране на повишените ангажименти на учителите извън учебната натовареност.


7. Да продължи изграждането на национална ефективна система за външно оценяване, в това число и провеждане на държавни зрелостни изпити съгласно Закона за народната просвета, като преди това се изяснят критериите, по които ще се провеждат те, превръщайки се във вход за влизане във ВУЗ, и се установи равнопоставеност при подготовката на дванадесетокласниците от различните видове училища.


8. В новия Закон за училищното образование да се конкретизират задълженията и правата на учители, родители, ученици и да се формулират ясни правила за работата на инспектор от МОН  и експерт от РПЦ.

9. Да бъдат завишени стандартите за издръжка на един ученик през 2008 г., като средният стандарт от 933 лв. през 2007 г. достигне не по-малко от 1300 лв. или 30% към 01.01.2008г.

10. Средната брутна заплата на заетите в средното образование поетапно да бъде повишена с 20 % от 1-ви ноември 2007 г. и с 20 % от 1-ви януари 2008 г. Стартовата заплата на учител до 1-ви юли 2008 г. да започне да се равнява на две и половина минимални заплати, а средната брутна учителска заплата да бъде с 30 процента над средната в публичния сектор.

 

11. След увеличението на СБРЗ от 1-ви юли 2008 г. да се въведе инфлационен индекс върху  размера на заплатите на заетите в средното образование, равняващ се на 20% годишно, който да бъде разпределян по 5% на тримесечие.

12. Да бъде осигурен необходимият финансов ресурс за обезпечаване на дейността на защитените училища и училищата със специален статут.

 

13. Да бъдат осигурени средства за обезпечаване и увеличаване броя на полуинтернатните групи (целодневна организация  на работа) на учениците от 1 до 4 клас.

 

14. Поетапно да се намали броят на слетите паралелки чрез изграждане на средищни училища с необходимата инфраструктура и създаване на подходящи условия за целодневна организация на работа и закрила на педагогическите кадри.

15. Страните се задължават да работят добросъвестно за постигането на целия пакет от мерки, описани в това споразумение.

 

16. Министерството на образованието и науката поема ангажимент да не прилага административни и други санкции спрямо стачкуващите учители и непедагогически персонал.

17. Страните се задължават да се информират взаимно за възникнали проблеми в хода на реализацията на мерките и съвместно да търсят решения за преодоляването им.

 

18. С подписване на настоящето споразумение Единният национален стачен комитет и трите учителски синдиката преустановяват ефективните стачни действия и запазват стачната готовност до изпълнение на поетите с това споразумение решения и ангажименти.