avatar

Какво е любовта?!

Какво е любовта?
(есе)


  
Какво е любовта? Това е въпросът, който вълнува хората от векове наред. За нея са говорили много изтъкнати философи, опитвайки се да дадат точно определение на тази дума, но никой не е успял да го направи. Хайне дава следното определение: „Ангелите я наричат небесна радост, дяволите я наричат адска мъка, хората я наричат Любов.“  Шекспир казва, че: „Да обичаш, това значи да си направен от сълзи и въздишки, от пламък и вярност, докато не станеш купчина пепел“ . Унамуно пък е на мнение, че: „Да обичаш значи да изпитваш болка, и ако телата се свързват чрез насладата, душите се свързват чрез болката.” Според Библията (Нов Завет, 1-во послание на Апостол Павел до коринтяните, 13 глава) любовта е: „ ... дълготърпелива, пълна с благост, любовта не завижда, не се превъзнася, не се гордее, не безчинства, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, на неправдата не се радва, а се радва на истината; всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява. Любовта никога не отпада....." И след толкова думи, изказани за любовта, събирани през вековете, отново не става ясно - какво е това „любов”?
   Любовта – това е океан от въпроси, без отговор. Съществува ли тя? Само в лицето на един човек ли се среща? Какво е любовта - краят на пътя или началото, миг на блаженство или адска мъка, блян или реалност, сила или слабост, истина или лъжа? Любовта оптимизъм ли е? Дали любовта е просто чувство или състояние на духа? Любовта прощава ли? Любовта чувство на привързаност ли е?
Може ли да живеем без любов? Любов ли е усмивката? Любов ли е прегръдката от приятел? Любов ли е радостта от успеха на любим човек? Любов ли е да прегърнеш дете, да помогнеш на нуждаещ се, да протегнеш ръка на объркания? Любов ли е диханието на двама? Любов ли е блясъкът на слънцето? Любов ли е изкуството?  Определено въпросът за любовта задава със себе си куп други въпроси. 
   Човек обича по един единствен начин всички около себе си. Но ситуациите, в които попада, хората, които обича са различни, затова и начина, по който изразява любовта си е различен. От тук идва и обособяването на различните „видове” любов: майчина, приятелска, интимна, любов към изкуствата, патриотична любов и т.н. .
   Не знам защо хората са приели, че само интимната любов е любов, а другото просто обич. Обич и любов не са ли синоними? Не носят ли еднакви чувства? Нямат ли едно и също значение? Да, вярно е, че интимната любов носи опиянение, страст, вяра, надежда, нестихващ копнеж. С нея човек се окрилява и има чувството, че може да постигне всичко, което пожелае. С тази любов той открива красотата и в най- грозното, надеждата за промяна в непроменимите неща, с нея се чувства щастлив и цялостен. Но няма да пиша за нея, защото много по- умни и талантливи хора са писали за нея, а и стане ли въпрос за любов – хората първо описват интимната любов. И понеже обичам да съм различна, аз ще пиша за друга любов или по- точно за другите измерения на любовта, защото, както казах по- рано любовта е само една.
   Още от самото си раждане ние чувстваме любовта и добиваме първите си представи за нея. Децата трябва да се раждат в семейства на любещи родители, които да ги научат да обичат и да бъдат обичани. Жалкото е, че в днешно време много малко деца имат този късмет. Но това е друга тема. Който не е станал родител, не може да разбере любовта, саможертвата и всеотдайността на родителите към своите деца. Но не е достатъчно да създадеш живот, за да бъдеш родител – трябва много повече. Трябва да си готов на всевъзможни жертви и безкрайна любов, за да отгледаш едно дете и да го направиш Човек.  Ние сме родени от любов, трябва да раздаваме неограничено количество любов и трябва да умрем в любов – това е и най- възвишената и красива цел, която човек може да си постави и да се опита да я постигне.
   Любов е да подадеш ръка, да подариш надежда, да дариш усмивка.
Любовта е доверие и споделяне. Любовта е в цветята, в гората, в океана, в природата. Любов е да се радваш на изгрева и залеза, любов е да прощаваш на този, който те е наранил и оскърбил. Любовта е толкова много неща, колкото ти се иска да бъде. Тя те оформя като човек, ти оформяш нея като чувство и себе си чрез нея. Любовта не се среща само в един човек, тя може да е във всеки и всичко. Тя е навсякъде около нас, трябва само да имаме сетива, за я почувстваме..и когато я открием само тогава животът ни придобива смисъл..Какво е любовта? Може би в отговора на този въпрос се крие истинската любов...

20.02.2012г.