avatar

Интерактивна приказка за Химията

Интерактивна Приказка за Химията
Автор: Катерина Чобанова

 

 

Любовна Естерификация

 

                                                                      

               В света на Органичната Химия живеят много различни, разнообразни вещества, които понякога се харесват и общуват приятно, взаимодействат помежду си, а понякога не се понасят, карат се, мразят се, не си взаимодействат..  В този свят е толкова интересно,  някак си магическо дори, но Химията е това- една магия, която съпътства целия ни живот.
             Зима е... В един мрачен и студен ден Въглехидратка, която е дъщеря на известното семейство бизнесмени Въглехидратови, се разхождаше в зимната градина преди да отиде на фигурно пързаляне. Изведнъж обаче заваляха ензимите, снежинките в Органичния Свят.. Под тяхно въздействие Въглехидратка роди Етиловия Алкохол, или т.нар. Етанол.
            В другия край на този интересен свят Ацеталалдехидка (Ацеталалдехидът) се подложила на медицинската услуга „каталитично окисление”(при нас това е „инвитрото”), защото това било единствения начин да роди дете, а тя копнеела за рожба доста дълго време, но без резултат. След тази процедура се родила Оцетната Киселина.
           След няколко години децата пораснаха.

           Пролет е!! – Сезонът, в който всичко се събужда за нов живот.. Сезонът, в който дърветата и цветята се разлистват и всичко става толкова цветно, хубаво, спокойно, прекрасно.. Пролетта – сезонът на любовта..! Етанолчо замина на екскурзия в градът на Органичните Киселини. Там се запозна с Оцетната киселина и между тях пламна, изпепеляваща страстите, любов. Двамата влюбени се разхождаха  на лунна светлина, споделяха си всичко и неусетно се заобичаха до полуда.
           Когато Етанолът се прибра в своя дом, при семейството си, седна да поговори с тях. Каза им, че срещнал любовта на живота си и щели да се оженят. Но когато родителите му разбраха, че става въпрос за Оцетната Киселина, която била дъщеря на най- големите врагове на семейство Въглехидратови, а именно семейството на престижните адвокати Органични киселини, забраниха на сина си Етанолчо да се вижда със своята любима Оцетка... (така Етанолът наричал Оцетната киселина)
           Дълго време двамата влюбени не се виждаха, пишеха си само писма, но любовта им била толкова силна, че родовите им закони и вражди не успяха да я победят. В една звездна, лунна нощ Оцетка и Етанолчо избягаха от домовете си.. Беше месеца на Естерификацията, най- подходящото време двете сродни души да сключат брак.. Ожениха се... Вдигнаха сватба за чудо и приказ, но без роднини.. Беше интимно, малко тържество, но запомнящо се, приказно.. и докосващо сетивата..
              Не след дълго им се родиха две прекрасни дечица, Естер и Вода. Братчето и Сестричето живяха в топло, уютно и изпълнено с любов семейство... Така Етанол и Оцетка победиха родовите закони, дори децата бяха причина двете враждуващи семейства да се помирят.. Така всички заживяха щастливо до дълбоки старини...

 

        ЗАДАЧА: Открийте всички химични уравнения, които са споменати в приказката и ги изразете?!

ОТГОВОР:

 

  1. въглехидрати  à C2H5OH

 

               O

 2.          //
                  
 CH
3C         ---> CH3COOH
            /

            H

 

 

3. C2H5OH + CH3COOH  --> CH3COOC2H5 + H2O


 П.С. Тази междупредметна връзка е създадена специално за час по Химия и Опазване на Околната Среда! Подходяща е за ученици от 9 клас, които изучават Органична Химия и за ученици от 12 клас, профилирана подготовка с Химия, които също изучават Органична Химия.. Дано да ви хареса